Haberler
Bomba iddia: Erdoğan, DEM-İmralı görüşmesi için Adalet Bakanı'na talimat verdi

Bahçeli'nin İmralı çağrısı sonrası Erdoğan'dan dikkat çeken talimat

TEM Otoyolu'nda trafiği felç eden kaza

TEM'de trafiği kilitleyen kaza! Kilometrelerce araç kuyruğu oluştu

Döviz büroları ve kuyumculardan sahte dolar fırsatçılığı

Dolaşıma sokulan sahte dolarlar üzerinden akılalmaz yöntem

Kız meselesi yüzünden çıkan kavgada 3 genç hayatını kaybetti

Kız meselesinden çıkan kavga 3 genci hayattan kopardı

Soma'da Maden Ocağında Yangın

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Manisa’nın Soma ilçesindeki Soma Kömür İşletmeleri’ne ait Işıklar maden ocağında yangın çıktı.

Manisa'nın Soma ilçesindeki Soma Kömür İşletmeleri'ne ait Işıklar maden ocağında yangın çıktı. Herhangi bir can kaybı ve yaralanma yaşanmazken tedbirlerin alınması amacıyla 10 gün ocakta üretim durduruldu.

Soma'da 13 Mayıs tarihinde Soma Kömür İşletmeleri'nin Eynez maden ocağında yaşanan 301 işçinin hayatını kaybetmesi ile sonuçlanan Türkiye'nin en büyük maden felaketi sonucunda aynı şirkete ait Işıklar maden ocağında gece yangın çıktı. Yangının çıktığı alan tam bilinmezken ocağın 3. ve 4. ayağında, karbonmonoksit gazının işçi sağlığını etkileyecek derecede(60 PPM) yükseldiği ve üretimin durdurularak çalışanların tahliye edildiği bildirildi.

KÖMÜRÜN KIZIŞMASINDAN KAYNAKLANAN GAZ YÜKSELMESİ

Soma Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı, kömürün kızışması sonucu çıktığı iddia edilen yangının gaz yükselmesinden dolayı tam çıkış noktasının bilinmediğini söyledi.

Madenin kısa bir süre önce açıldığını anlatan Soma Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı, ayın 15'inden sonra maaşlar ödenmediği için işçilerin ocağa inmediğini belirterek şöyle konuştu: "Maden ocaklarına inilmediği zaman ocaklarda bozulma ve bu tür yangınlar çıkabiliyor. Kömür alınmadığı zaman ve beklediğinde oksijenle temas ederek kızışmaya ve yangına neden oluyor. Bu da gaz oranının yükselmesine neden oluyor. Ocağa birkaç gün girilmemişti sonra maaş problemi çözüme kavuştu ve işçiler ocağa indi. Ancak dün '26 Ekim' akşam saatlerinde ocakta gaz oranının yükseldiği 50 ppm'in üzerine çıktığı bu da işçilerin can güvenliği açısından riskli bir oranı ifade ediyor. Hayati tehlikeyi gösteriyor. O nedenle çok acil bir şekilde 3 ve 4. ayakta barajlama yapılarak yangın noktasının oksijenle teması kesilmeye çalışılıyor ve yangın kendi kendine söndürülmeye terk ediliyor." 10 gün bekleneceğini anlatan Atçı, "Orada çıkan yangın veya yangın noktalarındaki kızışmaların sona ermesi beklenecek. Gaz oranları 10 gün içerisinde normale dönerse yeniden ocak üretime açılacak. Aksi durumda ocakta uygun ortam sağlanmadan işçinin ocağa sokulması ve üretim yapılması söz konusu değil."

"ÜZÜCÜ BİR DURUM"

İşçilerde herhangi bir can kaybı ya da yaralanma olmadığı için şükrettiklerini söyleyen Kaymakam Mehmet Bahattin Atçı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu tabi üzücü bir durum ama şükrediyoruz işçilerimizde herhangi bir sorun yok. Sadece üretimin durmuş olması bir sıkıntı yaratıyor. Burada bir an önce normalleşmeyi sağlamaya çalışıyoruz. Bu tür kazalardan uzak durmaya çalışıyoruz ama bu işin tabiatında bu var herhalde. O nedenle çok dikkatli ve özenli bakmak gerekiyor ki dün de yapılan şey o. Ocaklarda sürekli gaz oranları takip ediliyor. Yükseldiği anlaşıldığı anda da işçiler tahliye edilerek barajlama yapılarak kapatılıyor. Dediklerine göre yangın 10 güne kadar söner diyorlar."

"YERALTI MADENLERİNDE SÜREKLİ YAŞANAN BİR OLAY"

Işıklar maden ocağında emniyetçi olarak çalışan O.K isimli işçi ise Serseri vardiyası olarak tabir edilen vardiye de olayın yaşandığını belirterek, "Biz hemen gereken önlemleri alarak arkadaşları tahliye ettik. Şu an iki ayakta kapalı durumda. Büyütülecek bir şey yok. Yer altında rutin bir olay. Söndürme çalışmalarından sonra gerek görülürse açılır, gerek görülmezse bekletilir" dedi. - MANİSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title