Haberler

Soma Faciasının Suçlusu İlan Edilen Mehmet Efe'nin Eşi: Kendini Feda Etti

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

45 sanıklı Soma davasında sanıkların suçladığı, faciada işçilerle birlikte hayatını kaybeden madenin başmühendisi Mehmet Efe'nin eşi ilk kez konuştu.

13 Nisan'da başlayan 45 sanıklı Soma davasında herkes ağız birliği etmişçesine madende can veren başmühendis Mehmet Efe'yi suçladı. Kurtulan madencilerin kahraman olarak anlattığı Mehmet Efe'nin gözü yaşlı eşi, 1 yıllık suskunluğunu Hürriyet'e bozdu.

Soma davasında hakim Aytaç Ballı'nın sorumluluklarla ilgili her sorusuna çoğu sanık "Mehmet Efe" yanıtını verdi. Onların her " Mehmet Efe'ydi" yanıtına önce salondaki ailelerden tepki geldi. Sonunda mahkeme heyeti başkanı Ballı da dayanamadı, "Her şeyin sorumlusu Mehmet Efe'yse siz ne iş yapıyordunuz?" diye sinirlendi.

140 İŞÇİNİN HAYATINI KURTARDI, BİR DAHA GERİ DÖNEMEDİ

Mehmet Efe, Soma A.Ş.'nin Eynez Ocağı'nın başmühendisiydi. Güvenlik uzmanıydı. Kolayca dışarı çıkabilecekken ocakta kalıp 140 civarı işçinin hayatını kurtardığı söyleniyordu. İddianamedeki görgü tanıklarının ifadelerine göre yangını söndürmek için ilerlediğinde bir daha geri dönemedi. Gaz bulutundan göz gözü görmez olduğunda, maskesini bir işçiye verdi, yanındaki arkadaşlarına, takatsiz biçimde yere çöküp, "Siz gidin" dedi. Mehmet Efe bir daha geri dönemedi. Ocaktan 5 gün sonra da en son çıkan Mehmet Efe'ydi... Son defnedilen de o oldu... Faciadan sonraki günlerde kahraman olmuştu. Ancak duruşmalarda ise tek sorumlu...

EŞİ 1 YIL ARADAN SONRA İLK KEZ KONUŞTU: KENDİNİ FEDA ETTİ

Eşi Meliha Efe kazadan bir yıl sonra ilk kez Hürriyet'e konuştu. Bir yıldır neredeyse hiç yemek yemediği için 12 kilo vermiş, küçücük kalmış. "Sustum. Duruşmalara da dayanamam diye gelmedim" diyerek başladı anlatmaya. Önce Mehmet Efe'sini anlattı: "Madenin çoğu yöneticisi özel araçla gidip gelirken o işçilerin otobüsüyle giderdi işe. İşi her şeyden önemliydi. Geceleri telefonu 4-5 kere çalmaya başlamıştı. Bir şeylerin ne kadar büyük olacağının demek ki farkındaydı. 'Benden de mi çok seviyorsun işini' derdim. Demek ki benden, kendi canından, ailesinden daha çok seviyormuş. Kendini feda etti."

"MAHKEMEDE ANLATILANLARI DUYUNCA ELİM AYAĞIM TUTMADI"

Söz duruşmadaki suçlamalara gelince Meliha Efe, sınavda olduğunu düşündüğünü söyleyerek şöyle sürdürdü sözlerini: "Çok büyük bir sınavdayım. Eşim öldü, şimdi ise suçlanıyor. İsyan etmekten çok korkuyorum ama bazen 'Yeter' demek de geliyor içimden. Hiçbir suçlamayı hak etmiyor. Suçlayacaklarını tahmin ediyorduk ama onların anlattıklarını duyduğumda elim ayağım tutmadı. 'Abi' dediği insanlar. Çoğuyla ailece görüşüyorduk. Çoğu da kardeşi gibiydi. En büyük mahkeme ahirette. Mehmet hepsinden haklarını alacak."

"MEHMET BENİM NEFESİMDİ, NEFESSİZ KALDIM"

"Zor evlendiğimiz için hep kaybetmekten korkardım. Demek ki içime doğmuş" diyor Meliha Efe ve devam ediyor: "Saat 17.00'ye kadar o yerin altındayken aldığım her nefes yarımdı. Mehmet benim nefesim, diğer yarım. Şimdi ben nefessiz kaldım. Hayallerimiz vardı. En çok da bir çocuğumuz olsun istiyordum."

"O SABAH ÖPÜP UĞURLAYAMADIM ÇOK PİŞMANIM"

Meliha Efe eşini faciada kaybettikten sonra kapandığını anlattı, eşinin son günlerinde yaşadıklarını ise yine gözyaşları içinde şöyle dile getirdi: "Bir gün önce sarıldığımda bir daha ona hiç sarılamayacağım sandım. Ben onu her sabah öpüp 'Allah'a emanet ol' diye uğurlardım. O sabah, 'Cüzdanımı gördün mü' dedi. Ben ceketinin cebinde olabileceğini söyleyip uyuyakaldım. 'Allah'a emanet ol' diyemedim. Öpüp uğurlayamadım. Kendimi çok suçladım bunun için. Bir hafta önce de yine işe gönderirken arkasından camı açıp 'şişt' yaptım. Döndü el salladı. Birkaç adım attı, tekrar dönüp el salladı. Köşeye kadar dönüp el salladı. Belki de bunlar hep fark etmeden hissettiklerimizdi."

İNSAN HAKLARI İZLEME ÖRGÜTÜ: DEVLET SORUŞTURMAYI ŞEFFAF YÜRÜTMELİ

İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch, HRW) Soma faciasının yıl dönümünde bildiri yayınladı. HRW Türkiye uzmanı Emma Sinclair-Webb imzalı bildiride, ilgili bakanlıkların kamu personelinin yargılanmasına izin vermediklerinin altı çizildi. Yazıda, devletin sorumluluğunun soruşturulması ve bu soruşturmanın şeffaf yürütülmesi gerektiği kaydedildi. (Kaynak: Hürriyet)

Kaynak: Haberler.Com / Güncel
title
Close