Son 4 Yıldır Tarımsal Gayri Safi Milli Hasıla Seviyesi Durağan'
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Atik Yücer, Erzurum'da düzenlenen '2023 Vizyonu Çevresinde Türkiye Tarım Politikalarının Geleceği' konulu çalıştayda, tarımsal gayri safi milli hasılayı 150 milyar dolara çıkma hedeflerinin olduğunu anımsattı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Atik Yücer, Erzurum'da düzenlenen '2023 Vizyonu Çevresinde Türkiye Tarım Politikalarının Geleceği' konulu çalıştayda, tarımsal gayri safi milli hasılayı 150 milyar dolara çıkma hedeflerinin olduğunu anımsattı. Yücer, "Son 4 yılda tarımsal gayri safi milli hasıla seviyesi durağan" dedi.
Atatürk Üniversitesi sürekli eğitim merkezinde başlayan ve 3 gün sürecek olan çalıştaya Vali Ahmet Altıparmak, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Atik Yücer, İl Emniyet Müdürü Kamil Karabörk ile Amerika Birleşik Devletleri, Yeni Zelanda, Birezilya ve Fransa'nın çeşitli üniversitelerinden 40 bilim insanı ve kurum müdürleri katıldı.
Çalıştayda bir konuşma yapan Dr. Ahmet Atik Yücer, tarımsal gayri safi milli hasılayı 150 milyar dolara çıkma hedeflerinin olduğunu bildirdi. Tarımsal gayri safi milli hasılayı ilk 8 yılda 23 milyar dolardan, 60 milyar dolar seviyesine çıkardıklarına işaret eden Yücer, "Özellikle tarımsal gayri safi milli hasılayı 150 milyar dolara çıkarma hedefimize ilk 8 yılda, 23 milyar dolardan 60 milyar dolar seviyesine çıkardık. Ama son 4 yıldır 60, 61, 62 milyar dolarlar seviyesinde bir durağanlık başladı. Bunu genel ekonomiyle görebiliyoruz. Yine ilk 8 yıllık dönemde 230 milyar dolarlık seviyelerden gayrı safi milli hasıla 700 milyar dolar seviyesine çıktı. Ancak son 4 yıldır 700- 800 milyar dolar arasında bir tıkanıklık yaşanmaya başladı" diye konuştu.
Bunun genel ekonomi açısından bir orta sınıf tuzağı mı olduğuna dikkati çeken Ahmet Atik Yücer, şöyle devam etti:
"İkincisi Türkiye'de girdi maliyetlerinin yüksek olduğu hepimizin malumu. Sadece iç desteklerle tarımsal üretim yönlendirilebilir mi, geliştirilebilir mi? Yine 2023 hedefleri için daha liberal politikalar izlemek bir çözüm olabilir mi? Bizim gibi doğal kaynaklar açısından biraz daha fakir olan ülkelerde liberal politikalarla tarımı geliştiren ülkeler var mı? Yani bize hangileri örnek olabilir? Liberal politikaların iç üretime yıkıcı etkisi olmaz mı? Bütün bunları çalıştay içerisinde tartışılacağını ve cevap bulacağını ümit ediyorum." - Erzurum