Sivas "Milli Yük Vagonu" Üretiminde Söz Sahibi Olacak
MERVE TOPUZ - Sivas'ın, 8 bin 200 dönüm arazi üzerine kurulacak Demirağ Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ile milli yük vagonu üretiminde merkez olması planlanıyor.
SERHAT ZAFER - MERVE TOPUZ - Sivas'ın, 8 bin 200 dönüm arazi üzerine kurulacak Demirağ Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ile milli yük vagonu üretiminde merkez olması planlanıyor.
Vali Davut Gül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Demirağ OSB'nin Kovalı mevkisinde kurulacağını söyledi.
8 bin 200 dönümlük arazi üzerine kurulacak bu OSB'nin diğerlerinden farklı olacağını dile getiren Gül, Türkiye'de ilk kez her parselin içine demiryolu hattı çekileceğini, parsel büyüklüklerinin 100-200 bin metrekare olacağını ifade etti.
Gül, arazinin daha önce yaklaşık yüzde 65'inin OSB tüzel kişiliğine geçtiğini, kalan yüzde 35'lik kısımda da kamulaştırma çalışmalarına başlandığını belirterek, "Eş zamanlı olarak da özellikle altyapı ihalesinin gecikmemesi için onun projelerini yapmaya başladık. Şu anda arazinin mülkiyetle ilgili sorununu önemli ölçüde aştık. Her parsele demir yolu hattı çekilecek. Aynı zamanda lojistik köy bunun bir köşesinde olacak, bunlar da birbirini desteklemiş olacak. Altyapının proje ihalesini yaptık, bir ay içinde bitecek. 2017 yatırım programında altyapıya başlayacağız." diye konuştu.
"40 bin kişi istihdam edilecek"
Bölgeye yatırım yapmak isteyen 9 sanayicinin olduğunu anlatan Gül, şöyle devam etti:
"Onlara tahsis işlemleri başladı. Bu yıl tahsis yaptığımız kişiler inşaatlarına başlayacak. Eş zamanlı olarak altyapıya başlayacağız, yeni tahsisler yapacağız. Kalan çok az bir kısımdaki kamulaştırmalar devam edecek. 2017 Demirağ OSB için gerçekten atılım yılı olacak. Milli vagon yapılacak. Bu milli vagonun, yük vagonlarının Sivas'ta yapılması planlanıyor. Bu Sayın Başbakanımızın projesi, Ulaştırma Bakanlığından bu yana milli vagonların olmasını istiyordu. İnşallah TÜDEMSAŞ'ın liderliğinde TÜDEMSAŞ'a iş yapan firmaların Demirağ OSB'ye yapacağı yatırımlarla orada bir kümeleşme oluşacak. Bu kümeleşme neticesinde de yük vagonu denildiğinde akla Sivas gelecek. Sivas'ta milli vagonlar, milli yük vagonları üretilecek."
Gül, söz konusu OSB'nin daha çok büyük fabrikaların bulunduğu bir yer olacağını dile getirerek, "Sivas, teşviklerde 4. sınıf iller arasında. Organize sanayi bölgelerinde de 5. sınıf illerin teşviğinden yararlanıyor. Bu açıdan Demirağ OSB 5. sınıf illerin teşviklerinden yararlanıyor. Bu da önemli bir imkan." dedi.
Vali Gül, OSB'de sadece yük vagonu üretiminde ve demiryolu sektöründe yer alan firmaların olmayacağını, başka alanda üretim yapan firmaların bulunacağını ifade etti.
Parseller arasından demiryollarının geçecek olmasının Türkiye'de bir ilk olduğunu yineleyen Gül, "Demiryolları hepsinin içine kadar gidecek. Üretilen mal limana çok rahat ulaşacak. Demirağ OSB'nin temelleri bu yıl atılmaya başlanacak, planlamamız o yönde. Tamamen faaliyete geçtiğinde yaklaşık 40 bin kişi istihdam edilecek." diye konuştu.
Gül, Sivas'ta mevcut OSB'de 8 bin 800 kişinin istihdam edildiğini belirterek, "Sivas'ta iş arayan kişi sayımız 29 bin. Dolayısıyla araziler yatırımcılara tahsis edilse ve hepsi üretime geçse Sivas'ta işsizlik bitmiş olacak. Daha sanayileşmiş bir kent olacak. Sivas'ın böyle bir potansiyeli var bu anlamda Sivas şanslı bir il. Hem Sayın Cumhurbaşkanımız hem Sayın Başbakanımız, hem bakanlarımız, vekillerimiz OSB'nin altyapısıyla ilgili her konuda Sivas'a yardımcı oluyorlar. Devlet Demir Yollarının bütün parsellere hat çekmesi demek yaklaşık 40-50 milyon liralık bir yatırım demek. Bu bile başlı başına çok önemli bir iş. 8 bin 200 dönümlük arazinin tamamında yapılaşma olsa ve fiilen işletme başlasa 40 bin kişi istihdam edilir, ama bu 2-3 yılda olmaz. Bunun için biraz sabretmek gerekiyor. 2-3 yıl içinde altyapıyla ilgili bütün sorunları halledeceğiz."