Haberler

Sivas'ta "İpek Yolu" Paneli Düzenlendi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sivas'ta, Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) tarafından "İpek Yolu" paneli düzenlendi.

Sivas'ta, Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) tarafından "İpek Yolu" paneli düzenlendi.

CÜ'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Kültür Merkezi'nde yüksek lisans ve lisans öğrencilerinin sorgulama, soru sorma yeteneklerini geliştirmelerine, dinleme, empati kurma yeteneklerini geliştirerek kaynaşma ve dayanışmalarına ortam sağlamak amacıyla Eğitim Bilimleri Enstitüsü tarafından düzenlenen panele, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ünal Kılıç ve Prof. Dr. Mehmet Çimen, Rektör Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Taner Çifçi, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Aksu, Genel Sekreter Vekili Doç. Dr. Hakan Yekbaş, Genel Sekreter Yardımcısı Alper Duran, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

Eğitim Bilimleri Enstitü Müdürü ve panel başkanı Doç. Dr. Hakan Koç, devletlerin tıpkı canlılar gibi doğup, büyüdüğünü ve öldüğünü anlattı.

Canlıların sağlıklı ve güçlü yaşam sürdürebilmelerinin kan dolaşımı, sinir, kas ve sindirim sistemlerinin düzenli çalışmasına bağlı olduğunu belirten Koç, "Benzer şekilde devletlerin de güçlü olmaları ekonomik, askeri, yürütme ve yargı gibi sistemlerinin sağlıklı bir yapıda yürümesine bağlıdır. Gerek canlıların gerekse devletlerin bu sistemlerinde oluşabilecek bozulmalar, canlıların hastalanmasına veya ölmesine neden olurken, devletlerin de dışa bağımlı hale gelmesine veya tarihten silinmesine neden olmaktadır." ifadesini kullandı.

Devletlerin sistemlerinde bozulmalara neden olacak sebeplere değinen Koç, "15 Temmuz gecesi hepimiz üzülerek, ağlayarak, sinirlenerek Batılı güçlerin askeri, yasama ve yürütme sistemlerimize yönelik darbe girişimlerine tanık olduk. Yine 15 Temmuz gecesi Batılı güçlerin bu kirli oyununu, minarelerden yükselen ezan, sela sesleri eşiğinde, aziz Türk Bayrağı altında sokaklara koşan Türkiye sevdalısı, demokrasi nöbetleri tutan halkımız ve canlarını, mallarını bu uğurda hiçe sayan şehitlerimiz ve gazilerimiz önledi." değerlendirmesinde bulundu.

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Işık, "İpek yolunun tarihi yapısı ve önemi" başlıklı konuşmasında coğrafi keşiflerle birlikte değişen ekonomik dinamiklere ve dengelere değindi.

İpek yolunun, gerek Selçuklu ve gerekse Osmanlı Devletinin ekonomik sistemini ayakta tutan en önemli yapılardan birinin adı olduğunu dile getiren Işık, "Doğu ile Batıyı birleştiren bu kadim yol, yine o dönem Batılı güçlerin bir hamlesi olan coğrafi keşifler ile önemini yitirmiştir. Bu durum üç kıtada 400 yıl hüküm süren Ulu Çınar Osmanlı Devleti'nin ekonomik sisteminin zayıflamasına ve diğer sistemleri işleyemez hale getirip bozulmalarına neden olmuştur. Doğu ile Batıyı birleştiren bu yolda sadece ticarete konu olan ipek gibi mallar taşınmadı aynı zamanda Doğunun kültürü Batıya taşındı." ifadelerini kullandı.

Ankara Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Aksoy da "İpek Yolunda Enerji Politikası" başlıklı konuşmasında ipeğin yerini günümüzde enerjinin aldığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Ulu çınarın tohumlarından yeşeren genç ve dinamik Türkiye Cumhuriyeti'nin bu topraklarda ilelebet var olması, Cenab-ı Allah'ın izniyle, Türkiye sevdalısı vatandaşların birlikteliği ile mümkün olacaktır. O dönemde Doğunun kıymetli eşyası ipek, bu kadim yol ile Batıya taşınmamaktadır. Lakin günümüzün ipeği enerjidir. Enerji denilince zihin haritalarımızda hala ilk sırayı petrol ve doğal gaz alır. Petrol ve doğal gaz denilince akla Kafkas ve Ortadoğu Coğrafyası akla gelmektedir. Orta Çağ'da ipekten mahrum olan Batı günümüzde petrol ve doğal gazdan yoksundur. Bu iki kıymetli kaynak TANAP, Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hatları ile enerji projeleri ve yolları ile Batıya taşınmaktadır."

Panelin sonunda Rektör Yardımcısı Mehmet Çimen, panelistlere plaket verdi.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close