Sivas Olaylarının 21'nci Yılı
1)'madımak MÜZE YAPMAK YERİNE İSMİ SİLİNDİ' Valiliğin düzenlediği anma programının hemen ardından tertip komitesi tarafından düzenlenen anma programı başladı.
1)'madımak MÜZE YAPMAK YERİNE İSMİ SİLİNDİ'
Valiliğin düzenlediği anma programının hemen ardından tertip komitesi tarafından düzenlenen anma programı başladı. Mevlana Mahallesi üzerindeki Ethembey Parkı önünde toplanan çeşitli sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler ve sendikalardan oluşan yaklaşık 6 bin dolayındaki grup sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçti. Mevlana Caddase güzergahı boyunca pankart, döviz ve sloganlar ile yürüyen grup, kent meydanındaki Valilik binası önünden Atatürk Caddesi güzergahına yöneldi. Grup daha sonra eski Madımak Oteli, şimdiki İl Özel İdaresi Bilim ve Kültür Merkezi'nin önüne geldi. Grubun tümünün otelin önüne geçmesine izin verilmedi. Sadece olayda ölenlerin yakınlarına ile milletvekillerinin otel binası girişine girmelerine izin verildi. Gruptan gelenlerin de girmeye çalışması nedeni ile kısa süreli arbede yaşandı.
OTEL ÖNÜNDE GÖZYAŞI
Güzergah boyunca yan yana yürüyerek alana gelen olayda ölenlerin yakınları, eski otel binasının önüne kaybettiği yakınlarının fotoğraflarını taşıyarak girdi. Duygulanan ailelerin burada gözyaşlarını tutamadıkları görüldü. Olayda yaşamını yitirenler arasında yer alan Murat Gündüz'ün annesi Kifayet Gündüz ve aynı ismi taşıyan kardeşi Murat Gündüz birbirlerine sarılarak uzun süre gözyaşı döktü. Aileler, bina içerisine girmeden, dışına karanfil bıraktı. Binanın içerisinde ölenlerin simlerinin yer aldığı anı köşesine olayda ölen göstericiler Ahmet Alan ve Hakan Türkgil'in isimlerinin de yazılı olması nedeni ile bu isimler silininceye kadar binaya girilmeyeceği belirtildi.
SELVİ KILIÇDAROĞLU DA KATILDI
Sivas Olayları'nın 21'inci yıldönümü anma programı kapsamında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu da kente geldi. Otel binasının önüne gelen Kılıçdaroğlu bina önünde bulunan aileler ile görüşerek onları teselli etmeye çalıştı. Otel önüne karanfil bıraktı. CHP'yi temsilen Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Milletvekilleri Malik Ecder Özdemir, Mahmut Tanal, İlhan Cihaner, Aylin Nazlıaka, Erdal Aksünger, Muharrem Işık, Binnaz Toprak, Orhan Düzün, Mehmet Hilalkaplan, Ayten Ertemir, Sakine Öz, Kamer Genç, Uğur Bayraktar, Nurettin Demir katıldı. Ayrıca HDP Eş başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Selahttin Demirtaş, HDP Eşbaşkanı Figen Yücedağ ile bazı milletvekilleri ile Türkiye Barolar Birliği Genel Başkanı Metin Feyzioğlu da anma programında yer aldı.
ULUDERE VE SOMA'DAN DESTEK
Binanın önüne gelen gruplar ellerindeki karanfilleri otele doğru fırlattı. 1 dakikalık saygı duruşunun ardından otelde yaşamını yitirenlerin isimleri tek tek okunarak yoklama yapıldı. Ayrıca Gezi parkı olaylarında ölenlerin isimleri de okundu. Anma programı için 2011'de Uludere'de sınırdan geçerken düzenlenen operasyonda ölen 34 kişinin yakınları da katıldı. Ölenlerin resimlerinin yer aldığı poster taşıyan grup diğer aileler destek verdi. Manisa'nın Soma ilçesi'nden gelen Pir Sultan Abdal Derneği Şubesi üyeleri de baret takıp üzerinde 'Soma'yı unutma' yazılı tişörtler ile katıldı.
'MADIMAK İSMİ SİLİNDİ'
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Müslüm Doğan, 2 Temmuz 1993'te yaşanan olayların devlet tarafından seyredildiğini iddia etti. Bunanın utanç müzesi yapılması yerine kamulaştırılarak isminin silindiğini iddia eden Doğan, Şu anda burada otelin Madımak olduğuna dair kanıt var mı. Başbakan Erdoğan, katliamı unutturmak için Valilik aracılığı ile adını değiştirip Bilim ve Kültür Merkezi tabelası yazdırdı. Üstelik katillerin isimlerini de canlarımızın yanına yazdılar. Soruyorum size bu binadan bilim çıkar mı, kültür çıkar mı. diye konuştu.
Etkinlikte konuşan Alevi Kültür Derneği Genel Başkanı Doğan Demir, ise Mardımak'ta 21 yıldır yanan ateşin halen söndürülemediğini söyledi.
