Haberler

Son Nefeslerini Sırayla Kullandılar

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yaşam odasına sığınan 14 işçinin oksijen maskelerini sırayla kullandıkları; ancak kurtarmanın gecikmesiyle yaşamlarını yitirdikleri ortaya çıktı.

Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki özel maden şirketine ait ocakta trafo patlaması sonucu meydana gelen faciada, hayatını kaybedenlerini sayısı 282'ye çıktı. Kurtarma ekipleri, dumanın önünü kesebilmek için saatler süren çalışmayla tahtadan maden içerisine duvar örüp, işçileri çıkarmak için yeni bir çalışma başlattı. Bu arada, facianın kahreden ayrıntıları da ortaya çıkmaya başladı. Yangın sonrası dumanının maden ocağını kaplamasının ardından 14 işçinin, yeraltındaki 5 metrekarelik yaşam odasına sığındıkları, burada oksijen maskesi ve tüplerini sırayla kullanıp saatlerce hayata tutunmaya çalıştıkları ancak, kurtarmanın gecikmesiyle yaşamlarını yitirdikleri ortaya çıktı. O 14 işçinin cesedi de, ekiplerce çıkartılıp ailelerine teslim edildi.

Soma'da geçen salı günü saat 15.10 sıralarında meydana gelen maden faciasında, dün geceden itibaren çalışmalar karbonmonoksit gazının izin vermemesi üzerine durduruldu. İlk olarak işçilerin önemli bölümünün çalıştığı galerilerden 'Nefes 3' kapısından iki gün boyunca çalışmalar yürütüldü. Buradaki galerilerde bulunan işçilerin cesetlerinin çıkartılması adından diğer galerilerdeki işçiler için çalışma başlatıldı. Ancak hala belli bölgelerde devam eden yangından dolayı karbonmonoksit gazı, kurtarma ekiplerine izin vermedi.

TAHTA DUVARLAR ÖRÜLDÜ

Bunun üzerine yangının hala devam ettiği galerilerle olan bağlantıyı kesmek için ekipler, gece sabaha kadar belli bölgelere, tahtadan duvarlar ördü. Bu duvarlar sayesinde de, dumanın belli bir bölgeye toplanması sağlandı. Karbonmonoksit gazının belli seviyenin atına inmesinin ardından ise. sabah sat 06.00 sıralarında ekipler bu kez 'Ana giriş 1' kapısından madene girdi. Ekiplerin, bu bölgelerdeki işçileri çıkarmaları ardından benzer bir yöntemde yine madenin 3'üncü bir giriş kapısından son bölgedeki işçileri de çıkarmayı planladıkları belirtildi.

SANATÇI SUAVİ GECE BOYU MADENDE KALDI, GENÇLER TEMİZLİK YAPTI

Facia ardından Başbakan recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici gibi siyasetçilerin yanı sıra, Türkiye'nin birçok tanınmış gazeteci, televizyoncu ve sanatçı da madene geldi. Bu sanatçılardan Suavi de, sabaha kadar arkadaşlarıyla madenin kapısında bekledi, kurtarma çalışmalarını izledi. Bunun yanı sıra yine maden sahasına gelen üniversite öğrencileri de, binlerce insanının gelip gittiği kurtarma çalışmalarının yürütüldüğü alandaki çöpleri topladı. Görevlilere yardım etti.

SIRAYLA ÖLÜMÜ DİRENMEYE ÇALIŞMIŞLAR

Kurtarma çalışmalarının hızla devam ettiği madenin içerisinde, yangınının hemen ardından yürekleri dağlayan ayrıntılarda ortaya çıkmaya başladı. Trafonun patlayıp yangının çıkmasının hemen adından yoğun karbonmonoksit gazına maruz kalan işçiler yanlarındaki oksijen maskelerini takıp ölüme direnleme çalıştı. Ancak bu maskelerinin 45 dakikalık bir süre için yeterli olmasından dolayı işçiler, hayatını kaybetti. Ancak bir noktadaki işçiler, 45 dakikalık süre içerisinde dışırı çıkamayacaklarını anlayınca madencilerin 'Revir' olarak adlandırdıkları, ancak bu tür kazalarda 'Yaşam odası' olarak kullanılan yaklaşık 5 metrekarelik odaya sığındı. Odaya girip kapılarını üzerlerine kapatan 14 işçi, bu odadaki oksijen maskeleri ve oksijen tüpünden sağladıkları temiz havayı, sırayla kullanmaya başladı. Ancak yardım ekiplerinin gecikmesiyle, 14 işçi, saatlerce ölüme direndikleri yaşam odasında hayatlarını kaybetti. Bu işçilerin toplu olarak ve üst üste bulunan cesetleri, madenden çıkartıldıktan sonra ailerine teslim edildi. 14 işçinin ölüme direnişleri, 33 madencinin Şili'de 69 gün yaşam odasında, ölüme direnişlerini hatırlattı. Ancak onlar gibi, mucizeyi yaşatamadı.

