Sivas Valisi: Bu Tezgahtı, 37 Canımızı Yitirdik
Sivas olaylarının 21'inci yıl dönümü nedeni ile kentte ilk anma, Valilik, Belediye ve sivil toplum kuruluşlarının katılımı ile gerçekleştirildi.
Sivas olaylarının 21'inci yıldönümü nedeni ile kentte ilk anma, Valilik, Belediye ve kentteki bazı sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katılımı ile gerçekleştirildi. Sivas Valisi Alim Barut, "Bu bir tezgahtı ve maalesef bu tezgaha 37 canımızı verdik. Bu acı hepimizin acısı" dedi.
Sivas'a 2 Temmuz 1993 tarihinde, Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri kapsamında kente gelen davetlilerin konakladığı Madımak Oteli'nin ateşe verilmesi sonucu 33 aydın ve 2 otel görevlisi ile 2 eylemci olmak üzere toplam 37 kişinin öldüğü olayların 21'inci yıldönümü nedeniyle eski otel binasına ilk ziyareti, Vali Alim Barut, Belediye Başkan Vekili Erdal Karaca ile bazı protokol üyeleri gerçekleştirdi. Bilim ve Kültür Merkezi'nin içine giren Vali Barut ve beraberindekiler ölenlerin adlarının yazılı olduğu anı köşesine karanfil bırakarak saygı duruşunda bulundu. Daha sonra Vali Alim Barut açıklama yaptı.
BU BİR TEZGAHTI
Acının 21'inci yılına geldiklerini belirten Vali Barut, "21 yıl önce burda yaşanan acının yıl dönümündeyiz. Bu canlar bizim canlarımız. Bu yangın Sivas'ımızı yaktı, geleceğine kast etti. Biz hiç bir zaman ayrı gayrı yapmadık, yapmıyoruz, yapmayacağız. Sivaslılar da ayrı gayrı yapmadılar. Binlerce yıldır burada birlikte yaşadık. 21 yıl öncesinden de bugüne gene birlikte yaşadık. Maalesef bu bir tezgahtı. Bu tezgaha 37 canı toprağa verdik. Hiç bir zaman anılarını kalbimizden silmeyeceğiz. Anıları ile yaşayacağız ama hep tarihin tekerrür etmemesi için çalışacağız. Ama geleceğe de bakmak zorundayız. Geleceğimizin birlik beraberlik ve huzur içinde, aydınlık içinde olması için buradan ders çıkaracağız. Acılarımızı gömmüş olmamız da geleceğimize ilişkin planlar yapmamayı, güzel günler hayal etmememizi gerektirmiyor. Bu acı hepimizin acısı. Sivaslı bundan rahatsız. Her kesimi rahatsız. Demek ki bir plan icra edilmiş, maalesef amacına ulaşmış. Ama bundan sonra yaşanmayacak, bundan sonra yaşanmaması için ne gerekiyorsa, Sivaslı olarak da, insan olarak da elimizden geleni yapacağız. Hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum, hepsine rahmet tüm ailelere tekrar başsağlığı diliyorum" diye konuştu.
GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI
Anma programları sırasında kent merkezinde olumsuz her hangi bir olayın meydana gelmemesi için programın yapılacağı yürüyüş güzergahı ile anmanın yapılacağı eski Madımak Oteli, bugünkü Bilim ve Kültür Merkezi çevresinde yoğunlaştı. Kentteki polislere takviye olarak İstanbul, Kırklareli, Kocaeli, Tekirdağ, Aksaray, Amasya, Elazığ, Erzincan, Giresun, Kahramanmaraş, Kayseri, Kırşehir, Nevşehir, Niğde, Ordu, Tokat ve Yozgat'tan takviye ekipler getirildi. Toplamda 2 bin 500 polis görevlendirildi. Herhangi bir olaya karşı İl Jandarma Komutanlığı ve 5'inci Piyade Er Eğitim Tugay Komutanlığı'nda takviye kuvvet ekipleri hazır bulunduruldu.
Anma programı kapsamında güzergah üzerindeki Seyrantepe kavşağından itibaren, Mehmet Akif Ersoy Caddesi, Mevlana Kavşağı, Mevlana Caddesi, Meçhul Asker Sokak, İstasyon Caddesi, 50'inci Yıl Kavşağı Cumhuriyet Meydanı arası, Atatürk Caddesi'nin Dört İşletme kavşağından Cumhuriyet Meydanı arası, Hikmet Işık Caddesi, Nalbantlarbaşı kavşağı trafiğe kapatıldı. eski otel binası yakınındaki bir çok esnafların bir çoğu da yapılan uyarı üzerine işyerlerini açmadı. Eski otel binasının bulunduğu Eski Belediye Sokak girişi bu yıl da barikatlar ile kapatıldı. - İvas