Sosyal Medya Arkadaşlığı Sokak Hayvanlarına Yaradı
Karabük'te, sosyal medyada tanışan üniversite öğrencisi Fatih Demirci ve ev hanımı Elif Emine Alipek, yine sosyal medya üzerinden kurdukları bağlantılarla Karabük'teki sokak hayvanlarının besleme ve tedavi ihtiyaçlarının karşılanması için çalışıyor.
FAİK EREZ - Karabük'te, sosyal medyada tanışan üniversite öğrencisi Fatih Demirci ve ev hanımı Elif Emine Alipek, yine sosyal medya üzerinden kurdukları bağlantılarla Karabük'teki sokak hayvanlarının besleme ve tedavi ihtiyaçlarının karşılanması için çalışıyor.
İki arkadaş, bir seneyi aşkın süredir kendi bütçeleri ve hayvanseverlerden gelen yardımlarla temin ettikleri mama, ekmek ve suyu sahipsiz hayvanların yaşadığı bölgelere bırakıyor. Demirci ve Alipek aynı zamanda bakımlarını yaptıkları hayvanlardan durumu kötü olanları, tedavilerinin tamamlanması için il dışına gönderiyor.
Karabük Üniversitesi (KBÜ) Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü ikinci sınıf öğrencisi Demirci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sokakta yaşayan hayvanların zor durumda olduğunu ve onlara faydalı olabilmek adına kendi imkanları dahilinde bir şeyler yapmaya çalıştıklarını söyledi.
Emanet araçla hayvanları beslemeye gidiyorlar
İlk olarak, şehir merkezindeki sahipsiz hayvanları beslemeye başladıklarını anlatan Demirci, "Kediler, köpekler ve güvercinleri yemledik. Sokaklara yem, mama ve su bıraktık. Hasta hayvanların da tedavilerini yaptık. Bir süre sonra şehir merkezi dışında da hayvanları beslemeye başladık. Karabük'ün çeşitli köylerinde dört beş besleme noktamız var. Şehir çöplüklerindeki hayvanlara da yem veriyoruz." dedi.
Emanet olarak aldıkları araçlarla sokak sokak, orman orman, çöplük çöplük dolaştıklarını ifade eden Demirci, "Tedavi olması gereken hayvanları topluyoruz. Aşırı derece uyuz olan ve gençlik hastalığına yakalananları imkan buldukça Ankara'ya yolluyoruz. Gönderemediğimiz zaman burada tedavilerini yapmaya çalışıyoruz. Özellikle mama tedariki konusunda ve tedavi konusunda yardıma ihtiyacımız var. Biz bazen kendi imkanlarımız bazen de hayırseverlerin yardımlarıyla bu işi yapmaya çalışıyoruz." diye konuştu.
Hayvanların, insanlara "Allah tarafından emanet edildiğini" dile getiren Demirci, şunları kaydetti:
"Gelecek nesle hayvan sevgisini aktarmaya çalışacağız. Emanet arabayla yemlemeye gitmek zor oluyor. Genellikle Karabük Hayvanseverler ve Sokak Hayvanlarını Koruma Derneğinden araç buluyoruz. Şu an kullandığımız otomobil emanet. Mecbur kendi aracımızı almak zorundayız. Şehir dışındaki besleme noktalarına ulaşımda sorun yaşıyoruz. Barınaklardan bazen köpekler çevreye bırakılıyor. Bize 'şurada köpek var' diye haber gelmiyor, biz arıyoruz. Gönüllüler sayesinde mamamızı alıp yola çıkıyoruz. Bu işi sadece biz yapmayalım. Beni duyan herkesin sokağında mutlaka bir sokak hayvanı vardır. Onlar da bu hayvanların patisinden bir tutsun."
Sahiplendirmek için çalışıyorlar
8 yıldır sokak hayvanlarına gönüllü hizmet eden ev hanımı Elif Emine Alipek de "küçük bir kedinin, yağmurda tek başına bırakıldığını gördüğü zamandan beri" sokak hayvanlarına yardımcı olmaya çalıştığını belirtti.
Alipek, sadece çöplüklerdeki sahipsiz hayvanlara yem vermediklerini anımsatarak, "Ormanlar, terk edilmiş köyler ve yol kenarlarında sokak hayvanları var. Özellikle barınaklardan bırakılan hayvanları bulmaya çalışıyoruz. Bartın Amasra'ya kadar gidiyoruz. Sosyal medya üzerinden hayvanların tedavileri için hayırsever buluyoruz." şeklinde konuştu.
Sokak hayvanlarını sahiplendirmeye çalıştıklarını aktaran Alipek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Sahiplendirme için çalışıyoruz. Özellikle barınaklardaki köpekler için. Hasta olanları şehir dışında tedaviye gönderiyoruz. Özellikle cins hayvanlarda bu tip bir sahiplendirme yapabiliyoruz. 100'ün üzerinde hayvanı sahiplendirdik. Çok güzel aileleri buluyoruz. Takiplerini sürekli yapıyoruz. Video ve fotoğraflarını alıyorum. Amerika'ya kadar hayvan gönderdim. Oraya Golden Retriever cinsi bir köpek gönderdik. İstanbul, İzmir ve Ankara gibi birçok ilde sahiplendirme yaptık."