Haberler
Netanyahu'dan orduya Orta Doğu'yu cehenneme çevirecek talimat: Yoğun savaşa hazırlanın

Netanyahu'dan orduya Orta Doğu'yu cehenneme çevirecek talimat

Türkiye sınırında kritik gelişme: Muhalifler, ikinci büyük kenti ele geçirmek üzere

Türkiye sınırında kritik gelişme! Muhaliflerin ikinci büyük kenti geçirmesi an meselesi

İslam Memiş uyardı: Sadece dolar değil sahte euro da var

Kritik uyarı: Sadece dolar değil sahte euro da var

Fuhuşa zorlanan 17 yaşındaki kızın anlattıkları kan dondurdu: Günde 180 kişi ile birlikte oluyordum

Günde 180 kişiyle birlikte olmaya zorlamışlar

KPSS'den sonra PAEM sınavında da bir yayınevinin denemesinde aynı soruların çıktığı iddiası üzerine inceleme başlatıldı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

KPSS'deki sınav sorularının bir yayınevinin deneme kitabında aynı çıkması ve iptal edilmesi skandalının ardından CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, benzer bir durumun Polis Amirleri Eğitimi Merkezi (PAEM) sınavında da yaşandığını iddia etti. PAEM'de bir yayına ait denemedeki 32 sorunun 18'inin aynı, 14'ünün de benzer olduğunu iddiasının ardından Anadolu Üniversitesi, iddialar üzerine komisyon kurularak inceleme ve soruşturma başlatıldığını duyurdu.

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, polislik sınavları için kitaplar hazırlayan bir yayına ait "Misyon Koruma Deneme" kitabındaki sorularının, 26 Haziran 2022'deki Polis Amirleri Eğitimi Merkezi ( Paem ) 7'nci dönem sınavında çıkmasına tepki gösterdi.

"32 SORUDAN 18'İ AYNI, 14'Ü BENZER"

Murat Bakan, sınavdaki soruların 32'sinden 18'inin aynı, 14'ünün de benzer olduğunu belirterek bir youtube hesabından yapılan şu açıklamaları aktardı: "Hani 'Neye niyet neye kısmet' derler ya; bizim Mart ayında hazırlamış olduğumuz, sorularını özenle seçtiğimiz aylarca emek ettiğimiz bu 'Polis Misyon Koruma' kitabımızda dünkü PAEM-7 sınavında tam 18 soru geldiğini sizlerden öğrenmiş bulunmaktayız. Detaylı incelediğimizde de 14 sorunun da benzer şekilde geldiğini; toplamda 32 soruya bu kitapta dikkat çektiğimizi sizlerden öğrenmiş bulunmaktayız."

Murat Bakan, "PAEM-7'den Önce Biz Sorduk! (18 soru aynen, 14 soru benzer geldi)" başlığıyla YouTube'ye yüklenen videonun açıklama kısmında, "26.06.2022 tarihi itibariyle PAEM-7 (Komiser Yardımcılığı Sınavı) sınavını geride bıraktık, Misyon Koruma 10'lu deneme kitabımızdan 18 soru PAEM-7'de birebir çıktı, 14 sorunun da benzerleri geldi" denildiğini belirtti.

KPSS'den sonra polislik sınavında aynı soruların çıktığı iddiası üzerine inceleme başlatıldı

"KPSS'DEKİ AYNI SKANDAL SÖZ KONUSU"

Murat Bakan, Yediiklim Yayınları'na ait deneme sınavı soru kitapçığındaki 20 sorunun Kamu Personel Seçme Sınavı'nda ( Kpss ) aynen sorulduğunun ortaya çıktığını, Devlet Denetleme Kurulu'nun inceleme başlattığını, ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün görevden alınarak Kpss'nin iptal edildiğini anımsattı. CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

"Her yıl milyonlarca insan, meslekleri ve kariyeri için kamunun açtığı sınavlara hazırlanıyor. Büyük emek ve çaba sarf ediyorlar. Maddi manevi yıpranıyorlar. Ancak sonuçta hem emeklerinin karşılığını alamıyorlar hem de büyük bir adaletsizliğe maruz kalıyorlar. KPSS ile ilgili skandal ortaya çıktığında, sosyal medya hesabımdan bir paylaşım yapmış ve son 7 yıldır PAEM sınav sorularının neden açıklanmadığını, saklananın ne olduğunu, bu sınavda da KPSS skandalında olduğu gibi birebir benzerlikler çıkabileceğinden mi endişe ettiklerini sorgulamıştım. Bugün görüyoruz ki PAEM-7 sınavında da aynı skandal söz konusu.

ANADOLU ÜNİVERSİTE'SİNDEN İDDİALARA AÇIKLAMA

Anadolu Üniversitesi, 2022 Polis Amirleri Eğitimi Merkezi (PAEM) sınavı ile ilgili bazı sosyal medya platformlarında yer alan soru benzerliği iddiası ile ilgili bir basın açıklaması yaptı.

