Sivil Toplum Kuruluşları İçin Kapasite Gelişimi Seminerleri"
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca, Birleşmiş Milletler (BM) Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme'nin uygulanması ve takibi amacıyla düzenlenen sivil toplum kuruluşlarına yönelik kapasite gelişim seminerlerinin 4'üncüsü Konya'da gerçekleştirildi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca, Birleşmiş Milletler (BM) Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme'nin uygulanması ve takibi amacıyla düzenlenen sivil toplum kuruluşlarına yönelik kapasite gelişim seminerlerinin 4'üncüsü Konya'da gerçekleştirildi.
Konya Dedeman Otel'de düzenlenen seminerlerin 2016 yılı 4. toplantısı, Konya ve çevre illerden engellilere yönelik hizmet veren sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla başladı.
Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Sebiha Başaran, seminerin açılışında yaptığı konuşmada, toplumsal barış ve uzlaşma için çeşitliliğin farkına varılmasının önemli olduğunu söyledi.
Son yıllarda sosyal yardımlar, istihdam, eğitim ve benzeri alanlarda yapılan çalışmaların, toplumun her alanında yaygınlaştırıldığını ifade eden Başaran, "Sivil toplum kuruluşları, halkın talebinin yönetime iletilmesinde en önemli araçlardan biridir. Engelli alanında dünyadaki gelişmelere bakacak olursak son yüzyıldaki evrensel çalışmalar, STK'ler öncülüğünde gerçekleşmiştir. Bakanlık olarak temel gayemiz, engelli engelsiz tüm toplumun hep birlikte huzur içerisinde bütünleştiği bir Türkiye'nin oluşmasıdır." dedi.
Başaran, seminerde, engelliler alanında Bakanlığın yaptığı faaliyetler konusunda STK temsilcilerini bilgilendireceklerini, STK'lerin kendilerini geliştirebilmeleri için neler yapmaları gerektiğini karşılıklı istişare edeceklerini bildirdi.
Seminere katılan STK temsilcilerine, AB projesi yazma eğitimi verileceğini ve hak aramada kullanacakları yöntemlerin öğretileceğini aktaran Başaran, engelli bireylerin özel sektörde karşılaştıkları güçlükleri yenmeleri için geliştirilen "İşe Katıl Hayata Atıl" projesi hakkında da katılımcılara bilgi verileceğini dile getirdi.
"Amacımız, farklılıkları ile çok zenginleşmiş bir Türkiye'dir"
STK'lerin bulundukları bölgelerde daha etkin olmalarını ve daha çok fayda sağlamalarını hedeflediklerini anlatan Başaran, şunları söyledi:
"Farklılıklar bizi eşsiz ve özel yapar. Farklılıklar bizim için bir zenginliktir. Kesinlikle bir ayrımcılık sebebi olmamalıdır. Engelli olsun, yaşlı olsun, her kesimden farklılıklarla zenginleşen bir toplum olmalıyız. Bankanlığımız, bu vizyon ve misyonla hareket etmektedir. Bu alanda ailelerin desteklenerek daha faydalı sonuçlara varacağını düşünmekteyiz. Amacımız, farklılıklarıyla çok zenginleşmiş bir Türkiye'dir. Farklılıkları sevgi ve saygıyla özümseyen, ayrıştırıcı değil birleştirici unsur kabul eden bir Türkiye'dir."
Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Araştırma Geliştirme ve Proje Daire Başkanı Tayyar Kuz da engelliler alanında hizmet eden STK'ler ile sürekli görüştüklerini ve irtibat halinde olduklarını aktardı.
STK'lerin kapasitelerinin geliştirilmesini ve AB projelerine katılımlarının artırılmasını sağlamak için çalıştıklarına dikkati çeken Kuz, bu konuda belirledikleri kriterleri STK'lere aktardıklarını ve bu seminerlerde yeni STK'lerle istişare etme fırsatı bulduklarını vurguladı.
Seminerin açılışına, Konya Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Mehmet Emin Botsalı, Basın Yayın ve Enformasyon Konya İl Müdürü Cemil Paslı ile engellilere yönelik hizmet veren çok sayıda STK temsilcileri katıldı.
Projenin temel hedefi, engellilik alanında faaliyet gösteren STK'lerin hak temelli bakış açısının güçlendirilmesi, kapasitelerindeki mevcut yetersizliklerin giderilmesine katkı sağlanması ve engellilik alanına ilişkin politikaların belirlenmesinde aktif rol almalarını desteklemek.
Seminerler aracılığıyla Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile STK'ler arasındaki diyaloğun güçlendirilmesi ve engellilik alanında daha nitelikli hizmet verilmesinin sağlanması hedefleniyor.
Seminer, yarın sona erecek.