Haberler

Sosyal Güvenlik Haftası

Sosyal Güvenlik Haftası
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Samsun Müdürü Selami Göz, Sosyal Güvenlik Haftası nedeniyle kurum tarafından yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi, sigortalı ya da iş sahiplerini ilgilendiren yenilikler hakkında açıklamalarda bulundu.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Samsun Müdürü Selami Göz, Sosyal Güvenlik Haftası nedeniyle kurum tarafından yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi, sigortalı ya da iş sahiplerini ilgilendiren yenilikler hakkında açıklamalarda bulundu.

Sosyal Güvenlik Haftası nedeniyle düzenlediği basın toplantısında çeşitli konularda bilgi veren SGK Samsun Müdürü Selami Göz, ilave ücret ve katılım payı ücretleri hakkında sık sorulan sorulara cevap verdi. İlave ücret ile katılım payının birbirine karıştırıldığını söyleyen SGK Samsun Müdürü Selami Göz, "İlave ücret uygulaması var. Hastaneler SGK'ya fatura ettiklerinin belli bir oranını ilave ücret olarak sigortalılardan talep edebiliyorlar. Bunun tavanı daha önce yüzde 60'e kadardı. 2012'de yapılan düzenleme ile tavanı yüzde 90 olarak belirlendi. 'Bu yüzde 90'a çıktı, her hastane bunu yüzde 90 oranında uyguluyor' şeklinde anlaşılmaması lazım. Hastane bu ücreti istediği oranda alabilir, bu tavan orandır. İlave ücret ile katılım payı karıştırılıyor. İlave ücret hastanenin sigortalıdan aldığı fark ücreti. Katılım payı ise kurumun tahsil ettiği ücrettir. Aile hekimliği muayenelerinde katılım payı alınmıyor. 2. ve 3. basamak kuruluşlarda reçete yazılmamışsa 5 lira katılım payı, reçete yazılmışsa + 3 lira da eczanelerden tahsil ediliyor. Özel sağlık kuruluşlarında ise reçete yazılmamışsa 12 lira, reçete yazılmışsa + 3 lira eczaneden tahsil ediliyor. Eğer reçetede 3 ilaçtan fazla yazılmışsa her ilaç için 1 lira katılım payı alınıyor" dedi.

Yapılan denetleme çalışmaları ile ilgili bilgi veren Selami Göz, "5510 sayılı Yasa ile birlikte kurumumuza verilen görevlerden birisi de kurumdan aylık almak için, gerek eşinden dolayı gerekse abasından dolayı yetim aylığı almak için eşinden boşanan kadınlar var. Bunlar resmen boşanmış, fiilen birlikte yaşayanlar. Bunun önüne geçmek için 5510 sayılı Yasa bir düzenleme yaptı. 'Boşandığı eşi iye fiilen birlikte yaşadığı tespit edilenlere bağlanmış olan aylıklar kesilir, ödenmiş olan aylıklar geri alınır şeklinde hüküm konuldu. Bu kapsamda SGK denetmenleri tarafından gelen ihbarlar üzerine 166 denetim yapıldı, bunlardan 99 tanesinin boşandığı eşi ile birlikte yaşadığı tespit edildi, aylıkları kesildi ve cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunuldu. Denetim elemanlarımız 2012 yılının ilk 3 ayında 61 işyerini denetledi, 4 işyerinin tescilsiz olduğu, 57 sigortalının tescilsiz olduğu tespit edildi. İşyerlerine 298 bin lira idari para cezası uygulandı" diye konuştu.

SGK'dan hizmet alan sigortalı ya da iş sahiplerine yeniliklerle ilgili bilgi veren Göz, "Sigortalılarımız ve kurumdan hizmet alanlar SMS ile bilgilendiriliyor. Sigortalılar ya da iş sahipleri bize gelen müracaatlarında bizim onları bilgilendirmemiz açısından cep irtibat numaralarını dilekçelerine yazarlarsa hemen hemen her konuda bilgilendirme yapıyoruz. Kurumumuzun web sitesinden bizden SMS ile bilgilendirilmek isteyenler kendi numaralarını girip sisteme kayıt edebilirler. 4/B sigortalılar hep pirim ödeme yükümlüsü hem hizmet alan oldukları için biz daha önceden pirim borçlarını takip işlemini yapmadık. Ödemezse sağlık hizmeti alamıyor, borcunu ödemezse emekli olamıyor. Kurumumuz otomatik icra çalışması kapsamında 4/B'lilerin icra kanalı ile tahsiline başlaşacağız. Bize müracaat etmeleri durumunda borçlarını 36 aya kadar taksitlendirebilir, ilk taksitlerini ödemeleri durumunda sağlık hizmetlerinden yararlanabilirler" şeklinde konuştu. - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close