Soma'da Maden İşçilerinin Öfkesi
Soma ilçesinde, 301 madencinin yaşamını yitirdiği facianın ardından üç ocağı da kapalı olan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin çalışanları, maaşlarının ödenmediği gerekçesiyle Cengiz Topel Meydanı'nda eylem başlattı.
Soma ilçesinde, 301 madencinin yaşamını yitirdiği facianın ardından üç ocağı da kapalı olan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin çalışanları, maaşlarının ödenmediği gerekçesiyle Cengiz Topel Meydanı'nda eylem başlattı. Yürüyüşe geçen işçiler Soma- Bergama yolunu trafiğe kapattı. Facianın ardından 15 Mayıs'ta, Nisan ayı ücretlerini alan işçilerin hesaplarına bir daha para yatırılmadı. Hem kazanın meydana geldiği ocakta hem de diğer iki maden ocağında çalışan işçilere, bugüne kadar gerek şirket yetkilileri gerek ilçeyi ziyaret eden siyasilerden ücretlerinin zamanında ve tam olarak yatacağı güvencesi verilmişti.
Burada basın açıklaması yapan işçiler, "13 Mayıs günü 301 arkadaşımız şehit oldu. 432 çocuk yetim kaldı. Ocaklar söndü. Maalesef sağ kalan madenci arkadaşlarım şu an açlıktan ölmek üzere. Şimdi soruyoruz; 'Maaşlarımız nerede? Yetkililer nerede?' Biz sadaka istemiyoruz. Emeğimizin karşılığını istiyoruz. Biz, kısa süre içerisinde işyerlerimizin güvenli bir şekilde çalışmaya geçmesini istiyoruz. Yine soruyoruz. Madenler kapalı olduğu sürece tam maaş ödenecek diyenler nerede. Çalışmadıkları süre içerisinde işsizlik fonundan net maaşlarınızı alacaksınız diyenler nerede. İşçi burada devlet nerede. 301 şehit madenci yakınının bekletmeksizin işe alınmasını talep ediyoruz."
YOLU KAPATTILAR
Beşyol'a doğru yürüyen grup Soma- Bergama yolunu trafiğe kapattı. Maaşlarının yatırılmadığını, konuyla ilgili şirket temsilcilerinin açıklama yapmasını istediklerini belirten işçiler, maaşlar yatırılıncaya kadar yolu trafiğe kapatacaklarını belirtti.
GERGİN ANLAR
Soma ve Bergama arasındaki karayolunda yoldan geçen araçlara izin vermeyen işçileri olay yerine gelen Kaymakam Bahattin Atçı sakinleştirmeye çalıştı.
Kaymakam Atçı konuşmasında şunları söyledi: "Maalesef sizlerin yaşadığı sıkıntıyı en çok yaşayanlardan biri de benim. Maaşlarınızın bir an önce ödenmesi lazım. 15'inde maaşlarınızın yatacağı yönünde söz vermişlerdi. Ondan önceki görüşmede 18'inde yatıracağız denmişti. Firmanın yaşadığı sorunlar var. Mallarına tedbir konmuş. İşçi maaşları için bankadan kredi temin etmişler. Vefat eden ailelerden birisinin ailesi açtığı davayla o paraya da el koymuş. Bu bana söyledikleri. Dün yaptığımız görüşmeden bu sorunu çözeceklerini söylediler. Bu sabah görüşmede Cuma gününe kadar parayı yatıracağız dediler. Bu bir sorun."
İşçilerin 'elektrik paralarını dahi yatıramadığını' kaydetmesi üzerine Kaymakam Atçı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz, Gediz Elektrik'le görüşüyoruz. Su parası için de görüşeceğiz. Sizin yaşadığınız problemleri dinledim. Bu paranın şu anda ödenmesi gerekiyor. Şu anda fiili bir durum var. Eğer makul hareket etmezsek bir çözüm bulamayız."
PROVOKATÖRLERE UYMAYIN
Kaymakam Atçı, sözlerini şöyle tamamladı: "Burada iki provokatör var. Sizi galeyana getiriyor. Burada bir sorun var ben bunu çözmek için uğraşıyorum. Her gün firma ile görüşüyorum sizin için. Eğer siz taşkınlık yaparsanız, suç işlemeye meyil ederseniz bu hiçbirimiz için iyi olmaz. Sizin durumunuzu Ankara'ya da bildirdim. Hepinize ekstra bir para getirmeye çalışıyorum. Böyle yaparsanız ben sizden uzak dururum ne haliniz varsa görün derim. Sizin karşınıza çıkan bir ben varım, her gün sizin karşınızdayım. Bu konuda siz haklısınız, hiç kimse sizin maaşlarınızı ödememezlik yapamaz. Eğer yapıyorsa bunlar suç işliyor, üzerlerine gideceğiz. Siz, Soma'nın dengelerini bozacak onlara zarar verecek hareket üzerine girerseniz bu yanlış olur." - MANİSA