Soma'da 301 Madencinin Can Verdiği Facianın 45 Sanıklı Davasında, 8 Tutuklu da Getirildi (4)
Chp'li VEKİL ÖZEL'DEN AÇIKLAMA Soma Davası'nı izleyen CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, saat 13.00'da, duruşma için verilen bir saatlik arada, basın mensuplarına açıklama yaptı.
Chp'li VEKİL ÖZEL'DEN AÇIKLAMA
Soma Davası'nı izleyen CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, saat 13.00'da, duruşma için verilen bir saatlik arada, basın mensuplarına açıklama yaptı. Duruşmanın sakin bir şekilde seyrettiğini söyleyen Özel, şunları söyledi:
"İlk duruşmanın öncesinde yaşanan arbede, bugün yaşanmadı. İçeri girişler daha kolaydı. Bunu olumlu buluyoruz. Tutuklu sanıkların getirilerek duruşmanın yüz yüze yapılması bizim için çok önemli. Burada şehit aileleri ile tek tek görüştük. Onlara dedik ki 'Bu davanın yürümesi önemli. Bu davadaki isyan ve haykırışın hukuki boyutta ve avukatlarınızın ağzıyla söylenmesi gerek. Söz geldiğinde de sizin ağzınızdan söylenmesi gerek. Ama davanın sürmesini engelleyecek şekilde yapılmaması gerekir' dedik. Ailelerimiz bu konuya büyük oranda dikkat ettiler. Şimdi de dava bu şekilde yürüyor. Bizim en büyük korkumuz; bu davanın buradan bir başka yere alınmasıdır. O zaman adaletin tecelli etmesinden, duruşmanın yapılmasından, mağdurların burada olmasından söz edilemezdi."
SUÇUN DİPLOMALI İŞÇİLERE YIKILMASINDAN ENDİŞELİ
Duruşmanın en dikkat çeken unsurlardan birinin yoklama ile birlikte tutuklu ve tutuksuz sanıklarının gelirlerini sorulması olduğunu söyleyen Özgür Özel, "Madenin CEO'su, siyaset ile sermaye arasındaki ilişkiyi sürdüren, iktidar partisinin mitinglerine işçileri toplu halde götüren ve birinci derece herkesin bu işlerden sorumlu gördüğü Ramazan Doğru 37 bin lira aldığını ve mesleğinin maden mühendisliği olduğunu söyledi. Ama diğer maden mühendisleri 2 bin 400 lira ile 2 bin 100 lira maaş alıyorlardı. İşçiler ise 1400 lira maaş alıyor" dedi. Tutuksuz sanıkların içinde 1400 lira aylık ücret alan işçiler olduğunu kaydeden Özer, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Onlara kağıt üzerinde bir takım sorumluluklar yüklenmiş. 2 bin 100 lira maaş alan maden mühendisleri var. Onlara da bir takım sorumluluklar yüklenmiş. Korkumuz odur ki bütün suçun buradaki diplomalı işçilerin üzerine yıkılmaya çalışılıyor olması. Esas sorumluların ortadan ve gözden kaçırılmasıdır. 2 bin 100 lira maaşla madende çalışan dışarıda işsiz kalan ve iş buldum diye sevinen birisi; madende kazada eğer ölürse mağdur oluyor ve hepimiz için şehit oluyor. Ama yaşarsa katil sıfatını alıyor ve bu duruşmada yargılanıyor. Suçu onların üzerine yıkmaya çalışıyor birileri. Bunu ayırmak gerekir."
'SİSTEMSEL BİR SORUN VAR'
Suçluların sorumlulukları oranında ceza almalarını istediklerini söyleyen CHP'li Özel, bakanların sorumlulukları olduğu görüşünü savunarak şöyle dedi:
"Ama esas sorun; madenlerin ruhsatlarını veren başbakan ile madenleri tevzi eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı. Düzgün denetleme yapmayan veya yapılan denetlemeleri dikkate almayan Çalışma Bakanının sorumluluklarını göz ardı etmemek lazım. Devlettin işlettiği dönemlerde bir kişinin bile burnunu kanamadığı madende, 15 dakika içinde 301 kişi ölüyorsa, sistemsel bir sorun vardır. Sorun bu madenlerle ilgili hiçbir tedbirin alınmamış olması. Şu anda 50 bin maden işçisinden herhangi bir 301 tanesinin her an aynı sebeplerden ölümle burun buruna olmasıdır. Soma Komisyonu raporlarının, bu konuda söz söyleyenlerin sözlerinin dikkate alınmadığı ve sadece bu kazayı tek bir örnek olarak ele alıp burada sorgulama yapan sistem yarın birçok madencinin daha hayatına mal olabilir. Bu konularda tedbir almak gerekiyor."