Haberler

Soma'nın Patronu: Ben Yapmadım FETÖ Yaptı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Soma katliamının 9. duruşmasına, maden ocağının tutuklu patronu Can Gürkan'ın sözleri damga vurdu. Gürkan, modaya uydu ve 301 işçinin ölümünden FETÖ'nün sorumlu olduğunu iddia etti.

Soma faciasının 9. duruşmasına, facianın meydana geldiği maden ocağının tutuklu patronu Can Gürkan'ın sözleri damga vurdu. İki yıldır onlarca ihmalin ortaya çıktığı maden katliamında patron Can Gürkan, modaya uydu ve 301 işçinin ölümünden Fethullah Gülen cemaatinin gerçekleştirdiğini iddia etti. Oysa iddianamedeki bilirkişi raporları, tanık ve işçi ifadeleri onlarca kusur ve ihmali gözleri önüne seriyor.

"BEN YAPMADIM FETÖ YAPTI"

ABC gazetesinin haberine göre 13 Mayıs 2014'te Soma'da meydana gelen ve 301 işçinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan maden katliamıyla ilgili açılan davanın 9. duruşması Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı. 6'sı tutuklu 46 sanığın yargılandığı davanın bugünkü duruşmasına, tutuklu sanıklardan Soma Kömürleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan'ın sözleri damga vurdu. Gürkan, savunmasında "Ülkemiz PKK, DHKPC, FETÖ saldırısı altındadır. Bu örgütler Soma'yı da yapmışlardır" diyerek, iddianamede yer verilen onlarca ihmali yok sayarak kendini aklamaya çalıştı.

Maden patronu Can Gürkan'ın, kendisini aklamak için olayın sabotaj olduğu yönündeki savunmasına, salondaki aileler tepki gösterdi.

BİLİRKİŞİ RAPORUNDA 20 AYRI BAŞLIKTA ASLİ VE TALİ KUSURLAR ANLATILIYOR

İddianamede, 5 Eylül 2014 tarihli bilirkişi raporu yer alıyor. Raporda, 20 başlıkta asli veya tali kusur tespit edildi.

Kusurları bulunanlar arasında şirketin farklı kademelerindeki yöneticiler, iş güvenliği uzmanları ve devlete bağlı Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Ege Linyit İşletmeleri (ELİ) baş mühendisi ve kontrol mühendisleri de var.

İŞTE O KUSURLAR

Raporda öne çıkan bazı başlıklar şunlar:

-Sensörlerden gelen oksijen ve karbonmonoksit seviyelerindeki farklılık dikkate alınmadı.

-Havalandırma sistemi ocağa uygun yapılmadı, temiz havaya çıkış yapılabilecek mesafe söz konusu değildi.

-Ahşap kamalar, PVC borular ve bantlar yangına karşı dayanıklı değildi. Bant motorlarından bazıları ve elektrik kablolarının bağlantı uç ekipmanları, alev sızdırmayanlardan seçilmedi.

-Olay esnasında bazı CO maskelerinin işlevini yerine getirmediği, çalışanların zimmetinde bulunan maskelerin kontrollerinin uzun süre yapılmadığı görüldü.

-Planlanandan fazla üretim yapıldı. "Üretim zorlaması", gerekli tedbirlerin alınmamasına ve tehlikeli çalışma koşullarının oluşmasına yol açtı.

Gaz maskelerinin niteliği, iddianamede nasıl yer aldı?

İHMALLER VE KUSURLAR ZİNCİRİ...

Soruşturma kapsamında incelenen gaz maskeleriyle ilgili tespitlerde maskelerin farklı kusurlar nedeniyle işlevlerini yerine getiremediğine dikkat çekiliyor.

Bunlardan bazıları şöyle:

-Bir firmaya ait 116 adet "kullanılmamış̧" gaz maskelerinin 18 tanesi raf ömrünü tamamlamış̧.

-Çin Halk Cumhuriyeti kaynaklı "kullanılmış̧" ve "kullanılmamış̧" tüm gaz maskeleri 16-20 yıl önce üretilmiş̧ ve kullanım ömrünü doldurmuş.

-"Kullanılmış̧" bazı gaz maskelerinin seri numaraları ya yok ya da silinmiş̧.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close