Sosyal Girişimciliğe Teknoloji Desteği
SAP'nin Ashoka Vakfı ile hayata geçirdiği "Hızlan FarkYarat" programının kazananları açıklandı
SAP, global kurumsal sosyal sorumluluk vizyonuyla Türkiye'de fark yaratmak üzere Ashoka Vakfı ile birlikte hayata geçirdiği genç sosyal girişimciler için destek programı 'Hızlan FarkYarat'ın kazananlarını duyurdu.
Toplum için katma değer üretmeyi amaçlayan ve girişimciliğe destek vererek sivil toplum kuruluşları ile sosyal projeler geliştiren SAP, Ashoka Vakfı işbirliğiyle genç sosyal girişimcilik ekosistemini büyütmeye odaklanan "Hızlan FarkYarat" programının kazananlarını duyurdu.
Türkiye'deki dezavantajlı gençlerin daha iyi eğitim almaları, kariyer gelişimleri için gerekli donanıma sahip olmaları, toplumla etkin bir bütünleşme sağlayabilmeleri ve bakış açılarını genişletmeleri hedefiyle gerçekleştirilen program kapsamında girişimlerinde teknolojiyi ana unsur olarak kullanan ya da kullanma potansiyeline sahip 5 proje seçildi.
Askıda Ne Var projesiyle Oğuzhan Canım; Yazılım Kulübü projesiyle Tugay Tuna; YAŞÖM projesiyle Meryem Aydın ve Nefise Dindar; SineMASAL projesiyle Enes Kaya; Güneşin Çocuklarına Yardım Kulübü projesiyle Muhammet Erkam Avcı programın kazananları olarak açıklandı. Projeleriyle ödüle layık görülen 6 genç sosyal girişimciye, SAP ve Ashoka tarafından mentorluk ve eğitim imkânları sunulacak, ayrıca projenin topluma nasıl fayda sağladığını ölçen bir raporlama imkânı sağlanacak.
SAP Türkiye Genel Müdürü Zeynep Keskin konuyla ilgili, "SAP Türkiye olarak yaşadığımız dünyayı daha iyi bir yer haline getirmeyi hedefliyor; yeni nesle daha iyi bir gelecek sunmayı önceliğimiz olarak görüyoruz. En büyük amacımız Türkiye'de daha az imkâna sahip gençlere iş dünyasında ve sosyal hayatta farklı olanaklar sunabilmek. Teknolojinin imkânlarıyla sosyal girişimcilik projelerine destek vermek için Ashoka Vakfı ile hayata geçirdiğimiz 'Hızlan FarkYarat' projemizin kazananlarını duyurmaktan ve onları destekleyecek olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz" diye konuştu.
Ashoka Avrupa – Türkiye Ülke Temsilcisi Matthias Scheffelmeier SAP'nin desteğiyle yürüttükleri program hakkında şunları söyledi: "SAP ile Hızlan FarkYarat programını başlatmak bizim için büyük bir mutluluk. Genç fark yaratanlara bir yıl boyunca burs ve farklı eğitimler vereceğiz. Bu yıl seçtiğimiz altı genç sosyal girişimci bütün Türkiye'de on binden fazla çocuğun ve gencin hayatını iyileştiriyor. Hep beraber gerçekten fark yaratabiliriz."
Hızlan FarkYarat Programı kazanan projeler hakkında
Oğuzhan Canım (29) İstanbul | Askıda Ne Var, Kurucu
Türkiye'nin ekonomik değişkenleri göz önüne alındığında bir üniversite öğrencisinin ailesinin yaşadığı şehirden farklı bir şehirde yaşaması ailelerin üzerinde çok büyük bir maddi yük yaratıyor. Bu durumda üniversite öğrencileri zaruri giderlerinin haricinde tiyatro, sinema, kurs, konser vs. gibi etkinliklere katılmak için bütçe ayıramıyorlar. Üniversite öğrencilerine yemek, kıyafet, tiyatro bileti, sinema bileti ve konser bileti gibi ürün ve hizmetleri ücretsiz sunan Askıda Ne Var, sponsorlarının da desteğiyle ayda 1000'den fazla etkinlik bileti, 20 bin TL değerinde yemek sağlıyor.
