Haberler
Bahçeli'nin çağrısı sonrası DEM Parti Öcalan'la görüşmek için yazılı başvuru yaptı

Bahçeli'nin Öcalan çağrısı sonrası DEM Parti ilk adımı attı

'Ahmet Özer' tartışması tansiyonu yükseltti, İmamoğlu çileden çıktı

İBB Meclisi'nde tansiyon yükseldi, İmamoğlu çileden çıktı

Ankara'da görüşme hareketliliği! Bahçeli ve Ahmet Türk'ten art arda açıklamalar

Bahçeli "Ağaların kapısı açık olur" dedi, Ahmet Türk'ten yanıt gecikmedi

Lübnan Dışişleri Bakanı'ndan ateşkes umudu: Nihai karar İsrail'in

Gözler Orta Doğu'da! Saatler içinde her şey değişebilir

Soma Protestoları Davası

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Manisa'nın Soma ilçesinde yaşanan maden kazasını protesto etmek amacıyla 15 Mayıs 2014'te, Kızılay Güvenpark'ta, eylem yapan 43 kişi hakkında "2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na Muhalefet" suçundan açılan davanın görülmesine başlandı.

Manisa'nın Soma ilçesinde yaşanan maden kazasını protesto etmek amacıyla 15 Mayıs 2014'te, Kızılay Güvenparkta, eylem yapan 43 kişi hakkında "2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na Muhalefet" suçundan açılan davanın görülmesine başlandı.

Ankara 39. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz yargılanan sanıklardan 27'si ile avukatları ve müşteki 3 polis memuru katıldı.

Duruşma başlamadan önce söz alan bazı sanık avukatları, 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nun iptali için Anayasa Mahkemesine başvurulduğunu bildirerek, davanın reddini talep etti.

Hakim Süleyman Savut, talebi reddetti.

Duruşmada, kimlik tesbiti ve iddianamenin özetlenmesinin ardından sanıklar savunmalarını yaptı.

Sanıklardan Harun Çakmak, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet suçundan değil, maden işçilerine sahip çıktığı için yargılandığını ileri sürerek, demokratik hakkını kullandığını belirtti.

Sanıklardan Emre İpek, olay tarihinde iş görüşmesi için Kızılay'da bulunduğunu, eylemle ilgisinin olmadığını, yürürken grubun içinde kaldığını ve gözaltına alındığını ileri sürdü.

Sanıklardan Eylül Deniz Yaşar da "Demokratik hakkımı kullanmak için Güvenpark'a gittim. Oturduğumuz sırada polis etrafımızı sardı. Oturmaya devam etmemiz üzerine şiddet kullanılarak gözaltına alındım. Suç teşkil edecek eylemde bulunmadım. Beraatimi istiyorum" diye konuştu.

Diğer sanıklar da savunmalarında demokratik haklarını kullandıklarını, suç teşkil edecek bir eylemde bulunmadıklarını ileri sürerek beraatlerini talep etti.

Müşteki polis memurları ile sanık avukatları arasında zaman zaman sözlü tartışma yaşandı. Avukatların talebiyle bu durum tutanağa geçirildi.

Avukat Anıl Armağan Akkuş, silahlı ve üniformalı bir çevik kuvvet polisinin zaman zaman salona girerek müştekilere selam verdiğini ve kendisini tehdit ettiğini ileri sürdü.

Bu durum da avukatların talebi üzerine tutanağa yazdırıldı.

Sanık sayısının fazla olması nedeniyle duruşma salonuna, oturma bankları getirildi, bazı sanık ve izleyicilerin duruşmayı ayakta takip ettiği görüldü.

Mahkeme, eksiklerin giderilmesi ve diğer sanıkların ifadelerinin alınmasına karar vererek duruşmayı erteledi.

-Basın açıklaması-

Sanıklar ve avukatları, duruşmanın ardından Ankara Dayanışması üyeleriyle birlikte adliye önünde basın açıklaması yaptı.

Sanık avukatlarından Deniz Özbilgin, dava hakkında bilgi verdi ve  "Bu dava niye sokağa çıktın, davasıdır. Polisin gözaltına almasından itibaren insanların demokratik haklarını bastırmak amaçlanmıştır" dedi.

Soma'da madendeki işten ayrıldığı açıklanan Serkan Çaylak ise 301 çalışma arkadaşını kaybetmelerinden sonra, 2 bin 831 işçinin iş akdinin feshedildiğini anlatarak, "madencilerin, işsizlikle terbiye edilmek istendiğini" kaydetti.

Çaylak, Ankara Dayanışması'na destek amacıyla adliyeye geldiğini söyledi. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel
title