Somalı Kadınlar Gelir Getiren Bir İş Modeline Kavuştu
Manisa’nın Soma ilçesinde, kadınlara gelir getiren bir iş modeli oluşturmak üzere Türkiye Vodafone Vakfı, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) ve Soma Belediyesinin işbirliğiyle Aralık 2014’te hayata geçirilen Soma’da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi ilk mezunlarını verdi.
Manisa'nın Soma ilçesinde, kadınlara gelir getiren bir iş modeli oluşturmak üzere Türkiye Vodafone Vakfı, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) ve Soma Belediyesinin işbirliğiyle Aralık 2014'te hayata geçirilen Soma'da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi ilk mezunlarını verdi. Ağırlıklı olarak el işi eğitimlerinin verildiği merkezde, Somalı kadınlar yeni eğitim döneminde ünlü tasarımcı Arzu Kaprol'un hazırladığı tasarımları işleyecek.
Soma'da, bölgedeki el işi üretim merkezi olma yolunda ilerleyen Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi, ev tekstili markası English Home ile anlaştı. Somalı kadınların anlaşma kapsamında ilk etapta işledikleri 22 bin havlu ekim ayında English Home mağazalarında satışa sunulacak.
Dijital dönüşüm vizyonu doğrultusunda daha iyi bir gelecek için Türkiye'de iletişim teknolojileriyle herkese ilham vermeyi hedefleyen Vodafone, kadınların ekonomik ve sosyal alanda güçlendirilmesine yönelik çalışmalarını artırarak sürdürüyor. Somalı kadınların el becerilerini kullanarak çeşitli üretim yapmaları ve gelir elde etmeleri hedefiyle Türkiye Vodafone Vakfı, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) ve Soma Belediyesinin işbirliğinde Aralık 2014'te hizmete açılan Soma'da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi ilk mezunlarını verdi. 370 kadının kayıtlı bulunduğu merkezden mezun olan 124 kadın kursiyere mesleki eğitim sertifikaları Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Çiğdem Erdoğan Atabek, Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Soma Kaymakamı Bahattin Atçı, Soma Belediye Başkanı Hasan Ergene, Türkiye Vodafone Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Süel ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Başkanı Sanem Oktar'ın katıldığı törenle verildi.
BAKAN YARDIMCISI KATILDI
Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Çiğdem Erdoğan Atabek, kadının güçlendirilmesi ve hak, fırsat ve olanaklardan eşit şekilde yararlanabilmesinin uzun soluklu ve çok taraflı bir mücadeleyi gerektirdiğini belirtti.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak, kadınlarla ilgili çalışmaların daha sağlıklı bir şekilde yürütülmesi için kadın sivil toplum kuruluşlarının kapasitesinin geliştirilmesi ve ürettiği projelerin desteklenmesinin önemli olduğunu düşündüklerini anlatan Atabek, "KAGİDER'i, Türkiye Vodafone Vakfı ve Soma Belediyesinin işbirliği ile Somalı kadınları hayatın her alanında desteklemek, sosyal ve ekonomik hayata katılımlarını sağlamak amacıyla oluşturdukları Soma'da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi'nde kadınlara iş ve istihdam sağlayan çalışmalarından dolayı kutluyorum. Bu projenin en güzel özelliklerinden biri sürdürülebilir olmasıdır" dedi.
"SOMA'YI BU İŞİN MERKEZİ YAPACAĞIZ"
Kadınların hayatın her alanında daha aktif ve üretken olmalarını sağlayan projelerin toplumun geneline olumlu yansıdığını belirten Türkiye Vodafone Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Süel, şunları söyledi: "Türkiye Vodafone Vakfı olarak, kadınlarımızın ekonomik ve sosyal yaşamda eşit ve güçlü bir biçimde var olması gerektiğine inanıyoruz. Bu anlayışla, kadınlarımızın güçlendirilmesi için çeşitli projeler yapıyoruz. Bu projelerimiz arasında önemli bir yeri olan Soma'da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi ile Somalı kadınlarımızı iletişim teknolojilerinin sunduğu imkanlarla tanıştırarak sosyal ve ekonomik hayata katılımlarını sağlamayı hedefliyoruz. 370 kursiyerimizin bulunduğu merkezimizde iğne oyası, tel kırma ve el nakışı gibi el işlerinin eğitim ve üretimine odaklanıyoruz. Şu ana kadar toplam 168 saatlik eğitim verdik. Bugün eğitimlerini başarıyla tamamlayarak mesleki eğitim sertifikası almaya hak kazanan 124 kadınımızı alkışlamaktan mutluluk duyuyor, kendilerini tebrik ediyoruz."
