Şoförler Iletişim Becerileri Konusunda Eğitiliyor
Trabzon Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğince (TESOB) şoförlük mesleğine standart getirmek üzere uygulamaya konulan "Ticari Taşıt Sürücülerinin Davranış Modellerinin Geliştirilmesi" projesi kapsamında 4'üncü dönem eğitimlerine başlandı.
Trabzon Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğince (TESOB) şoförlük mesleğine standart getirmek üzere uygulamaya konulan "Ticari Taşıt Sürücülerinin Davranış Modellerinin Geliştirilmesi" projesi kapsamında 4'üncü dönem eğitimlerine başlandı.
TESOB toplantı salonunda gerçekleştirilen ve 2 gün sürecek eğitimde şoförlere öfke ve stres yönetimi, iletişim teknikleri, mesleki Arapça ve İngilizce, ilk yardım, trafik ve güvenli sürüş teknikleri gibi konularda bilgi verilecek.
Ticari taşıt sürücüleri, 12 saatlik eğitim sonunda sınava tabi tutulacak. Sınavda başarılı olan şoför esnafı, ticari taşıt sürücü kartı almaya hak kazanacak.
TESOB Başkanı Metin Kara, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Trabzon'da hizmet veren taksi, dolmuş, minibüs, servis araçları ve halk otobüsleri sürücülerinin eğitimi ve davranış modellerinin geliştirilmesi amacıyla böyle bir proje uyguladıklarını söyledi.
Amaçlarının esnaf ve sanatkarların ahilik kültürüne uygun hizmet edebilmesini sağlamak olduğuna işaret eden Kara, projenin altyapısının tamamlanmasının 2 yıl sürdüğünü ifade etti.
Projenin başladığı Mart 2016'dan bugüne kadar yaklaşık 6 bin şoförün eğitim aldığını aktaran Kara, şöyle devam etti:
"Trabzon Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve Ticaret ve Sanayi Odası ortaklığıyla başladığımız eğitimlerimizde şoförlük mesleğine standart getirilmesi, sürücülerimizin mevcut bilgi ve becerilerinin geliştirilmesi, daha kaliteli, yolcu memnuniyeti odaklı ve güvenli hizmet vermesi, kayıt dışı istihdamın engellenerek şoför esnafımızla ilgili güncel bir veri tabanı oluşturulmasını amaçladık."
Kara, 12 saatlik eğitim sonucu ticari taşıt sürücü kartı alan şoförlerin, her yıl bu kartı yeniden onaylattıracağını belirterek eğitim programının 5 yılda bir tekrarlanacağını ancak eğitimler sonunda kart almaya hak kazanamayan şoförlerin ticari taşıt kullanamayacağını kaydetti.
"Şoför esnafı kültür elçiliği yapıyor"
Şoförlere eğitim veren Yaşar Ateşsoy, programa katılan şoförlerin iletişim becerileri ve müşteri ilişkilerinin geliştirilmesine çok dikkat ettiğini anlattı.
Şoförlerin bir nevi kültür elçiliği yaptığına işaret eden Ateşsoy, Trabzon'a gelen turistlere şehrin tarihi ve kültürünü en doğru şekilde anlatmak için duyarlı ve gayretli şekilde çalıştığını söyledi.
Eğitim alan şoförlerden Gökhan Erkahraman ise meslektaşlarıyla eğitim aldıkları için mutlu olduklarını dile getirerek "Aileme nasıl davranılmasını istiyorsam ben de müşterilerime o şekilde davranmaya çalışıyorum." dedi.