Son Süngerci', Kitabını İmzaladı
Bodrum'da yaşayan süngerci 'Aksona Mehmet' lakaplı 65 yaşındaki Mehmet Baş, süngercileri anlattığı kitabı için imza günü düzenledi.
Bodrum'da yaşayan süngerci 'Aksona Mehmet' lakaplı 65 yaşındaki Mehmet Baş, süngercileri anlattığı kitabı için imza günü düzenledi. İmza ve tanıtım gününde Baş'ın yıllarca sünger avına çıktığı Aksona teknesi de sünger avcılarına ve tekne yapım ustalarına saygı gereği, Bodrum Limanı'nda koruma altına alınarak açılışı yapıldı.
Bodrum'da yaşayan son sünger avcısı olan Mehmet Baş, 10 yaşında başladığı meslek yaşamını kaleme aldığı 'Son Süngerci- Derin maviye adanmış bir ömür' kitabı için Bodrum'da tanıtım ve imza günü düzenlendi. Aksona teknesinin bağlı olduğu Neyzen Tevfik Caddesi üzerindeki Bodrum Limanı'nda yapılan imza gününe Cumhurbaşkanlığı Emekli Turizm ve Çevre Başdanışmanı Can Pulak, MHP Bodrum Meclis üyesi Mustafa Paşalı, MHP İlçe Başkanı Mehmet Tosun, Denizciler Derneği Başkanı Mustafa Demiröz, Bodrum Kent Konseyi Başkanı Hamdi Topçuoğlu ve çok sayıda davetli katıldı. Şubat ayı sonunda Naviga Yayınları'ndan çıkan ve Baş'ın yaklaşık 30 yıllık fotoğrafları ve tuttuğu notları derlediği kitabının tanıtımını yapıp okuyucuları için imzaladı.
AKSONA TEKNESİ KORUMA ALTINA ALINDI
1962 yılında Ziya Güvendiren ve kalfası Erol Ağan tarafından yapılan Aksona teknesi de Bodrum denizcilik tarihinin bir kültür mirası olarak, sünger avcılarına ve tekne yapım ustalarına saygı gereği, Bodrum Limanı'nda koruma altına alınarak açılışı yapıldı. Bodrum Belediyesi, Deniz Ticaret Odası, Ağanlar Tersanesi, Bodrum Denizciler Derneği ve Moravia Boya ve Kimya Şirketi'nin destekleriyle koruma altına alınan Aksona Teknesi, süngercilik mesleğini anlatan Tekne Müzesi olacağı belirtildi.
Son süngerci Mehmet Baş, "Süngerciliği 200 yıl önce biz başlattık. 1986 yılında baş gösteren bir bakteriyel hastalık nedeniyle süngercilik yasaklandı. Yasak kalkmayınca, sünger avcıları birer birer teknelerini mavi yolculuğa ayırdı. Haftalarca denize açılan süngerciler döndüklerinde anne, babaları kurban keserdi. Haftalarca denizde kalıp her gün onlarca metreye indikten sonra karaya döndüğümde toprağı öperdim. Çok sayıda anımın geçtiği Aksona Teknesi'de artık bir müze gibi olacak. Bodrum Denizciliği'nin temellerinde silinmez izler bırakan, tüm zamanların sünger avcılarına ve tersanelerinde bu harika geleneği yaratan ve sürdüren büyük ustalarımıza saygı gereği, burada sonsuza kadar destekçi kurumlar tarafından koruma altına alındı" dedi.
Davete katılanlarla birlikte Aksona Teknesi'nin tanıtımı için hazırlanan bilgi plaketinin açılışı yapılmasıyla etkinlik sona erdi. - Muğla