Haberler

Soma - Kolin'in Soma'daki Santral Yerinin Çed Toplantısında Gerginlik

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kolin'in Soma'daki santral yerinin ÇED toplantısında gerginlik Manisa'nın Soma ilçesi Yırca Mahallesi'nde termik santral yapamayan Kolin Şirketler Grubu'nun, Türkpiyale ve Kayrakaltı mahalleleri arasında belirlenen yeni yer için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı yapıldı.

Kolin'in Soma'daki santral yerinin ÇED toplantısında gerginlik

Manisa'nın Soma ilçesi Yırca Mahallesi'nde termik santral yapamayan Kolin Şirketler Grubu'nun, Türkpiyale ve Kayrakaltı mahalleleri arasında belirlenen yeni yer için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı yapıldı. Kayrakaltı Mahallesi İlkokulu'ndaki toplantıda yapılması planlanan termik santralle ilgili sunumun ardından, hiç bir karşıt ve eleştirel görüşe yer verilmediğini ileri süren Greenpeace İklim ve Enerji Kampanya Sorumlusu Reşit Elçin'e bir grup köylünün tepki göstermesi üzerine ortam gerildi. Greenpeace üyeleri ve çevreciler jandarma eşliğinde mahalleden ayrılmak zorunda kaldı.

Kolin Grubu, termik santralin yapılacağı Yırca Mahallesi'ndeki zeytinliklerin bulunduğu bölgeye, geçen 7 Kasım'da ağaç kesimi yapmak üzere iki otobüsle özel güvenlik görevlisi ile iş makinelerini gönderip, ağaç katliamı yaptı. Bölgede kesim yapılmaması için nöbet tutan köylülerin direnişine rağmen, arazideki toplam 6 bin 666 zeytin ağacı kesildi. 'Acele kamulaştırma' için yürütmeyi durdurma kararı veren Danıştay 6'ncı Dairesi, ardından da, Bakanlar Kurulu'nun bu kararını esastan iptal etti. Bunun yanı sıra, ÇED Olumlu Kararı'na karşı da, Manisa İdare Mahkemesi iptal kararı verdi. Geçen nisan ayında, Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu, Danıştay 6'ncı Dairesi'nin Yırca kararını onadı.

Danıştay kararının ardından Kolin firması, termik santrali Türkpiyale ve Kayrakaltı mahalleleri civarında zeytin ağacı bulunmayan araziye yapacağını açıkladı. Firma, bu açıklamanın ardından Türkpiyale ve Kayrakaltı mahalleleri arasındaki bölgede, vatandaşlardan arazi alımlarını tamamladı. Bu işlemin ardından da, Kolin, termik santral için ilk adımı attı. Şirket, projenin ilk ve en önemli ayağını oluşturan ÇED raporu için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na başvurdu.

Bugün santralin yapılacağı yeni yer için Kayrakaltı Mahallesi'ndeki, mahalleyle aynı ismi taşıyan ilkokulda, saat 14.30 sıralarında, ÇED toplantısı düzenlendi. Toplantıya Çevre ve Şehircilik Manisa İl Müdürlüğü yetkilileri, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Manisa İl Müdürlüğü yetkilileri, Devlet Su İşleri (DSİ) 2. Bölge Müdürlüğü yetkilileri, Kolin Şirketler Grubu bünyesinde yer alan Hidro-Gen A.Ş.'nin yetkilileri, Balıkesir'in Savaştepe İlçesi'nin MHP'li Belediye Başkanı Turhan Şimşek, çevreciler ve 300 kadar köylü katıldı. Bazı köylüler toplantıda, 'Santral ekmek kapımız olacak', 'İş, ekmek için köyümüze santral istiyoruz', 'Kömür de bizim, santral de bizim', 'İş ayağımıza geldi', 'Hadi gel köyümüze geri dönelim. Çünkü santral geldi' yazılı dövizler taşıdı. Jandarmanın geniş güvenlik önlemi aldığı toplantıda, yapılacak olan termik santral, kül depolama sahası, kömür ocakları, kalker ocağı ve hazır beton santrali ve soğutma suyu temini gibi konularda köylülere Kolin Şirketi yetkilileri tarafından bilgiler verildi.

KÖYLÜLER TEPKİ GÖSTERDİ

ÇED ile ilgili sunumun ardından Greenpeace İklim ve Enerji Kampanya Sorumlusu Reşit Elçin, santralin yapılmak istendiği yerlerin tarım alanı olduğu, hava kirliliğine neden olacağı, yeraltı suları ve su kaynaklarının etkisine değinilmediğini ileri sürüp, konuşmak istedi. Bunun üzerine köylüler Elçin'e tepki gösterip, "Yırcalılar, işsiz kaldı. Biz de işşiz kalmak istemiyoruz. Yırca'da istediğinizi yaptınız, burada yapamazsınız. Mahallemizi terkedin ve bir daha da gelmeyin" diye bağırdı. Bunun üzerine ortam bir anda gerildi. Greenpeace üyeleri ve çevreciler, jandarma nezaretinde mahalleden ayrıldı. Bakanlık yetkilileri, toplantının yapıldığına dair tutanak tutup, imza altına aldı.

TOPLANTI USULÜNE AYKIRI YAPILDI DEYİP', TUTANAK TUTTULAR

Toplantının, ÇED Raporu'na karşı hiçbir karşıt ve eleştirel görüşe yer verilmeksizin sadece şirket ve proje taraftarı olan kişilerin görüşleri alınarak yapıldığını belirten Greenpace üyeleri ve diğer çevreciler tutanak tuttu. Toplantının usule aykırı olarak yapıldığı belirtilen tutanağın, Çevre ve Şehiricilik Bakanlığı'na gönderileceği bildirildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close