Soma Termik Santrali'nde Ciddi Çevre Sorunları ve Kirlilik Uyarısı
CHP Manisa Milletvekili Vehbi Bakırlıoğlu, TBMM'de yaptığı açıklamada Soma Termik Santrali'nin hava kalitesini tehdit eden ciddi çevre sorunları yaşadığını belirterek, baca temizlik filtresinin takılmadığını ve şirketin büyük borçlar içinde olduğunu ifade etti. Ayrıca termik santrallerin endüstriyel hava kalitesi izleme istasyonlarının yetersizliğine dikkat çekti.
(TBMM) - CHP Manisa Milletvekili Vehbi Bakırlıoğlu, TBMM'de Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın bütçesi görüşmelerinde, Soma Termik Santrali'ne "baca temizlik filtresinin" takılmadığına dikkati çekerek, "Firma şu anda iflasın içine girmiş durumda. Türkiye Kömür İşletmeleri'ne (TKİ) 10 milyar TL kömür borcu var ve herhangi bir bakım yapılmıyor, bu termik santralde sürekli arızalar çıkıyor. Soma bir bombanın üzerinde oturuyor. Allah korusun burada büyük bir bela başımıza gelebilir" dedi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın 2025 yılı bütçesi görüşülüyor. CHP Manisa Milletvekili Vehbi Bakırlıoğlu, Türkiye'de hava kalitesini izleyen istasyon sayısının yeterli olmadığını belirtti. Bakırlıoğlu, "Derelerimiz, havuzlarımız değil, havamız da çok kirli. Endüstriyel Hava Kalitesi İzlem İstasyonu sadece 8 tane. Burada en büyük kirleticiler termik santraller. Afşin-Elbistan'da iki tane termik santrali var. Soma'da iki santral var. Kütahya'da var, Yatağan'da var fakat burada endüstriyel hava kalitesini izleme istasyonu yok" dedi.
Manisa'da, Avrupa'nın en fazla emisyon saçan 3 termik santralinden bir tanesinin Soma'da olduğunu belirten Bakırlıoğlu, Soma Termik Santrali'nin çevre kirliliği yarattığına dair bir video izlettirdi. Santralin özelleştirildikten sonra "baca temizlik filtresi" takılması sözü verilmesine rağmen yerine getirilmediğini söyledi.
"Allah korusun burada büyük bir bela başımıza gelebilir"
Bakırlıoğlu, "Firma şu anda 2027'ye kadar filtre takmadı, takmayacak. Daha sonrasında da takmayacak. Çünkü şu anda firma iflasın içine girmiş durumda. TKİ'ye 10 milyar TL kömür borcu var ve herhangi bir bakım yapılmıyor, bu termik santralde sürekli arızalar çıkıyor. Soma bir bombanın üzerinde oturuyor. Allah korusun burada büyük bir bela başımıza gelebilir. Bu konuda bir şey yapılması lazım. Biz kanserden ölmek istemiyoruz" diye konuştu.
"Adam jeotermal elektirik santralini utanmasa, Salihli'de, Alaşehir'de evlerin avlusuna koyacak"
Bakanlık tarafından 7 bin 437 projeye 'ÇED olumlu kararı' 77 projenin ise 'ÇED olumsuz kararı' alındığını kaydeden Bakırlıoğlu, "100 projeden sadece 1 tanesine ÇED olumsuz raporu verilmiş. ÇED gerekli değildir raporu verilen de 77 bin 434. Adam jeotermal elektirik santralini utanmasa, Salihli'de, Alaşehir'de evlerin avlusuna koyacak. İnsanların yatak odasından boru geçirecek, ancak bundan da ÇED istenmiyor. ÇED süreçleri amacından uzaklaştırılmış bir şekilde doğru şekilde işletilmiyor" diye konuştu.