'MÜZE OLANA KADAR GELECEĞİZ'
Alevi Vakıflar Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı İsmail Saçlı ise 21 yıl önce Sivas'a semah dönmeye, Pir Sultan Abdal'ı anmaya geldiklerini belirterek şöyle dediAma burada yobazlar yaktı devlet baktı. Yargı akladı. Bu davayı zaman aşımına getirdiler. Bizim samimi inanlar ile sorunumuz yok. Ben Sivaslı bir Alevi olarak Sünni komşularıma seslenmek istiyorum. Madem paydaşsak gelin burada canlarımızı birlikte analım. Alevi-Sünni kardeşliğini birlikte pekiştirmeli, birlikte kardeşçe yaşatmalıyız. Biz mezhep siyasetine karşıyız. Madımak müze olana kadar buraya geleceğiz. Burası müze olsaydı, biz canlarımızı mezarları başında anardık.Madımak Olayı avukatlarından Şenel Saruhan konuşmasında, olayların insanlık suçu sayılması için mücadelelerinin sürdüğünü belirterek, Bu konudaki mücadelemizin, insanlığa karşı suç olarak kabul edilmesi için bekliyoruz. Yargıtay vicdanını, yüreğini açsın ve şunu örsün. Katiller soruşturulmazsa bu olaylar devam edecektir. Yeni cinayetler devam edecektir. Hukuk adına mücadele edecek kim varsa onlara sesleniyoruz. diye konuştu.
'O İSİMLERİ KAZIYACAĞIZ'
Anma programında konuşan TBB Başkanı Metin Feyzioğlu canlarından canları koparalı 21 yıl olduğunu hatırlatarak, şöyle konuştu
21 yıldır bu yangın sönmüyor. Eğer Maraş'ta Alevi Sünni değerler bir olsaydı, Çorum'da bir olsaydı Sivas olmazdı. Gezi olmazdı. Gazi olmazdı. Roboski olmazdı. Rojava, Soma olmazdı. Bir olsaydık, iri olsaydık, bu katliamların hiç biri yapılamazdı. Bu hesaplar sorulur, bugün sorulmazsa yarın sorulur. Bizim ömrümüz yetmezse bizden sonra görevi alacaklar soracaktır. Hesap illaki kesilecek size söz veriyorum. Cayır cayır içimiz yanıyor. 35 canımız bizi yakmaya devam ediyor. Burada, utanç müzesi olması gereken yerde 2 katilin isimleri oradan kazınana kadar içimiz yanmaya devam edecek. El birliği ile o isimleri oradan kazıyacağız. O isimler oradan kazınana kadar binadan içeri girilmeyecek. Bu bina utanç müzesi yapılana kadar yanmaya devam edeceğiz. Sivas katliamının tüm sorumluları hesap verine kadar içimiz yanmaya devam edecek. Zorunlu din dersleri kaldırılıncaya kadar yangın devam edecek. Birileri Aleviliği tanımlamaya devam ettikçe yangın devam edecek. Aleviler tanımlamak değil eşit yurttaş olarak tanınmam istiyor.
DEMİRTAŞ, 'EZİLENLERİN YANINDAYIZ'
HDP Eşbaşkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, Sivas'ta buluşan insanların omuz omuz görüntüsünün en büyük mesaj olduğunu belirterek şöyle dedi
Israrla halkları ezilenleri bölmeye çalışanlar, düşmanlaştırmaya çalşanlara karşı bu fotoğraf en güzel mesajdır. Bugün Roboski de, Soma da burada. Ezilen kimliğimizle, insan kimliğimizle, Sünnisi, Alevi'siyle, Süryanisi Yahudi, Türk, Kürt, Çerkeziyle el el verirsek, yüreklerimiz bir olursa çözemeyeceğimiz sorun yoktur. Sivas vahşetinin 21'inci yıl dönümünde sizin verdiğiniz mesaj bu kadar güzel bir mesajdır. 21 yıldır inatla, kararlılıkla bu vahşetin hesabını soran canlara şükranlarımı sunuyorum, Sivas şehitlerinin önünde saygıyla eğiliyorum. Özellikle Alevi vatandaşlarımızın özgür eşit vatandaşlık talebi gerçekleşecek. Biz ezilen hakların bu onurlu yürüşünün yanında olmaktan ancak onur duyarız. Ne olursa olsun birlik olmaktan, yan yana olmaktan geri durmayın. Bizler bu topraklarda çocuklarımızın mezhep, din kimlik savaşı yapmadan, kin öfke ve intikam duygusu ile yaşamasını istemiyorsak, bizim çektiklerimizi çekmesin istiyorsak, onun çözümü el ele vermektir. Bütün ezilenler el ele vereceğiz. Bu ülkeyi biz özgürleştireceğiz. Sivas'tan bugün iktidarda yer alan hesaplar soramazlar. Bunun hesabını bizler soracağız. Halk iktidarı, gerçek demokrasi inşa edilerek Sivas'ın hesabı sorulabilir.
Anma programında CHP'yi temsilen konuşan Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir ise, olayın acısının halen dinmediğini belirterek, 2 Temmuz'da barış için türkü söyleyip semah dönen canların insanlık suçu işlenerek katledildiğini söyledi. Aradan geçen 21 yıl rağmen katliamı gerçekleştirenlerin adalet önüne çıkarılamadığını ifade ederek, davanın zaman aşımına uğratılmasının yürekleri acıyı büyüttüğünü ifade etti.Konuşmaların tamamlanmasının ardından grup geldiği güzergahı kullanarak dağıldı.