Soma'daki Maden Faciası Davası
Soma'daki maden faciasına ilişkin davanın 7'nci duruşması sonunda, sanıkların tutukluluk halinin devamı kararlaştırıldı.
Soma'daki maden faciasına ilişkin davanın 7'nci duruşması sonunda, sanıkların tutukluluk halinin devamı kararlaştırıldı.
Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde 47'nci oturumu görülen duruşmaya, tutuklu sanıklar Soma Kömür İşletmeleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik, Teknik Müdür İsmail Adalı, Teknik Nezaretçi Ertan Ersoy ve iş güvenliğinden sorumlu üç vardiya amiri Mehmet Ali Günay Çelik ile 40 tutuksuz sanıktan 27'si, mağdur aileleri ve avukatlar katıldı.
Ara karar öncesi tutuklu sanıklara söz verildi. İddianamede "olası kastla öldürme" suçunun dayandırıldığı "ocakta olaydan önce süregelen yangının göz ardı edildiği" iddiasının yanlışlığının, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünden (MTA) gelen raporlarda yangın olmadığının ortaya çıkmasıyla ispatlandığını ileri süren tutuklu sanıklar, en azından tutukluluk hallerinin kaldırılmasını talep etti.
Tutuklu sanıklardan Can Gürkan, Zonguldak'ta 9 bin Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) personelinden sadece 2 bin 500'ünün yer altında çalıştığını, bu nedenle kentte ton başına kömür çıkarma maliyetinin 700 lirayı geçtiğini iddia etti. Gürkan, özel sektörün daha az maliyetle kömür çıkarmasının nedeninin, verimli çalışmasından kaynaklandığını söyledi.
Haklarındaki itham ve nefret söylemleriyle linç kampanyası yürütüldüğünü ifade eden Gürkan, bu çerçevede son olarak Akın Çelik'in avukatı Yusuf Koçyiğit'in otomobilinin kundaklandığına dikkati çekti.
Gürkan, olayla ilgili görevini yapmadığı için ölüme sebebiyet veren varsa cezalandırılmasını talep ederek, "Uzun süredir devam eden yangını görmezden geldiğim iddiasıyla olası kasttan yargılanıyorum. Eğer ocakta aylardır yangın olduğunu bilip çalışmaya devam ettirdiysem, akıl hastalığıyla ilgili TCK 32. maddeden yargılanmam gerekir." diye konuştu.
Bazı madenci yakınları, salondan çıkarıldı
Hakaret, baskı ve tehdide maruz kalmadan yargılanma hakkı bulunduğunu ancak davanın başından beri bu ortamın sağlanamadığını öne süren Gürkan, rahat savunma yapabilmek için ortam oluşturulmasını talep etti. Bunun üzerine Gürkan'a tepki gösteren bazı madenci yakınları, salondan çıkarıldı.
Sanıklardan Akın Çelik de olayın, "bazı şeyleri" göz ardı etmelerinden kaynaklandığı ortaya çıkarsa kendini yakacağı söylemini yineledi. Çelik, madencilik sektöründe üniversitelerin ocağa girmediği için öğretim üyelerinin analizlerinde sıkıntı yaşadığını iddia etti.
Mehmet Ali Günay Çelik de kanser hastası babasının durumunun son 3 ayda ağırlaştığını, tahliye edilmese de son kez babasını görmek için izin verilmesi talebinde bulundu.
Daha sonra Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, ara kararı açıkladı.
Buna göre, 6 tutuklu sanığın tutukluluk hallerinin devamına karar verildi. Ayrıca, Türkiye Kömür İşletmeleri ile Soma Kömür İşletmeleri AŞ arasındaki yazışmaların 2009 yılından itibaren istenmesi, MTA'dan gelecek analiz ve bilirkişi raporlarının beklenmesi kararlaştırıldı.
Duruşma, 14 Haziran'a ertelendi.
Olay
Manisa'nın Soma ilçesi Eynez mevkisinde Soma Kömür İşletmeleri AŞ tarafından işletilen ocakta, 13 Mayıs 2014'te saat 15.00 sıralarında başlayan yangında, 420 metre derinlik ve 3,5 kilometre uzunluğundaki galeriler dumanla dolmuş, faciada 301 madenci ölmüş, 162 işçi kurtarılmıştı.
Açılan davada tutuklu 6 sanık ile beşinci duruşma sonunda yargılanmalarına tutuksuz devam edilmesine karar verilen vardiya amirleri Yasin Kurnaz ve Hilmi Kazık, "olası kastla öldürme" suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan da 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istemiyle yargılanıyor.
Tutuksuz 38 sanık hakkında ise "taksirle birden fazla kişinin ölümüyle birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis isteniyor. Bunlardan 25'i hakkında da bu suçları "bilinçli taksirle" işledikleri gerekçesiyle aynı aralıktaki ceza süresinin, üçte birden yarısına kadar artırılarak uygulanması talep ediliyor.