301 Madencinin Ölümüne Neden Olan Şirkete, Ceza Yerine Ödül
EPDK, 301 madencinin ölümüne neden olan Soma AŞ'ye ait Gürmin Enerji'nin Amasya'da kömürle çalışan termik santral kurması için ilk onayı verdi.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK): 301 maden işçisine mezar olan madeni işleten Soma AŞ'ye ait Gürmin Enerji Madencilik firmasının Amasya'ya kurulması öngörülen termik santral başvurusunda ön lisans için ilk adımı attı. Soma'da ortaya çıkan ihmaller zincirinin hesabı sorulmadan EPDK'nin termik santral için ön lisans inceleme aşamasını tamamlaması tepki çekti.
AMASYA'DA YENİ MADEN KURACAK
Soma'da işlettiği maden ocağındaki pek çok ihmalle Türkiye'nin en büyük maden faciasını yaşatan firma Soma Holding AŞ'nin, facianın üzerinden henüz 2.5 ay geçmişken Amasya'da termik santral kurması için EPDK'de başlatılan süreç olumlu bir şekilde tamamlandı. 301 işçinin hayatını kaybetmesine neden olan faciadaki ihmaller bir bir ortaya çıkarken Soma Holding AŞ'ye bağlı Gürmin Enerji Madencilik adlı firmanın Amasya'da kurulması öngörülen termik santral için yaptığı başvuruyu EPDK haziran ayında değerlendirmeye aldı. Soma faciasının üzerinden bir ay geçmeden EPDK'nin incelemeye aldığı başvuru kapsamında başvuru kamuoyuna duyuruldu ve termik santral projesinin kurulacağı koordinatlar ilan edildi.
Mevzuat kapsamında EPDK askıya çıkarılan projeyi haziran ayının sonunda askıdan indirerek firmaya verilecek ön lisans için ilk onayı vermiş oldu. Projeye göre, Merzifon ve Suluova arasında 300 megavatlık kömürle çalışan bir termik santral kurulacak. Amasya'ya kurulacak santral için TEİAŞ'tan bağlantı görüşü alınması ve önümüzdeki günlerde ön lisans sürecinin tamamen olumlu olarak bitmesi bekleniyor.
AMASYA'YI DA RÖDAVASLA ALDI
Söz konusu firmanın ön lisans süreci içinde imar planının onaylanması, ön proje onayı bağlantı ve sistem kullanım anlaşmaları için başvuru yapması, ÇED olumlu kararını sunması ve yapı ruhsatı alması gerekiyor. Soma AŞ, faciadan yaklaşık bir yıl önce 15 Mayıs 2013 tarihinde 35 yıllık rödovans hakkını başka bir firmadan almıştı. Amasya'da bazı sivil toplum örgütleri, termik santralın kurulacağı bölgenin deprem bölgesi olduğu, çevreyi kirleteceği ve insan sağlığını olumsuz etkileyeceği gerekçesiyle projeye karşı çıkıyor.
SOMA'DA HALA BULUNMAYAN 9 İŞÇİ
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel'in Soma ve Afşin'deki maden kazalarıyla ilgili soru önergesini yanıtladı. Yıldız, Afşin'de Şubat 2011 yılında meydana gelen kazada hayatını kaybeden ve hâlâ cesetlerine ulaşılamayan 9 işçi için 5 ayrı arama bölgesinde 15-45 metre aralığında değişen arama çukurlarının açıldığını ve toplam 2 milyon 815 bin metreküp toprak çıkarıldığını ifade etti. Bakan Yıldız, Soma'da meydana gelen faciayla ilgili denetimde görevli personel hakkında da soruşturma başlatıldığını bildirdi. (Kaynak: Cumhuriyet)