Haberler

Son 15 Yılda 5 Bine Yakın Ecdat Yadigarı Elden Geçirildi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, yılda 250 eseri restore ederek hizmete açtıklarını belirterek, "Bugüne kadar da 5 bine yakın eserin restorasyonu gerçekleştirildi.

ABDULLAH DOĞAN - Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, yılda 250 eseri restore ederek hizmete açtıklarını belirterek, "Bugüne kadar da 5 bine yakın eserin restorasyonu gerçekleştirildi." dedi.

Ertem, vakıf çalışmalarını incelemek üzere geldiği Konya'da, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Vakıflar Genel Müdürlüğünün 2002'den bugüne kadar çok sayıda büyük projeyi gerçekleştirdiğini aktaran Ertem, "Türkiye sathında çok önemli projeleri ifa ettik. Şu anda yılda 250 şantiye ortalamasıyla çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Her yıl 250 eseri restore ederek hizmete açıyoruz. Bugüne kadar da 5 bine yakın eserin restorasyonu gerçekleştirildi. Bundan sonra da aynı hız ve performansla sürdüreceğiz." diye konuştu.

Sırbistan'da da restorasyon başlayacak

Ertem, yurt dışında restorasyonların yanı sıra zamanla yok olmuş eserlerin de yeniden inşa edildiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Bosna savaşında Sırpların yerle bir ettiği, temelini bile yok ettiği camileri tekrar ihya ediyoruz. Bunlar Foçalı Camisi ve Arnavudiye Camisi. Bunların her ikisi de savaşta yok olmuştu. Şimdi bunların ihyasını gerçekleştiriyoruz. Yurt dışında ecdat yadigarı 3 eserin ihyasını gerçekleştirdik. Arnavutluk'ta bile restorasyon çalışması içindeyiz. Bosna Hersek, Kosova, Makedonya'da devam eden projelerimiz vardı. Önümüzdeki günlerde Sırbistan'da bir restorasyon işine başlayacağız. Başlamak bitirmenin yarısıdır. Yurt dışında 30'a yakın restorasyonumuz devam ediyor. Makul bir sayı, bu ortalama ile devam etmeyi düşünüyoruz."

Yurt içindeki eserlere yönelik ihya çalışmasının fazla olmadığına değinen Ertem, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Genellikle özel mülkiyete geçmiş, zamanla satılmış camileri satın alarak ve kamulaştırarak aslına uygun şekilde restorasyonlarını gerçekleştiriyor, tekrar ibadete açıyoruz. Ardahan'da bir cami vardı. 1940'lı yıllarda satılmıştı. Samanlık olarak kullanılıyordu. Satın alma işlemlerini gerçekleştirdik. Mülkiyetimize aldıktan sonra restorasyonunu tamamlayarak, 15 gün önce ibadete açtık. Türkiye'de genellikle bu mahiyette çalışmalarımız var."

İstanbul'un camileri elden geçiriliyor

Ertem, İstanbul'da çok sayıda eserin restorasyonunun gerçekleştirildiğini, çalışma yapılmayan kültür varlıklarında ise iskele kurulduğunu dile getirdi.

Dünyanın bildiği ve İstanbul'a kimliğini veren Sultanahmet Camisi'nde de çalışmaların sürdüğünü anımsatan Ertem, şunları kaydetti:

"Sultanahmet Camisi'nde restorasyon yeni başladı, zaman alabilir. Orayı ibadete kapatmayacağız. Böyle olunca da restorasyon ister istemez uzuyor. Öngördüğümüz süre 2021'dir. Orada zemin problemi var. Bu da süreyi uzatabilir. Çalışıp göreceğiz. İstanbul'da büyük eserlerin restorasyonuna başladık. Dört büyük caminin restorasyonu aynı anda sürüyor. Yeni Cami, Rüstem Paşa Camisi, Beyazıt Camisi ve Sultanahmet Camisi'nde restorasyon devam ediyor. Önümüzdeki günlerde Molla Gürani Camisi'ne başlayacağız. Edirne'de ise Selimiye Camisi'nin bu yıl restorasyon ihalesini gerçekleştireceğiz. Önümüzdeki yıl içinde de işe başlarız diye düşünüyorum. Dünya kültür mirası bağlamında, Divriği Ulu Cami yıllardır öylece kalmıştı. Bunu da programa aldık ve çalışma başladı."

Kaynak: AA / Güncel
title
Close