Açıklamada, PAEM İlk Derece Amirlik Eğitimi (Emniyet Mensubu) Öğrenci Adayı Yazılı Sınavının, daha önceden duyurulan mevzuatla belirlenmiş konu başlıkları çerçevesinde, adayların alan bilgisi ve ilgili mevzuata hâkimiyet düzeylerini ölçmeyi amaçladığı belirtildi. Bu sınav ilgili alandaki temel bilgi düzeyini ölçme ve ön eleme niteliğinde olduğu, tek başına belirleyici olmadığı anlatılan açıklamada, "Ön eleme yazılı sınavını geçen adaylar, Polis Akademisi tarafından mülakat ve fiziki yeterlilik sınavlarına tabi tutulmaktadır. Temel bilgi düzeyini ölçen ön eleme yazılı sınav soruları, Üniversitemiz ile Polis Akademisi Başkanlığı arasında imzalanmış bulunan Protokol çerçevesinde hazırlanmış ve sınav 26 Haziran 2022 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Protokol uyarınca sınavda adaylara 100 soru sorulmuş olup sorular; Polis Meslek Mevzuatı (30 soru), Ceza Muhakemesi Hukuku (10 soru), Ceza Hukuku (10 soru), Anayasa Hukuku (10 soru), İdare Hukuku (10 soru), İnsan Hakları (10 soru), Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi (10 soru) Genel Kültür (10 soru) konu başlıklarını ihtiva etmiştir. Yukarıda verilen konu başlıkları, ilgili Protokol ve mevzuat gereği önceden adaylara ve kamuoyuna açıklanmaktadır. Sınavlara yönelik hazırlık kursu veren kurum ve kişiler bu konulara ilişkin çok sayıda deneme sorusu hazırlamakta ve farklı mecralarda bu soruları çözmektedirler. Hazırlık soruları büyük ölçüde geçmiş yıllarda sorulan soruların ve mevzuat hükümlerinin farklı biçimlerde ifade edilmesinden oluşmaktadır. Bu durum, tüm dünyada yapılan, bilgi düzeyini ölçmeyi amaçlayan yazılı sınavların doğasında vardır. Bu nedenle, adayları farklı beceri ve yetenekler bakımından da değerlendirebilmek için, yazılı sınavın yanı sıra, mülakat ve farklı yetenek sınavları uygulanmaktadır. Ülkemizde gerçekleşen sınavlara hazırlık mahiyetinde kurs veren, konu anlatımı, test ve deneme sınavı içeren yayınlar basan çok sayıda yayın evininin bulunduğu malumdur. Bahse konu sosyal medya platformunda Şubat 2022'de satışa çıkan özel bir kuruluşa ait deneme sorularını içeren kitaptaki bazı soruların, gerçek sınavda sorulan sorularla benzerlik içerdiği iddia edilerek ilgili özel kuruluşun yayınlarının reklamı yapılmaktadır" denildi.

İNCELEME VE SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Soru benzerliği iddiasının üniversiteye ulaşması üzerine, ivedilikle bir inceleme gerçekleştirildiği anlatılan açıklamada şöyle denildi;

"Benzer olduğu iddia edilen sorular, beş kişilik komisyon tarafından karşılaştırılmak suretiyle incelemeye tabi tutulmuştur. Benzerlik iddia edilen sorular, sınav çerçevesinde en önemli konu başlıklarına dair sorular olup, mevzuat ve temel bilgiler üzerine kurulmuştur. Gerçek manada, adayların bu önemli hususlardaki bilgilerini ölçmeye yöneliktir. Adayları sınavlara hazırlama amacıyla oluşturulan deneme sınavlarında da bu konularda sorular sorulabilmektedir. Sınavda sorulan sorular ile deneme sınavlarında çıkan soruların hiçbiri, birbiri ile aynı değildir. Sınav konu başlıklarının mevzuat ağırlıklı olduğu sınavlardaki sorularda, mevzuat metnine ait ifadeler kullanılmaktadır. Nitekim iddia sahibi de Twitter hesabında yaptığı son paylaşımda, çıkan soruların çoğunun daha önce farklı sınavlarda da çıkan soruların türevleri olduğunu, PAEM deneme kitaplarının çoğunda olabilecek kalıp sorular olduğunu belirterek, hiçbir sorunun birebir aynı olmadığı ifadesine yer vermiştir. Komisyon, soru bazında incelemelerini de içeren raporunu, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'na da iletmiştir. Komisyon ayrıca, önemli bir uzmanlık alanı olan, ölçme ve değerlendirme bilgisine sahip olunmaksızın ileri sürülen benzerlik hatta alıntı iddialarının, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin başarıyla gerçekleştirdiği sınavlara ve kamu kurumlarına güveni sarsıcı algı oluşturma amacını taşıyabileceği kanaatindedir. Hem Açıköğretim Sistemi hem de kamu kurum ve kuruluşlarının sınavlarını, 40 yıldır başarıyla yürütmüş olan Anadolu Üniversitesi, bu konunun da ayrıntılı bir şekilde araştırılarak, hiçbir şüpheye yer vermeyecek biçimde aydınlatılması için iddia sahiplerine yönelik inceleme ve soruşturmaları başlatmış olup, bunların neticelerini, ilgili kamu kurumları ve kamuoyu ile de paylaşacaktır."

KPSS'den sonra PAEM sınavında da bir yayınevinin denemesinde aynı soruların çıktığı iddiası üzerine inceleme başlatıldı
Kaynak: Haberler.com / Güncel
title