Haberler

"Sonucunu Düşünün Hızınızı Düşürün"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

WHO koordinasyonunda, Sağlık Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ile gerçekleştirilen "Güvenlik Trafik Projesi" kapsamınd...

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) koordinasyonunda, Sağlık Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ile gerçekleştirdiği "Güvenli Trafik Projesi" kapsamında "hız yönetimi kampanyası" başlatıldı.

Kampanyanın Rixos Otel'de düzenlenen tanıtımına katılan WHO Türkiye Temsilcisi Cristina Maria Profili, WHO'nun kazalara bağlı ölüm ve yaralanmaları önlenebilir halk sağlığı sorunu olarak değerlendirdiğini belirterek, "Bu problemi önlenebilir kabul ediyoruz çünkü risk faktörlerini biliyoruz. Hız sınırlarını aşmak bir risk faktörüdür. Bu tür riskli davranışları değiştirmeli, farkındalık yaratmalı ve daha fazla eğitim sağlamalıyız" dedi.

Amacın tedaviden ziyade önleme olduğunu vurgulayan Profili, bu nedenle, yasalarla, sürdürülebilir denetimlerle beraber iletişimin, beklenen sonuçları elde etmek için güçlü araçlar olduğunun altını çizdi.

Profili, trafik kazalarının dünyanın pek çok bölgesinde ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirterek, istatistikler paylaştı.

WHO Küresel Yol Güvenliği (2013) Raporuna göre, karayollarında gerçekleşen kazalarda her yıl yaklaşık 1,3 milyon insanın hayatını kaybettiğini, Avrupa Bölgesi'nde her yıl 120 bin insanın öldüğünü, Türkiye'de de 8 bin kişinin hayatını kaybettiğini ifade eden Profili, trafikte gerçekleşen olayların 15-29 yaş grubunda en önemli ölüm sebebi olduğuna da işaret etti.

Profili, herhangi bir önlem alınmazsa, karayolu trafiğinde gerçekleşen kazalarda 2020 yılına kadar her yıl 1,9 milyon insanın hayatını kaybedebileceğinin tahmin edildiğini dile getirdi.

-"Türkiye'de yılda 8-10 bin kişi hayatını kaybediyor"

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Trafik Planlama ve Destek Dairesi Başkanı Yılmaz Baştuğ, Türkiye'de yılda 8-10 bin kişinin trafik kazalarında hayatını kaybettiğini belirtti.

Baştuğ, Türkiye'nin temel amacının da 2020 yılına kadar trafik kazalarındaki ölümleri yüzde 50 oranında azaltmak olduğunu ifade ederek, bu konuda çeşitli aktiviteler gerçekleştirildiğini anlattı.

Yol kullanıcılarında kalıcı tutum ve davranışların geliştirilmesini sağlamak istediklerini dile getiren Baştuğ, sektörlerin birbirleriyle koordineli çalışmasıyla ciddi bir güç birliği elde edilebileceğinin görüldüğünü söyledi. Baştuğ, son dönemlerde trafik güvenliğinin sağlanması konusunda toplumda da pozitif bir tepki olduğunu vurguladı.

Yaptıkları çalışmalarda medyanın da önemine işaret eden Baştuğ, dizilerle ilgili yaptıkları çalışmalara da değindi. Baştuğ, dizilerde yapılan emniyet kemeri ve cep telefonuyla konuşmayla ilgili kurallara uyumun da yüzde 5'ten yüzde 80'lere çıktığını söyledi.

Emniyet kemeri ve hız faktörünün kazalarda ve sonuçlarında önemli bir etken olduğunu anlatan Baştuğ, "Kazaların oluşumunda hız, son üç yılın ortalamasına baktığınızda yüzde 34, arkadan çarpmalarda var. Bunları eklediğinizde yüzde 40'ları buluyor. Her 3 kazadan biri hızdan kaynaklanıyor" dedi. Baştuğ, diğer trafik kuralarının da önemli olduğunu ancak ölümleri azaltma noktasında emniyet kemeri kullanımını arttırmanın ve hızı azaltmanın öncelikleri olduğunu vurguladı.

Hızla ilgili Trafik Elektronik Denetleme Sistemi (TEDES) çalışmaları bulunduğunu belirten Baştuğ, sistemin yaygınlaştırılması için çalışıldığını anlattı. Baştuğ, bir yıl içinde hayata geçen TEDES'ler sayesinde hız denetimi konusunda çok rahatlayacaklarını dile getirdi.

