Sivil Toplum Heyetinden Kırım'da İnsan Hakları İncelemesi
Türkiye'den gayriresmi bir heyet Rusya tarafından Mart 2014'te ilhak edilen Kırım'da yaşayan Tatarlarının durumunu incelemek için bölgede temaslarda bulunuyor.
Türkiye'den gayriresmi bir heyet Rusya tarafından Mart 2014'te ilhak edilen Kırım'da yaşayan Tatarlarının durumunu incelemek için bölgede temaslarda bulunuyor.
Sivil toplum kuruluşları ve iş dünyası temsilcilerden ve akademisyenlerden oluşan gayriresmi heyet, Kırım Tatar Milli Meclisi yetkilileri, çeşitli sivil toplum kuruluşları, medya mensupları ve Kırım'daki fiili yönetimin yetkilileriyle görüşmeler yaptı.
Kırım Tatar Haber Ajansı'nı konuşan heyetin başkanı, eski TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, Kırım'a geliş amaçlarının başta Kırım Tatarları olmak üzere, Kırımlıların içinde bulundukları durumu anlamak, sorunlar varsa bunları tespit etmek olduğunu söyledi.
"Değerlendirmelerimiz için geniş kapsamlı görüşmeler yapıyoruz, temaslarımız sona ermedi, devam ediyor" diyen Üskül, Rus internet sitelerinde heyet başkanı adına yayınlanan bir çok açıklamanın kendisine ait olmadığını belirtti.
İncelemelerine dün başlayan heyet, yarın temaslarını tamamlayarak Türkiye'ye dönecek.
Ukrayna'da Şubat 2014'te Batı ile bütünleşme yanlısı gruplar ve Rusya yanlıları arasındaki iktidar mücadelesinde Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç iktidarı bırakmak zorunda kalmıştı. Ardından ülkenin doğusunda ve Kırım'da Rusya yanlısı ayrılıkçı hareketler başlamıştı.
Kırım'daki Rus askeri üslerinde görevli birlikler Şubat ayının sonunda yarımadanın kontrolünü ele geçirmiş, 16 Mart 2014'te yapılan referandumla Kırım'ın Rusya'ya bağlandığı ilan edilmişti. Rus yönetimi de 21 Mart'ta Kırım'ı Rusya'ya bağlayan anlaşmayı imzalayarak ilhak sürecini tamamlamıştı.
Uluslararası toplum Kırım'ı Ukrayna toprağı olarak kabul ediyor.
Kırım'ın ilhakına ve Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçılara destek verilmesine tepki gösteren Batı ülkeleri Rusya'ya çeşitli yaptırımlar uyguluyor.