Soma'da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezini bölgede el işi üretiminin merkezi haline getirme hedefiyle çalıştıklarını ifade eden Süel, sözlerini şöyle sürdürdü: "Açılış töreninde bu merkezi geliştirip büyüteceğimize ve her daim canlı tutacağımıza söz vermiştik. Kadınlarımızın el emeği göz nuru işlerini sürdürülebilir bir iş modeline dönüştüreceğimizi söylemiştik. Bugün bu sözümüzü tutmanın ve Soma'da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi'nde yeni bir dönemi başlatmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Merkezimizin bir el işi üretim merkezi olması için çeşitli marka işbirliklerine aracılık ediyoruz. Bunun ilk adımını English Home ile atıyoruz. Kadınlarımızın English Home için işlediği nakışlı havluları English Home mağazalarında Soma yararına satışa sunacağız. Vodafone olarak, kadınlarımızın sosyal ve ekonomik hayattaki potansiyellerini ortaya çıkaran, kadınlarımızın güçlendirilmesine katkıda bulunan bu tür projelerin artmasını diliyoruz."
English Home, Soma'da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezine Vodafone'dan sonra sipariş veren ilk marka oldu. Yapılan anlaşma kapsamında Somalı kadınların işlediği 22 bin havlu Ekim ayında English Home mağazalarında satışa sunulacak.
HEDEFİMİZ SOMALI KADINLARIN KOOPERATİFLEŞMESİNİ SAĞLAMAK"
Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Başkanı Sanem Oktar, KAGİDER'in Türkiye Vodafone Vakfı ve Soma Belediyesi olarak el ele verip açtığı Soma'da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi'nin hedefinin Somalı kadınların sosyal ve ekonomik hayata katılımlarını sağlamak, eğitimlerle üretim sürecine dahil olmalarına katkıda bulunmak olduğunu söyledi.
İlk adımı attıklarını ve hedefi önlerine koyduklarını anlatan Oktar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu merkezi katılımlarıyla ve üretimleriyle canlı kılan, burada bir hayat oluşturan Somalı kadınlardır. Bu sebeple öncelikle, açılışımızdan bu yana eğitimini tamamlayan ve bu başarılarının kalıcı bir izi olarak sertifikalarını alan tüm kadınları tebrik ediyorum."
Oktar, hedeflerinin kadınların kendi ayakları üzerinde ve kendi koşullarına uygun bir şekilde kooperatifleşmesi olduğunu belirterek " KAGİDER olarak tüm bu süreçlerde, Somalı kadınların yanında olacağız, öncülük ve rehberlik etmek üzere çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız. Gerçekleştirdiğimiz bu proje ile kartopu gibi çoğalarak büyüyeceğimize inanıyoruz. Soma belki bu anlamda bir pilot bölge olacak ve bize yeni projelerde rehberlik edecek. KAGİDER olarak, bir strateji olarak benimsediğimiz noktalardan biri de özel sektör-sivil toplum-devlet işbirliğidir. Soma bize bu işbirliğinin gücü ile nasıl sonuçlar elde edebileceğimizi ve çözüm üretebileceğimizi gösteren değerli örneklerden biri oldu" dedi.
TASARIMLAR ÜNLÜ TASARIMCI KAPROL'UN İMZASINI TAŞIYACAK
Bölgede kadınların ekonomik ve sosyal yönden desteklenmesi hedefiyle açılan Soma'da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi için iki önemli işbirliği yapıldı. Buna göre, merkezde eğitim gören kadınlar, ev tekstili markası English Home tarafından üretilen havlulara nakış işledi. English Home'un 22 bin adetlik siparişi için 64 kadın çalıştı. Bu ürünler English Home mağazalarında Soma yararına satılacak. Somalı kadınlar, dünyaca ünlü tasarımcı Arzu Kaprol tarafından hazırlanan tasarımları işleyecek ve ortaya çıkan ürünler Vodafone mağazalarında satılacak. Böylece, Somalı kadınlara geleneksel motiflerin ötesine geçerek çağdaş tasarımlara sahip el işi ürünler üretme olanağı sunulacak.
İKİ YILDA 350 SOMALI KADINA ULAŞILDI
Ağırlıklı olarak el işi üretimine yönelik eğitimlerin verildiği Soma'da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezinde bugüne kadar 68 saatlik tel kırma, 47 saatlik el nakışı ve 53 saatlik iğne oyası eğitimi verildi. Üretilecek ürünlerin alınan siparişlerin içeriğine göre belirlendiği merkezde, yaklaşık 100 Somalı kadın Vodafone paydaşlarına yeni yıl hediyesi olarak sunulmak üzere 16 bin bardak altlığı üretirken, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne özel hazırlanan Vodafone hediyeleri için ise 4 bin 250 lavanta kesesi işlendi. Soma Belediyesi tarafından özel tahsis edilen bir binada hizmete açılan 50 kişi kapasiteli 2 nakış atölyesi, 1 bilgisayar odası, 1 seminer odasından oluşan Soma'da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezinde eş zamanlı olarak 200 kişiye eğitim verilebiliyor. İki yıl sürecek projenin sonunda 350 Somalı kadına ulaşılması hedefleniyor. - MANİSA