Araçların elektronik kimlikle konusunda da çalıştıklarını belirten Baştuğ, bu konuda pilot çalışma başlatmayı planladıklarını kaydetti.

Baştuğ, 2013-2012 yıllarının on ayları mukayese edildiğinde polis bölgesinde trafik kazası sonucu ölümlerin yüzde 7.4 azaldığının görüldüğünü belirterek, çalışmaların sonuçlarının çıkmaya başladığını söyledi.

-"Afet yönetimi gibi değerlendirilmeli"

Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Ali Coşkun ise trafik kazalarının üzerinde durulması gereken, toplum sağlığı, halk sağlığı sorunu gibi değerlendirilmesi gerektiğini bildirdi. Coşkun, "Konunun münferit tedavi hizmetleri gibi değil de artık halk sağlığı sorunları, kriz yönetimi, afet yönetimi gibi değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Hastalığa neden olan faktörler ortadan kalktığında hastalığın da ortadan kalkacağını anlatan Coşkun, trafik kazalarında da faktörlerin tamamı sıfırlanmadığında sonucun sıfırlanmasının mümkün olmadığını kaydetti.

AK Parti İstanbul Milletvekili Gürsoy Erol da konuşmasında trafik kazalarının Türkiye'de terörden daha fazla can kaybına neden olduğunu söyledi.

Erol, trafik kazalarında ölümlerin azaltılması konusunda başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere TBMM'nin bu konunun üzerine nasıl gidilip, nasıl azaltılacağının üzerine gittiğini bildirdi.

Trafikle ilgili bir çok yasa olduğunu, bundan sonra da yapılması gerekenler adına adım atılacağını TBMM Başkanı başta olmak üzere kendilerinin de kampanyaya destek vereceklerini söylediklerini bildiren Erol, "Ama tabi yasaların sadece çıkmış olması netice almamızı maalesef sağlamıyor" diye konuştu.

Erol, yasaların tek başına çözüm olmayacağını belirterek, çözüm için eğitime, medyaya, uyarmaya, insanlara bu konunun ciddiyetini anlatmaya ihtiyaç olduğunu bildirdi.

"İnsanlarımıza trafik kurallarına uymayı öğretmeliyiz. (Bana bir şey olmaz) mantığını kesinlikle insanımızın kafasından çıkartmak zorundayız" diyen Erol, çalışmalara devam edeceklerini söyledi. Erol, bir tek canı, değeri dahi geleceğe hazırlayacaklarını ifade ederek, 10 yıl da ölümlü kazaları yüzde 50 değil, çok daha fazla azaltmayı umduklarını bildirdi.

Erol, TBMM'nin ve hükümetin de bu çalışmaların arkasında olduğunu dile getirdi.

-"Ölümlü kazaların 1/3'ünün sebebi hız"

Proje Koordinatörü Dr. Margaret Mary Peden da konuşmasında trafik kazalarında temel faktörlerinden birinin, ölümlü trafik kazalarının üçte birinin sebebinin hız olduğunu söyledi.

Peden, hızda yüzde 5'lik bir düşüşün ölümlü kazalarda yüzde 30'luk bir düşüşe sebep olduğunu belirterek, Türkiye'de hızı düşürmek için projeler başlattıklarını kaydetti.

Türkiye'nin yeni hız yönetim kampanyasını başlatacaklarını anlatan Peden, "Sonuçlarını düşünün, hızınızı düşürün" diyeceklerini bildirdi.

Peden, bugün başlayan kampanyanın, Afyon ve Ankara'da bir ay süreceğini kaydetti. Peden, kampanya ile yol kullanıcılarını hız sınırlarına uymayı teşvik etmeye çalışacaklarını ifade etti.

Daha sonra konuşmacılar, "Sonuçlarını düşünün, hızınızı düşürün" kampanyasını başlattı.

Ardından da kampanyaya destek olan yöneticilere plaket verildi. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel
Kayyum kararının ardından harekete geçen CHP, 414 belediye başkanını Ankara'ya çağırdı

Kayyum kararının ardından harekete geçtiler! 414 belediye başkanına çağrı

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi feci şekilde can verdi

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi 20. kattan düşerek can verdi

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

title