Haberler

Soma'daki Maden Faciası Davası

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Zeynep Altıok Akatlı, Soma maden faciası davasının 10. duruşmasında okunan bilirkişi raporuna ilişkin, "Bilirkişinin teyit ettiği bu gerçeklik, aslında kasıt, ihmal ve ihlali net bir şekilde göz önüne sermektedir.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Zeynep Altıok Akatlı, Soma maden faciası davasının 10. duruşmasında okunan bilirkişi raporuna ilişkin, "Bilirkişinin teyit ettiği bu gerçeklik, aslında kasıt, ihmal ve ihlali net bir şekilde göz önüne sermektedir." dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Akatlı, Manisa'nın Soma ilçesinde 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasına ilişkin davanın 10'uncu duruşması sonrasında duruşma salonu önünde gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Akatlı, yaşanan facianın ilk gününden itibaren bir kaza olmadığını belirttiklerini bunun bir cinayet, bir katliam olduğunu, kasıtlı bir suç olarak görülmesi gerektiğini savunduklarını bildirdi.

Mahkeme heyetine sunulan bilirkişi raporunun ilk günden itibaren içeriden alınan bilgilerin teyidi niteliğinde olduğunu ileri süren Akatlı, şunları söyledi:

"Bilirkişinin teyit ettiği bu gerçeklik, aslında kasıt, ihmal ve ihlali net bir şekilde göz önüne sermektedir. Bu noktadan sonra davanın bir sonraki aşamada gideceği yer, her kim olursa olsun, devletin hangi kademesinde, hangi koltuğu işgal ederse etsin, hangi gömleği kaç kez giyerse giysin, adaletten kaçamayacağı bir noktaya gelmiş olduğunu gösteriyor. Bu aslında çok büyük bir sistem sorunu. Biz ilk günden beri bunun sadece felaket olmadığını irdelerken aslında yok edilen üretim alanlarının insanların iş olanaklarının elinden alındığı bir ortamda, onların zorunlu taşeron işçiliğe, herhangi bir sosyal güvence olmaksızın itildiği, haklarının ve hak ettiklerinin verilmediği bir ortamın değişmesi için mücadele ederken, bunu ikinci bir aşamaya bırakmak ve adaletin peşine düşmek zorunda kaldık."

"Sistemi değiştirmek isterken, sistemin mağdurlarının sesi olmak zorunda kaldık" ifadesini kullanan Akatlı, "Bu sesi taşımaya, bu dava gerçek adaleti bulana, mağdur ailelerin acısını dindirmeye gücümüz yetmez, hiç değilse adalet karşısında bir nebze olsun azaltılmasına olanak sağlayacak, adaletin yerini bulmasının vereceği huzuru onlara sağlamak için bu sesi çıkarmaya, söylemeye, çağırmaya, dillendirmeye devam edeceğiz. Bu davanın bundan sonraki süreçlerinde de herkesi burada olmaya bekliyoruz." diye konuştu.

CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer de adaletin yerini bulması istediklerini vurgulayarak, bu insanları göz göre göre ölüme götüren bu olaya sebep olan herkesin, kim olursa olsun yargılanmasını istediklerini kaydetti.

Bilirkişi raporunun işin siyasi ayağını da başlattığını savunan Biçer, "Çünkü buradan başlayan sonuç, Enerji Bakanı Taner Yıldız'a kadar gidecek elbette ki gitmesi gerekir zaten. Onun dışında tamamen boşa kürek çekmek olur." dedi.

301 kişinin hayatını kaybettiği faciada eşi Mustafa Kaya'yı kaybeden Naciye Kaya ise bilirkişi raporuyla beraber dava süreciyle ilgili yeniden umutlandığını ifade etti.

Kaya, "Adalete karşı gerçekten umudumu kaybetmiştim. İnşallah adalet yerini bulacak ama Enerji Bakanı Taner Yıldız yargılanmadan bu adalet yerini bulmayacak. Denetlemeye gelip de denetlemeden giden müfettişler yargılanmadan kesinlikle adalet yerini bulmayacak bence. Tüm Türkiye'yi Soma davasına duyarlı olmaya çağırıyoruz, 301 kişi kolay can vermedi. Bizim eşlerimiz kolay can vermedi, herkesi bize destek olmaya bekliyoruz, yanımızda olsunlar." diye konuştu.

Soma'daki Maden Faciası Davası
Kaynak: AA / Güncel
title
Close