Haberler

Söke? de Çiftçilerin Tahliye Kanalı İsteği

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aydın'ın Söke İlçesi'ndeki bir mahalleden geçen dere yatağı, geçen yılki tapulaştırma sonrası yer yer çiftçilerin arazilerine dahil oldu.

Aydın'ın Söke İlçesi'ndeki bir mahalleden geçen dere yatağı, geçen yılki tapulaştırma sonrası yer yer çiftçilerin arazilerine dahil oldu. Çiftçilerce arazide yapılan düzleme çalışması sonrası dere yatağı bozulunca su, Büyük Menderes'e akmaz oldu. Ayrıca bölgeye Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yapılması planlanan tahliye kanalından da ses çıkmayınca tarlaları sular altında kalan arazi sahiplerinin eli kolu bağlandı. Zor durumdaki çiftçiler, DSİ'ye planlanan tahliye kanalının bir an önce yapılması için çağrı yaptı. Söke'nin Yeniköy Mahallesi'nde dağlık alandan başlayarak yaklaşık 1.5 kilometre sonra Büyük Menderes Nehri'ne akan Sarp Deresi'nin yatağındaki bozulma, çiftçileri perişan etti. Tapu Kadastro'nun geçen yıl yaptığı tapulaştırma sonrası çiftçiler, arazilerinde düzleme çalışması yaptı. Bunun sonrasında dere yatağı bozuldu. Bölgeye yapılması planlanan tahliye kanalı da yapılmayınca Büyük Menderes Nehri'ne de akamayan derede taşkın olmaya başladı. Bu yüzden 2 bin 500 dönümlük arazi sular altında kaldı. Yazın ilerleyen dönemlerinde suyun çekilmesine rağmen, bazı ürünler için ekim zamanın geçmesi yüzünden üretici gelir kaybı yaşadı. Mahalle sakini çiftçiler, bölgeye planlanan tahliye kanalının bir an önce yapılması için DSİ'ye çağrı yaptı.

"ÇOK MAĞDURUZ"

Yeniköy Mahallesi'nde 27 yıldır muhtarlık görevini yürüten Cesim Karayiğit, "Geçen yıl Koçarlı ve Bağarası bölgesi olarak toplu tapulaştırma yapıldı. Buradaki amaç; arazilerin düzenli bir şekilde olmasıydı. Su tahliye kanallarının düzenli bir şekilde açılmasıydı. Tapulaştırma yapıldı ama ne su tahliye kanalları ne de yolları açıldı" dedi. DSİ'ye çözüm için gittiklerini ancak bir çözüm sunulamadığnı söyleyen Karayiğit, 2 bin 500 dönüm arazinin her yıl sular altında kaldığına belirterek, ihale tarihinin 16 Şubat olarak belirlendiğini anlattı. Ancak henüz bir çalışma yapılmadığını kaydeden Karayiğit, "Bu arazide 20 günlük daha su var. Bu sular çekilinceye kadar da mayısın sonu gelecek. Haziranda da pamuk ekimi yapılmayacağına göre, ekim yapamayacağız. 25 pamuk üreticisi geçen yıl mağdur oldu. Bu yıl da mağdur olursa çok zor durumda kalacağız. Herkes nafakasını kazanmaya çalışıyor, çoluk çocuk bakıyor. Biz şimdi ne yapacağız hepimiz çok mağduruz. T20 kanalının açılacağı söylendi, çözüm bekliyoruz" dedi.

Derdini paylaşan Çiftçi Nihat Yavaş ise, "Yağmur yağdığı zaman bu dağların suyu bu ovaya doluyor. Ekim yapsak bile sonucunu alamıyoruz. Biriken suyun çıkışı yok. Derelerin suyu buraya geliyor ve kalıyor. Çıkış yolu yok. Sorun çözülmezse yine mağdur olacağız" diye konuştu.

ÖDEMİŞ'TE DE BENZER SORUN

Öte yandan; İzmir'in Ödemiş İlçesi'ne bağlı Kaymakçı Mahallesi'nde de benzer bir sorun yaşanıyor. Göksera Mevkii'nde arazisi bulunan üreticiler, dağlardan gelen yağmur sularıyla taban suyunun yükseldiğini bu nedenle yaklaşık 50 dönümlük arazinin sular altında kaldığını söyledi. Çevreye su tahliye kanallarının yapıldığını kendi arazilerinin yakınına da yapılması için köylüler, DSİ yetkililerinden yardım istedi.

Ödemişli üretici Hüseyin Özkan, "Devletimizin yapmış olduğu toplulaştırma sonucu, gelen mühendislerin bazı projelerde eksiklikler yaptığını tahmin ediyoruz. Göksera mevkiinde geçen su ile beraber buraya tahliye kanalı verilmemiş. Belki bu unutulmuş bir olaydır. Ama biz çok mağduruz. Arazilerimiz sular içinde. Bu derdimize çare istiyoruz" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close