Tugay Tuna (18) Edirne | Yazılım Kulübü, Kurucu
Yazılım Kulübü, yazılım geliştirmeyi öğrenmek isteyen lise öğrencilerine sunulan ücretsiz bir eğitim kaynağı olarak ön plana çıkıyor. Hâlihazırda dokuz farklı okulda 200'ün üzerinde öğrencisi olan Yazılım Kulübü, bu yıl verilen eğitimler sonucunda 250 adet mobil uygulama geliştirildi.
Meryem Aydın (22) - Nefise Dindar (22)| YAŞÖM (Yaşayarak Öğrenme Merkezi), Genel Koordinatör
YAŞÖM, gençler arasındaki fırsat eşitsizliğini, 3F hareketinden yola çıkarak (Fark et- Fark Ettir-Fark Yarat), yaşayarak öğrenme yöntemleri ve akran eğitim modelleri ile çözmek için çalışıyor. YAŞÖM kendi akranlarına fırsatlardan haberdar olabildikleri, kendi tespit ettikleri ihtiyaçlarını başka gençlerden öğrenebildikleri, yeteneklerini paylaşabildikleri ve toplum için fikirlerini hayata geçirebildikleri bir gençlik platformu sunmayı hedefliyor. YAŞÖM'de gerçekleştirilen tüm faaliyetler yine gençler tarafından koordine ediliyor ve gençler kendi istek ve ihtiyaçları doğrultusunda aktiviteler geliştirebiliyor. 2011'de kurulan YAŞÖM bugüne kadar gerçekleştirdiği faaliyetlerde 2300'e yakın katılımcıya doğrudan ulaştı.
Enes Kaya (28) İstanbul | SineMASAL, Kurucu
SineMASAL, kırsalda yaşayan çocukları sinema başta olmak üzere sanatın tüm renkleri ile tanıştıran bir sosyal girişim projesidir. ''Bir Çocuk Değişirse Dünya Değişir'' sözüne yürekten inanan SineMASAL ekibi, kırsalda yaşayan çocukları sinema başta olmak üzere sanatın tüm renkleri ile buluşturuyor. Proje kapsamında, sabahın ilk ışıklarıyla köylere giriş yapılarak, onlara yaşayacakları masalsı günün müjdesi veriliyor ve gün boyu kukla yapımından yüz boyamaya kadar birçok eğlenceli aktivite gerçekleştiriliyor. Havanın kararması ile, festivale gönüllü olarak katılan performans sanatçılarının flamenko, jonglör, pandomim, sihirbaz ve kukla gösterileri gerçekleştiriliyor. Gecenin kapanışı ise açık havada, herkesi farklı hayallere sürükleyen filmlerle yapılıyor. SineMASAL Türkiye'den ve Avrupa'nın altı ülkesinden 195 gönüllü ile 2013 Güneydoğu Anadolu ve 2014 Karadeniz etaplarında toplam 17 bin çocuğa ulaştı.
Muhammet Erkam Avcı (26) İstanbul | Güneşin Çocuklarına Yardım Kulübü, Kurucu
Güneşin Çocuklarına Yardım Kulübü, köyde yaşayan ailelere ve öğrencilere "üniversite" kavramını anlatan ve velilerin üniversite algısını değiştirmeyi hedefleyen bir proje olarak ön plana çıkıyor. Kulüp, köy çocuklarına isterlerse her şeyi başarabileceklerini, velilere ise çocuklarına inanmakla ve onları sevmekle daha güzel bir geleceğin yaşanacağını ve köy öğretmenlerine yaptıkları fedakârlıkları hatırlatmayı amaçlıyor. Kulüp bugüne kadar 700'e yakın üniversite öğrencisini köylere götürerek 84 ilde köy okulu ve yatılı bölge okulunda projeler gerçekleştirdi. Toplamda 30.000 öğrenci veli ve öğretmene ulaşılarak, birebir etkileşim gerçekleştirildi.