"Sosyal Medyanın Günümüzdeki Etkileri"
İnegöl'de sosyal medyanın günümüzdeki etkileri konulu seminer gerçekleştirildi.
Basın Yayın ve Enformasyon Bursa İl Müdürlüğü, İnegöl Belediyesi ve İnegöl Gazeteciler Cemiyeti'nin ortaklaşa düzenlediği "Sosyal Medyanın Günümüzdeki Etkileri" konulu seminer Sani Konukoğlu Konferans salonunda gerçekleştirildi. Seminerde konuşan etkin Sosyal Medya Uzmanı Mustafa Bulek, Facebook'ta 32 milyon kullanıcı ile Türkiye'nin dünyada 6. Avrupa içerisinde 1. sırada olduğunu söyledi.
Sani Konukoğlu Konferans Salonu'nda gerçekleşen seminer öncesi konuşan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Hanefi Yıldırım, son birkaç yıldan beri dünyada popüler hale gelen sosyal ağlar, gerçek anlamda bir yüz yüze görüşme etkisi yapmasa da insan iletişimi konusunda hayatın bir parçası olmaya başladığını belirterek, şimdilerde yükselen değerin değişim olduğunu kaydetti.
Basın Yayın ve Enformasyon Bursa İl Müdürü Kadir Akarkaya'da, 10 binlerce olayların içerisinden hangisinin ekrana çıkacağını, hangisinin gazete de yer alacağına medya karar verdiğini açıklayarak bunun geleneksel medyaya güç kazandırdığını söyledi.
İnternetin sağladığı imkânların geleneksel medyanın bu çok önemli görevini azalttığını ve yıprattığını belirten Akarkaya, sosyal medyanın geleneksel medyaya hem rakip hem de temsilcisi durumunda olduğunu aktardı.
"Bir şeyi ne şekilde kullanırsanız nihayetinde o işten öyle fayda görürsünüz" diyen İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise; twitter veya Facebook'un karşılıklı sohbetten daha etkili olmasının asla mümkün olmayacağını söyledi.
Kaymakam Aziz İnci ise: "Teknolojinin yaygınlaşması bizi ne kadar mutlu ediyor veya ne kadar ileri taşıyorsa, olumsuzlukları da toplumu o kadar etkiliyor" dedi.
Toplumsal tahribatı önlemenin sadece kanunla olmadığını belirten İnci; bunun için kamuoyunun çok iyi bilinçlendirilmesi gerektiğini söyledi.
'Sosyal Medyanın Günümüzdeki Etkileri' konulu seminerin konuşmacısı Sosyal Medya Uzmanı Mustafa Bulek ise, Türkiye'de sosyal medya denilince akla Facebook, Twitter, Linked-in ve YouTube gibi sosyal ağlar gelse de söz konusu sosyal ağların, sosyal medya kümesinin sadece tek bir alt kümesini oluşturduğunu belirtti.
Sosyal Medyanın Gücünü ve etkisini gösterecek birkaç çarpıcı istatistik ve rakamdan bahseden Bulek konuşmasını şu şekilde sürdürdü: "Acaba sosyal medya dışındaki medya kanalları 50 milyon kişiye ne kadar sürede ulaşabildi? Radyo 38 yıl, TV 13 yıl, internet 4 yıl, Facebook 2 yıl, Google 6 Ay. Facebook'un 2010 yılı Mayıs ayında 450 Milyon Kullanıcısı vardı. 2013 yılı Mayıs ayında ise 1.06 Milyar Kullanıcı ve bunların 618 Milyonu her gün aktif. İnsanlığın yolu Facebooktan geçiyor, kurulan her işletme eğer iş alanına uygunsa Facebook sayfası açmadan bismillah demiyor. 2013 Mayıs verilerine göre 32 milyon kullanıcı ile Türkiye 6. sırada Avrupa içerisinde 1. sırada. Türkiye nüfusunun % 40'ı internet kullanan nüfusun % 89.28'i Facebook kullanıyor. Yani Türkiye'de her 10 kişiden 9'u facebook kullanıyor" dedi.
75 milyon kullanıcı ve 27 milyon twit ile twitter konusunda da bilgiler veren Bulek: "2013 Mayıs ayında 465 Milyon kullanıcı ve günde atılan tweet sayısı 175 milyona ulaşmış. Türkiye'deki kullanıcı sayısı 9.6 milyonu aşmış durumda geçtiğimiz yıl aynı sayı 7.2 milyon olarak hesaplanmıştı. 6.3 Milyon kullanıcı aktif yani son 30 günde en az bir tweet atmış. Türkiye de her gün 8 milyon kez twit atılıyor. Ve bu geçen yıla göre % 470 artış demek. Saniyede 92 tweet atılıyor" ifadelerini kullandı.