Haberler

Madımak Katliamı'nın Yıl Dönümünde 10 Bin Kişi Yürüdü

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sivas'ta 1993 yılında Madımak Oteli'nin ateşe verilmesi sonucu ölen 35 kişi için, 10 bin kişi yürüdü. Hayatını kaybedenlerden Metin Altıok'un kızı 22 yıl sonra ilk kez Sivas'a geldi.

Madımak katliamının 22'inci yılında düzenlenecek anma programları öncesi kente giriş yapan araçlar kontrolden geçirildi, yolculara kimlik kontrolü yapıldı. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı Sivas'ta yaklaşık 10 bin kişi yaşamını yitirenler için yürüdü.

CHP'li 60 vekil, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile Madımak'ta yanarak ölen şair Metin Altıok'un CHP'den İzmir Milletvekili olan kızı Zeynep Altıok Akatlı da anma için Sivas'a geldi. 22 yıl sonra ilk defa Sivas'a gelen Zeynep Altıok Akatlı, ''22 yıl buraya gelmeyi beceremedim. Duygusal olarak benim için zor bir şeydi'' dedi.

10 BİN KİŞİ YÜRÜDÜ

Seyrantepe Mahallesi'nde toplanan yaklaşık 10 bin kişi yürüyüş öncesi emniyet ekipleri tarafından arama noktalarında arandı. Ekipler yürüyüş güzergahında geniş güvenlik önlemleri alırken, bazı vatandaşlar üstlerini aratmayarak tepki gösterdi. Pankartlarda bulunan sopalarda polis tarafından çıkarılarak kortej yürüyüşüne alınmadı.

HAYATINI KAYBEDENLERİN YAKINLARI DA ORADA

Seyrantepe Mahallesi'nden başlayan yürüyüş, Mevlana Caddesi'ni takip ederek, Cumhuriyet Meydanı ve Atatürk Caddesi üzerinden şu anda Sivas İl Özel İdaresi tarafından Bilim ve Kültür Merkezi olarak hizmet veren eski Madımak Oteli önüne kadar devam etti.

Yürüyüşe otelde hayatını kaybedenlerin yakınları, Cumhuriyet Halk Partisi ve Halkların Demokratik Partisi'nden çok sayıda milletvekili ile vatandaşlar katıldı.



Kortej yürüyüşünde olayda hayatın kaybedenlerin yakınları, ailelerinin fotoğraflarını taşıdı. Çeşitli dövizlerin taşındığı yürüyüşte sloganlar atıldı.

22 YIL SONRA İLK DEFA SİVAS'TA

Sivas'ta 2 Temmuz 1993 yılında meydana gelen ve 37 kişinin ölümüyle sonuçlanan Madımak Olayları'nda babası şair Metin Altıok'u kaybeden CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, 22 yıl sonra ilk defa Sivas'a gelerek Madımak Oteli önüne karanfil bıraktı.

Kortej yürüyüşünün ardından olayda hayatını kaybedenlerin yakınları Madımak Oteli önüne gelerek yakınlarının anısına karanfil bıraktı. 7 Haziran genel seçimlerinde CHP'den İzmir Milletvekili seçilen ve 22 yıl önce meydana gelen olaydan şair babası Metin Altıok'u kaybeden Zeynep Altıok da otel önüne gelerek karanfil bıraktı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Ercan, CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlı Aka, CHP Sivas Milletvekili Ali Akyıldız, CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca da otel önüne gelerek karanfil bıraktı. Otel önünde olayda kaybedenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Daha sonra olayda hayatını kaybedenlerin isimleri tek tek okundu.

"22 YIL BURAYA GELMEYİ BECEREMEDİM"

22 yıl sonra ilk defa Sivas'a gelen CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, "22 yıl buraya gelmeyi beceremedim. Duygusal olarak benim için zor bir şeydi. 22 yıl sonra ilk kez şimdi başka bir sorumlulukla burada olmak istedim. Duygularımı anlatmak çok zor, söyleyecek çok da bir şey yok. Söylenmesi gerekenler 22 yıldır söylenmedi, yapılması gerekenler 22 yıldır yapılmadı. Bize de 22 yıl sonra burada ailelerimizle, kol kola, yan yana mücadelemizi sonsuza kadar sürdüreceğimizi haykırmak düştü. Davamız zaman aşımına uğradığı zaman 'hayırlı olsun' diyenler utanmadılar. Biz onların yerine de utanıyoruz. Değiştireceğiz gerçekten hayırlı olacak. Ülkemizin geleceği için hayırlı olacak. Tüm faili meçhul siyasi cinayetlerimizin aydınlatılması için tüm katliamların adalete kavuşması için çabalarımız sürecek. Mücadelemizi hiç bırakmayacağız" dedi.

