Somalı Madenciler Yürüyüşle Anıldı
Manisa'nın faciayla sarsılan ilçesi Soma'da, kömür ocağında ölen 301 madenci, düzenlenen yürüyüşle anıldı.
Manisa'nın faciayla sarsılan ilçesi Soma'da, kömür ocağında ölen 301 madenci, düzenlenen yürüyüşle anıldı. Şehit madencilerden Uğur Çolak'ın babası İsmail Çolak, hukuk mücadelesinin sürdüğünü belirterek, "Bizler adaleti sadece kaybettiğimiz eşlerimiz, çocuklarımız ve babalarımız için istemiyoruz, bu ülkede her yıl iş cinayetlerinde kaybedilen binlerce emekçi için istiyoruz. Binlerce yetim kalan çocuk için istiyoruz. Şehit madenci aileleri olarak ne yaparlarsa yapsınlar asla mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz" dedi.
Her ayın 13'üncü gününü 'Madencileri Anma Günü' ilan eden madenci yakınları, bugün facianın meydana geldiği Soma'da yürüyüş düzenledi. Üzerinden 20 ay geçmesine rağmen halen acıların tazeliğini koruduğu Soma'da, Sosyal Haklar Derneği Soma Şubesi tarafından düzenlenen yürüyüşe faciada yaşamını yitiren madencilerin yakınları katıldı. Ege Linyit İşletmeleri Müessesi Müdürlüğü (ELİ) önünde bir araya gelen madenci yakını 30 kişi, 'Soma'yı unutmadık, unutturmayacağız', 'Sorumlulardan hesap soracağız' yazılı pankart açıp, 'Yastayız, isyandayız', 'Hesabını soracağız', 'Kader değil cinayet', 'Soma'yı unutma, unutturma' sloganları eşliğinde Beşyol Kavşağı'ndaki Madenci Anıtı'na yürüdü. Madenci aileleri, yanlarında getirdikleri kırmızı karanfilleri anıta bıraktı.
Faciada yaşamını yitiren madencilerden Uğur Çolak'ın babası İsmail Çolak, "Tam 20 ay önce 301 canımız madende katledildi. O günden beri biz şehit madenci aileleri olarak adalet arayışımızı devam ettiriyoruz. Bu mücadeleyi sürdüren bir avuç insanın dışında kalanlar, bir yandan 'Soma'yı unutturmayacağız' derken diğer yandan çeşitli yöntemlerle Soma'yı unutturmaya çalışıyorlar. Ülkemiz zor günlerden geçiyor. 'Analar ağlamasın' diyenler ağlatmadıkları ana bırakmadılar. Tüm ülkeyi nerdeyse Soma'ya çevirdiler. Her gün ölüm haberleri ile yüreklerimiz dağlanıyor. Mahkeme tarafından yeni atanan bilirkişi heyeti, 5 Şubat'ta Eynez Kömür Ocağı'nda inceleme yapacak ve yeni bir rapor hazırlayacak. Avukatlarımız bu incelemede bulunacaklar ve sorumluluklarını yerine getirecekler. Mahkemeden beklentimiz son derece açıktır. Suçlular en ağır bir şekilde cezalandırılmalıdır. Bu yargılanmaya devlet, sendika, şirketin diğer yetkilileri ve bakanlar da dahil edilmelidir ki bir daha başka Soma'lar olmasın, başka acılar yaşanmasın. Bizler adaleti sadece kaybettiğimiz eşlerimiz, çocuklarımız ve babalarımız için istemiyoruz, bu ülkede her yıl iş cinayetlerinde kaybedilen binlerce emekçi için istiyoruz. Binlerce yetim kalan çocuklar için istiyoruz. Devam eden ceza davasından ümidimiz var, ancak ne yazık ki mahkemeye karşı oluşmuş ümidimiz iki sanığın tahliyesiyle zedelendi. Şehit madenci aileleri olarak ne yaparlarsa yapsınlar asla mücadelemizden vazgeçmeyeceğimizi daha fazla örgütleneceğimizi, adalet arayışımızı ve hak mücadelemizi büyüterek yolumuza devam edeceğimizi bir kez daha kamuoyuna duyuruyoruz" dedi.
İşci sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınmadan üretim zorlamasına madenlerde halen devam edildiğini de ileri süren çomak, "Hakkını hukukunu gündeme getiren maden işçileri işten atılıyor, böylece diğer işçiler açıkça tehdit ediliyor. 24 gündür işleri, aşları için direnen İmbat Madencilik işçilerine buradan selamlarımızı gönderiyoruz. Direnişlerini destekliyoruz ve herkesi duyarlı olmaya çağırıyoruz" diye konuştu.
Madenci aileleri, 16 Şubat'ta başlayacak olan 6 duruşmada kendilerinin yalnız bırakılmamasını da isteyerek, destek çağrısında bulundu. - Manisa