Haberler

SMS'te AB Şampiyonuyuz

SMS'te AB Şampiyonuyuz
Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin evsahipliğinde gerçekleştirilen Uluslararası Bilişim Hukuku Kurultayı, "Hukuk için bilişim, bilişim için hukuk" sloganıyla başladı.

2 bin 500 sektör temsilcisinin izleyeceği tahmin edilen kurultayda, Türkiye'nin SMS (kısa mesaj) ve konuşma süreleri açısından Avrupa Birliği'nde ilk sırada yer aldığı açıklandı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZFAŞ ve Türkiye Bilişim Derneği işbirliğiyle düzenlenen "2. İzmir Uluslararası Bilişim Hukuku Kurultayı", İzmir Fuar Alanı'nda başladı. 17 – 19 Kasım 2011 tarihleri gerçekleştirilecek kurultayın açılış oturumuna, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Durdu Kavak, İzmir Adalet Komisyonu Başkanı Akar Akarsu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, Türkiye Noterler Birliği Başkanı Fahri Köse, Türkiye Bilişim Derneği Başkanı Turhan Menteş, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, Türkiye Bilişim Derneği İzmir Şube Başkanı Fikret Kavzak, Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Ümit Akın ile ilçe belediye başkanları, oda ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle çok sayıda sektör mensubu katıldı.

"Hukuk için bilişim, bilişim için hukuk" sloganıyla gerçekleştirilen kurultayın açılış toplantısı, Ekim ayında hayatını kaybeden Apple Computer'ın kurucu ortağı Steve Jobs'ın adının verildiği salonda yapıldı. Kurultay oturumlarının yapılacağı bir diğer salona ise Nisan 2010'da yaşamını kaybeden Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok'un ismi verildi.

Açılış oturumunda konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bilgi teknolojilerinde hukuksal düzenlemelerin önemine değindi. Başkan Kocaoğlu, "Teknoloji bu kadar hızlı gelişirken hukukun geriden gitmesi, onu yakalamaya çalışması hemen hemen çok zor gibi görünüyor. Onun için sistem oturuncaya kadar bir süre daha sıkıntılı bir süreç yaşayacağız gibi. Özellikle kötü niyetli kişiler tarafından kamuya mal olmuş kişilerin, siyasilerin bombardıman altında olacağı manüplasyonlara, yanlış, çarpıtma dolu bilgi bombardımına tutulacağı bir realite olarak görülüyor" dedi.

Manüplasyon uyarısı

İnternetin nasıl yanlış kullanıldığını örneklerle anlatan Başkan Aziz Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Vatandaşın birisi, internet ortamında adını Aziz Kocaoğlu yapıyor. Aldığı isimle buradan Başbakan'a hakaret yağdırıyor. Bundan haberimiz olduğu zaman araştırıp Savcılığa suç duyurusunda bulunduk. 1 seneye yakın oldu ama henüz bir ses çıkmadı. Bunu yapan kişi bulunamazsa, benzer olaylar zincirleme bir şekilde devam edecek, önüne geçilemeyecek."

Büyükşehir Belediyesi olarak teknolojik altyapıya büyük önem verdiklerini de vurgulayan Başkan Aziz Kocaoğlu, İzmirNet ağı sayesinde kent içinde 400 kilometreden fazla fiber optik kablo döşediklerini, bu sayede hem kamu kurumlarına hem de MOBESE altyapısına hizmet verdiklerini söyledi. Büyükşehir Belediyesi'nin Coğrafi Bilgi Sistemleri çalışmalarını yürüttüğünü hatırlatan Başkan Kocaoğlu, "Kriz yönetim sistemi", "kent bilgi sistemi" gibi çalışmaların devam ettiğini ifade etti. İzmir'de uygulamaya başladıkları "Trafik kontrol ve sinyalizasyon sistemi"nin önemine de değinen Başkan Kocaoğlu, "Tüm altyapı çalışmalarımızda modern bilişim ve bilgi teknolojilerini kullanıp yaşama geçirmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

Çarpıcı veriler

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer tarafından açıklanan verilere göre Türkiye, SMS (kısa mesaj) ve konuşma süreleri açısından Avrupa Birliği'nde ilk sırada yer alıyor. İşte o çarpıcı rakamlar:

- Türkiye'de 65 milyon mobil abone var.

- Geniş bant abone sayısı 12.8 milyon. Yani 45 – 46 milyon internet kullanıcısı var.

- Ayda 266 dakika ile Avrupa'nın en çok konuşan ve 204 SMS ile en çok mesaj çeken ülkesi Türkiye.

- Türkiye, 31.7 saat /aylık internet kullanımıyla Hollanda'dan sonra Avrupa'da en çok internet kullanan ülke.

- Son 1 yıl içinde Türkiye'de data trafiği (Müzik, video, fotoğraf indirme – gönderme) 15 kat arttı. Yani yüzde 1495 büyüdü.

- En son yaşanan Van depreminde 112 ve 155 acil telefon hatlarına 70 bin çağrı yapıldı. Bunun 60 binden fazlası cep telefonlarından geldi ve mobil sistemler aracılığıyla yüzlerce kişinin hayatı kurtarıldı.

Bildiriler sunulacak

3 gün sürecek kurultaya, bilişim hukuku konusunda çalışma yapan 150'nin üzerinde yerli ve yabancı akademisyen, hukukçu ve teknik uzman katılacak. Kurultayda, bilişim ve hukukun ortak çalışma alanları, akademik boyutu, uygulama prensipleri tartışılacak, bilimsel bildiriler sunulacak ve paneller düzenlenecek. 3 gün sürecek kurultay süresince bir açılış oturumu 10 panel, 8 seminer, 4 çalıştay, 11 akademik bildiri ve firma sunumları gerçekleştirilecek. İki yılda bir düzenlenmesi planlanan Bilişim Hukuku Kurultayı'nı yaklaşık 2 bin 500 sektör temsilcisinin izlemesi öngörülüyor.

Geçtiğimiz yıl ilki düzenlenen kurultaya, 35 firmanın standlı katılımı, bin 100 kurultay ve 350 Adalet Akademisi öğrencisi ile alanında uzman 81 konuşmacı katılmıştı.

Kaynak: Bültenler / Güncel
Kayyum kararının ardından harekete geçen CHP, 414 belediye başkanını Ankara'ya çağırdı

Kayyum kararının ardından harekete geçtiler! 414 belediye başkanına çağrı

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi feci şekilde can verdi

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi 20. kattan düşerek can verdi

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

title