SELVİ KILIÇDAROĞLU: O ALEVLER BİZİ DAHA DA AYDINLATACAK

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu ise, "Yaşı çok genç olanlar hatırlamaz 22 yıl geçti. O insanlar alevlerin dumanların arasında öldüler. Ama o alevler bizi daha da aydınlatacak yolumuz hep aydınlık olacak, hep barış olacak. Buna gönülden inanıyorum. Ölenleri de rahmetle anıyorum" diye konuştu.

CHP Genel Başkan Yardımcıs Bülent Ercan 22 yıl önce Madımak Oteli'nde aydınların yakıldığını ifade ederek, "22 yıl önce laik Cumhuriyet'e yönelik planlı, örgütlü hunharca bir saldırıyla karşı karşıyaydık ve 35 canımız bu alanda, meydanda yakıldı. Şimdi bir benzer provalar Ortadoğu'da bölgede adı değişerek ya IŞİD olup ya El-Kaide olup ya da başka bir isimle aynı katliamları aynı hunharlıkla devam ettirmeye çalışıyorlar. Binlerce yıldan bu ya da Anadolu topraklarında hepimizi kardeşçe yaşadık. Anadolu toprakları dostluğun, kardeşliğin yeşerdiği bereketli topraklardır. Bu topraklara karanlık eller tarihimizin her döneminde gelip kavgayı, kini zulmü ekmeye çalıştı" ifadelerini kullandı.

VALİ BARUT: OLAYDA ÖLENLERİN ACISI İÇİMİZİ YAKIYOR

Sivas Valisi Alim Barut, Belediye Başkanı Vekili Erdal Karaca, Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Faruk Kocacık, Esnaf Odaları Birliği Başkanı Beşir Köksal, Cem Vakfı Başkanı Ali Dağ ve bazı protokol üyeleri Valilik binasından yürüyerek eski Madımak Oteli bugünkü adıyla İl Özel İdaresi Bilim ve Kültür Merkezi binasına geldi. Vali Barut ve beraberindekiler bina içerisinde oluşturulan ve olayda yaşamını yitirenlerin isimlerinin yazılı olduğu anı köşesine karanfil bıraktı.

Vali Alim Barut, 2 Temmuz 1993'in tarih olarak Sivas'ın Sivaslı'nın hafızasına acılarla dolu kara bir gün olarak geçtiğini belirterek şöyle konuştu:

"Görünene göre karar verenler ne kadar az şey gördüklerinin farkında olmayanlardır. İlk anda gördükleri gösterilmek istenendir. Hedef saptırılarak gerçeklerin görünmesi engellenmektedir. Provakatörler maalesef amacına ulaşmış Sivas'ın alnına kara bir leke çalınmıştır. Çatışma var gibi gösterilmiş, peşin hükümlerle şunu- bunu suçlamak olan olayı ortadan kaldırmaz. Ortak değerlerimiz o kadar çoktur ki farklılıklardan hareket ederek birlik ve beraberliğimiz bozulmaya çalışılmıştır. Sivas'ta yaşananlar bir çatışma değildir ve tamamıyla Sivas'a yönelik icra edilmiş olaylardır. Hoşgörü içerisinde 2 Temmuz 1993 tarihine kadar asırlardır bir arada yaşamış o gün bu gündür yine bir arada yaşayan ve bir arada yaşama arzusunda olan milletimizin birlik ve beraberliğinin huzur ve güvenliğine kast edilmiştir. Asırlardır senliğe benliğe mahal vermeyen bu topraklarda yaşanmış en kara bir gündür. Bu topraklar asırlarca kardeş yaşayan insanları ayrı gayrı yapmak için düzenlennen oyun üstüne oyun denemeleri kardeşi kardeşe düşman etme girişimleri ayırmadan bsölmeden hükmetmek imkansız olduğu için yapılmaktadır. Farklılıklarının derinlişterilip husumet doğacak ortam amaçlanmaktadır. 2 Temmuz 1993 öncesinde sonrasında höşgürülü bir arada yaşanan Sivaslılar kan ve gözyaşı içinde yaşamaya mecbur edilmesini lanet ve nefretle kınıyorum. Buradaki yangın maalesef Sivas'ın geleceğini ateşe verdi. Ne acılar dindi ne de ateş söndü. Bu acı bizim acımızdır. Hayatını bu olaylarda kaybedenlerin acısı hala içimizi yakmaktadır. Hepsi bizim değerimiz bizim geleceğimizdir. Geriye bakarak ilerlenmez. Tabi ki acılarımızı unutmayacağız, tarihin tekerrür etmemesi için birlik ve beraberliğimizi bozmadan geleceğe yöneleceğiz. Madımak Olayı yangınında hayatını kaybeden 37 vatandaşımızın anısı önünde saygı ile eğiliyor, rahmetle anıyor, milletimize, yakınlarına tüm Sivas'a ve Sivaslılara baş sağlığı diliyorum."

Madımak Katliamı'nın Yıl Dönümünde 10 Bin Kişi Yürüdü
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close