Sivas'taki 6 Vakada MERS Virüsüne Rastlanılmadı
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde MERS şüphesi üzerine enfeksiyon hastalıkları servisine yatırılan 6 vakada virüse rastlanmadı.
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde MERS şüphesi üzerine enfeksiyon hastalıkları servisine yatırılan 6 vakada virüse rastlanmadı.
Son dönemde Suudi Arabistan'dan hacı olup gelen kişilerde görülen rahatsızlıklar üzerine MERS şüphesiyle hastaneye yatırılan kişilerden alınan kan örneklerine yapılan tahlillerde virüse rastlanmadı. Halsizlik ve yüksek ateş şikayeti ile Sivas'ta çeşitli hastanelere başvuran daha sonra Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları servisinde tedavi altına alınan 6 vakadan hiç birinin sonucu pozitif çıkmadı. Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü'nden Prof.Dr. Mehmet Bakır, şöyle dedi:
"MERS; solunum yolu belirtileri ile seyreden, genelikle ateş, öksürük, nefes darlığı, boğazda yanma, ağrı kırgınlık gibi sendromlar ile seyreden bir hastalıktır. Özelikle Suudi Arabistan ve Arap yarım adasında belirli ülkelerde tespit edilen bizim ülkemizdede şu ana kadar 1 kişide rastlanan bir hastalık türü. Biz bu hastalığa yanlızca destek tedavisi veriyoruz. Destek tedavisinin dışında özgün bir tedavisi yoktur. Destek tedavisi ile bu hastaları yaşatıyoruz."
MERS hastalığına yakalananlara öncelikle solunum desteği uygulandığını belirten Prof.Dr. Bakır, hastanede yatan hastaların solunum yolu enfeksiyonları ile hastalıklarını bulaştırmasını engellemek için izolasyona da önem verdiklerini belirtirken şöyle devam etti:
"Bunun dışında her hangi bir şey yapmıyoruz. Mevsim olarak şu anda solunum yolu enfeksiyonlarının sık görüldüğü bir mevsimdeyiz. Gerek soğuk alğınlığı, gerekse gribe uygun bir ortam ve uygun bir mevsim. Bize hastalık şüphesi ile gelen hastaların yapılan muayenesinde bir çoğu enfeksiyon, soğuk algınılğı veya mevsimsel grip çıkıyor."
"ŞU ANA KADAR POZİTİF VAKAMIZ YOK"
Hastaneye MERS şüphesi ile bu zamana kadar 6 hastanın geldiğini söyleyen Prof. Dr. Mehmet Bakır, yapılan tahlil sonuçlarında bizim hastalarımızda pozitif vakaya rastlanmadığını ifade ederken, "Ama biz risk teşkil edenler üzerinde bu virüs üzerinde çalışıyoruz. Mevsimsel rahatsızlıkları nedeniyle bize bu virüsten şüphelenerek başvuran insan da çok" dedi.
MERS virisü taşıyan ve yaşamını yitiren hastaların yüzde 96'sında bu hastalığın altında başka bir hastalık çıktığını anlatan Prof.Dr. Mehmet Bakır, "Altta seyreden başka bir hastalık nedeniyle bu vakalar biraz ağır seyrediyor. Hac mevsimi milyonlarca insan haca gidiyor. Ama bakın milyonlarca insan hasta olmadığına göre çok kolay bulaşan bir virüs değil. Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı açıkmalaya göre Türkiye genelinde şu ana kadar bir vaka dışında vakaya rastlanmadı" diye konuştu.
Son dönemde Türkiye'nin gündemini meşgul eden MERS ve Ebola virüsüne karşı Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde çalışan doktor ve temizlikçilerin virüslere karşı dikkatli olmaları ve nasıl davranmaları gerektiği konusunda uyarıldı. Hastane konferans salonunda düzenlenen bilgilendirme toplantısını sunan Enfeksiyon Hastalıkları Anabilimdalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aynur Engin, bu tip vakalarda sağlık çalışanlarının nelere dikkat etmeleri gerektiğini slayt eşliğinde çalışanlara anlattı.
Sivas Valiliği de bugün yazılı açıklama yaparak geçen hafta Hac'dan gelen ve MERS şüphesi ile hastaneye yatırılan 82 yaşındaki Cevriye Gök'ün sonuçlarının negatif çıktığını ve zatürre teşhisi konulduğunu ekledi. - Sivas