AGABEYİNİ KAYBETTİ, EŞİ İÇİN UMUDU TÜKENDİ

Soma'da 282 madencinin hayatını kaybettiği faciada, birçok aileye de biden çok acı düştü. Bu acıyı iki kez yaşayan kadınlardan birisi de, Güllü Çolak oldu. Çolak'ın kardeşi 33 yaşındaki kardeşi Davut Köse'nin ceseti, madenden önceki gün çıkartıldı. Güllü Çolak, umutla aynı madende, ölen kardeşiyle aynı grupta omuz omuza çalıştığı eşi 39 yaşındaki Kemal Çolak'tan iyi haber almayı bekledi. Ancak, saatlerin geçmesiyle Güllü Çolak'ın beklediği bu umutlu haber gelmedi. 3 çocuğu bulunan ve 2 yıl öncede ikiz çocuk sahibi olan kardeşi Davut Köse'nin taziyelerini kabul eden Güllü Çolak, eşinin kurtulacağı ile ilgili umudunu içi kan ağlayarak da olsa artık yitirmek üzere olduğunu dile getirdi. Çolak, ayrıca eşinin iki hafta sonra oğulları Talha için yapacakları sünnet düğününün heyecanını yaşadığını, madene de yanında götürdüğü davetiyeleriyle girdiğini kurtulan işçilerin, maden içerisinde bunları dağıtırken gördüklerini söylediğini dile getirdi.

BAKAN AÇIKLAMA YAPTI: 282 ÖLÜ

Bu arada facianın hemen ardından maden bölgesine gelen ve buradan hiç ayrılmayarak koordinasyonu sağlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sağlık Bakanı Mehmet Mehmet Müezzinoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam ile birlikte açıklama yaptı. Bakan Yıldız, şöyle dedi:

"Dün gece havanın yönünün değiştirilmesiyle beraber biliyorsunuz yine bir bölgede kurtarma çalışmalarına başladık. Hamdolsun buradaki bölgeyle alakalı çalışmalarımız devam ediyor. Verim aldığımız bir noktaya doğru gidiyoruz. İşçi kardeşlerimizden şu ana kadar 8 kardeşimize daha ulaşıldı. 282 işçinin toplam cesedi çıkartıldı. Şu anda nihayi rakam bu. Bütün cenazelerimizi işlemleri tamamlandı. Adli Tıp Kurumu tarafından da işlemleri yapıldı. Bunun yanında 217 işçi kardeşimiz ailelerine teslim edilmiş oldu. Bugün itibariyle mevcut sayımızı tüm işçi kardeşlerimizi ailelerine teslim edileceğine inanıyoruz. Müraacatların yapılıyor olmaları halinde prosüdürle beraber tanınmışlıkla beraber bunlar yerine getirilecek. Yaralılardan taburcu olanlarının sayısı da arttı. 27 yaralı kaldı. Bu rakamın bugünde düşeceğine inanıyorum. Kamuoyuyla paylaşmamız gereken bir husus var. Şu anada kadar ailelerin metaneti arama kurtarma çalışmaları için son derece yapılcı bir rol oynadı. Ama daha fazlasının bizim gösterebiliyor olmamız lazım. O da bildiğiniz gibi iyi niyetle arama kurtarma çalışmalarına devam ediliyor. Arama kurtarma işlemlerine yeni ekipler katılmak istiyorlar ama bu rakam yeterli, kurtarma ekibi sayısı 500'ü aştı. Daha fazlası artık bir karmaşaya yol açıyor. Gerek tercümanlık yapmak isteyenler gerekse arama kurtarma ekibi olarak gelmek isteyenler bugün itibariyle bu yoğunluğun içerisinde bulunmamaları lazım."

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da, şu anda hayati tehlikesi bulunan yaralı olmadığını 27 işçinin de doktorların sabaha yapacakları kontrolleri beklediğini dile getirdi. Bakan Ayşenur İslam ise, ailelere bugünden itibaren bakanlığın uzman ekiplerinin gönderileceğini, psikolojik destek verilmeye başlanacağını söyledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
Kayyum kararının ardından harekete geçen CHP, 414 belediye başkanını Ankara'ya çağırdı

Kayyum kararının ardından harekete geçtiler! 414 belediye başkanına çağrı

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi feci şekilde can verdi

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi 20. kattan düşerek can verdi

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

title