Haberler

Sivaslı Altın Çilek Kültür ve Sanat Festivali Başladı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sivaslı Altın Çilek Kültür ve Sanat Festivali başladıUŞAK'ın Sivaslı İlçesi'nde, 30'uncu Altın Çilek Kültür ve Sanat Festivali düzenlendi.

Sivaslı Altın Çilek Kültür ve Sanat Festivali başladı

UŞAK'ın Sivaslı İlçesi'nde, 30'uncu Altın Çilek Kültür ve Sanat Festivali düzenlendi. Festivale katılan CHP Genel Sekreteri İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Dileğimiz Türkiye Cumhuriyeti'ni yöneten hangi iktidar olursa olsun, bakanlıkta hangi siyasal iktidar olursa olsun hiç önemli değil. Dileğimiz üreticinin sıkıntı çekmemesi, üreticinin tarımsal üretimde var olması ve yaşayabilmesi. Güzel günler hepimizin olsun dedi.

Sivaslı İlçesi'nde Evrenli Doğal Parkı'nda bu yıl 30'uncusu düzenlenen Altın Çilek Kültür ve Sanat Festivali'ne CHP Genel Sekreteri İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, CHP Grup Başkan Vekili Manisa Milletvekili Özgür Özel, CHP Genel Başkan Yardımcısı Ordu Milletvekili Seyit Torun ve CHP PM Üyesi Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca ile CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, Sivaslı Kaymakamı Mutlu Akyol, CHP'li Belediye Başkanı Nihat Sazlıgöl, CHP Uşak İl Başkanı Ali Karaoba, İl Genel Meclisi Grup Başkan Vekili Nadi Sancar, partinin kadın ve gençlik kolları büyük katılım sağladı. Festivalde en güzel çilek yarışmasına katılan 17 üreticiye altın hediye edildi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun telgrafı okundu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından, Bekilli halk oyunları ekibinin halk oyunu gösterisi yapıldı.

BURADA SİYASET YAPMAYACAĞIM

Çilek Festivali'ne katılan CHP Genel Sekreteri İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, insanların toprağının ve yetiştirdiği ürünlerinde çok güzel olduğunu ifade ederek, Burada siyaset yapmayacağım. Belediyelerin etkinliklerinde sert siyasi söylemleri çok doğru bulmam. Çünkü belediyeler halka hizmet eden kurumlardır ve o etkinliklerde farklı siyasi görüşlerde farklı insanlarda olabilir. Ama doğruları söylemek, gerçekleri ifade etmekte, siyaset yapmıyoruz derken bunlardan kaçınmak ve sakınmakta doğru değil. Büyük emek verilen tarım çok zahmetli bir üretim. Bütün bir yıl gübreni, ilacını krediyle alırsın. Suyun parasını ödeyemezsin, elektrik ve evin ihtiyaçlarını borçlanırsın, kahveye gidersin cebinde çay paran yoktur onu da borçlanırsın. Şu ürünümü bir hasat edeyim, güzel ürün alır, biraz para kazanırım diyerek bu borçlarımı kapatırım, çoluk çocuğumun rızkını alırım diyerek para kazanma heyecanı yaşarsın, ama iş sektörde olmaz. Ürününü satmaya kalktığında eder fiyatı veren olmaz, sana verilen fiyatın karşısında ezilirsin dedi.

DEVLETİN ÜRETİCİYE DESTEĞİ ŞART

Üreticilerin mahsulünü dalında bırakamayacağını hasat etmek zorunda olduklarını ifade eden Sındır, Üreticilerimiz böyle bir kıskaç altında ürününü öyle bir fiyattan satmak zorunda kalır ki girdikleri bütün o gübre, ilaç, tohum, fide, elektrik ve su borçlarının bütün girdilerini karşılayacak gelir sahibi olamaz. Bu bir yıl, iki yıl olur üreticiler borcunu başka kredi kartları ile takla attıra attıra kapatır, işi götürmeye çalışır. Bu bir kısır döngü ve çıkmazdır. Bu çıkmazdan kurtulamaz ve sonunda üretimi bırakır, tarımı terk edersin. Devletin üreticilere desteği ile üründe kalite ve pazarda alıcı bulunur. Üreticiye gerekli bakanlık ve devlet desteği verildiğinde üretici ürününü eder fiyattan satar ve tüketici de ucuz fiyattan alır. Üreticinin ürününü satamayıp zor durumda kalması veya kazanması bizleri yönetenlerin doğru veya yanlış politikalarından oluşur. Dileğimiz Türkiye Cumhuriyeti'ni yöneten hangi iktidar olursa olsun, bakanlıkta hangi siyasal iktidar olursa olsun hiç önemli değil. Dileğimiz üreticinin sıkıntı çekmemesi, üreticinin tarımsal üretimde var olması ve yaşabilsin. Güzel günler hepimizin olsun dedi.

Sivaslı'nın çileğin başkenti olduğunu belirten Belediye Başkanı Nihat Sazlıgöl, Çilek Sivaslı'nın sembolü ve ilçemiz çileğin başkentidir. Ancak son yıllarda tarım politikalarında uygulanan yanlış uygulamalardan kaynaklanan üretim azalması ilçemizde de yaşanmaktadır. Yılda 8 bin ton çilek üreten ilçemizde üretim bin 700 tonlara kadar düştü. İlçemize büyük katma değer sağlayan çileğimiz yanlış para politikalarından dolayı üretimi azaldı. Geçen yıl belediye katkıları ile üreticiye fide dağıtımı yaparak çileğin başkenti unvanını korumaya çalıştık. Önümüzde ki yılda üreticimize 200 bin fide desteği vereceğiz dedi.

Sivaslı'da çilek üretiminin 45 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu dile getiren Kaymakam Mutlu Akyol ise, üreticilerin 45 yıldır sürdürdüğü emekle ilçeyi çilek diyarı haline getirdiğini, ancak mevsim şartları ve yaşanan don olaylarından dolayı geçmiş dönemlerde 4 bin dekarlara ulaşan üretimin 700 dekara düştüğünü söyledi. Sivaslı ilçesinde 17 çilek yetiştiricisinin katıldığı 'En Güzel Çilek' yarışmasında tüm üreticilere çeyrek altın hediye edildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close