Haberler

Sivas Lisesi, Çanakkale'ye Giden İsimsiz Kahramanlarını Anacak

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sivas Lisesi, 1915 yılında tüm son sınıf öğrencilerinin gönüllü katıldıkları Çanakkale Savaşında şehit düşmesi nedeniyle o yıl mezun veremedi.

Sivas'ta 1887 yılından bu yana eğitim veren Sivas Lisesi, 1915 yılında tüm son sınıf öğrencilerinin gönüllü katıldıkları Çanakkale Savaşı'nda şehit düşmesi nedeniyle o yıl mezun veremedi. Okul Müdürü Selahattin Erdem, düzenleyecekleri etkinliklerle şehit öğrencilerini anacaklarını söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı Sivas Kongresi'ne ev sahipliği yapan ve günümüzde müze olarak kullanılan 128 yıllık tarihi bina 1915 yılında Sivas Erkek Lisesi olarak hizmet veriyordu. Çanakkale Savaşı başladığında lisenin son sınıf öğrencileri eğitimlerini bırakıp gönüllü olarak cepheye gitti. Ancak, o tarihte cepheye giden öğrenciler tümü şehit olduğu için dönen olmadı. Sivas Lisesi, tüm öğrencilerinin şehit düşmesi nedeniyle 1915 yılında tek mezun veremedi. Yaşları 15- 17 arasındaki o şehitlerden geriye isimleri dahi kalmadı. Çünkü liseli şehitler okullarına geri dönemedikleri için diploma defterine isimleri yazılamadı. 1915'te 18 şehit veren Sivas Lisesi bugün o öğrencilerini isimsiz kahramanlar olarak anıyor. Okul Müdürü Selahattin Erdem, öğrencilerin savaşa giderken bir not bıraktığını belirterek, "Öğrencilerimiz 1915 yılında sınıf tahtasına 'Biz Çanakkale'ye gidiyoruz, Allah'a ısmarladık' yazarak okulumuzdan ayrılmışlar ve bir daha da dönmemişler" dedi.

"BİR ALT SINIFIN ÖĞRENCİLERİ DE SAVAŞA GİTMİŞ"

Okullarının 1912 yılında 19, 1913 yılında 14, 1914 yılında 21 mezun verdiğini belirten Erdem, "1915 yılına gelindiğinde okulumuz maalesef mezun verememiştir. 1916 yılında ise 5 öğrenci mezun olmuştur. Dolayısıyıla buradan şunu anlıyoruz; sadece son sınıf öğrencileri değil bir alt sınıftaki öğrencilerin büyük çoğunluğu da savaşa katılmış. Cumhuriyet Üniversitesi öğretim görevlilerine yaptırmış olduğumuz inceleme sonucunda yaklaşık 35-40 öğrencinin Çanakkale Savaşı'na gittiğini görüyoruz. Ancak bunların isimleri mevcut değil. O dönem 1915 yılındaki diploma defterinin sayfası boş bırakılmış. 1916 yılında ise sadece 5 öğrencinin ismini bulabiliyoruz." diye konuştu.

OKUL ÖĞRENCİLERİ ŞEHİTLERİNİ ANACAK

Savaşa katılan öğrenci sayısına dair kesin bir rakam olmadığını ancak yapılan araştırma sonucunda kendilerine bu şekilde rapor verildiğini belirten Erdem, "İnşallah önümüzdeki yıllarda konuyla ilgili daha ciddi araştırmalar yapılarak belki de bu isimlere ulaşılacaktır" dedi.

Erdem, Çanakkale Zaferi'nin 100'üncü yıldönümü nedeniyle okulları tarafından çeşitli etkinlikler düzenleneceğini belirterek, "17 Mart'ta okulumuzun bahçesine 'Yaşayan Çanakkale' isimli bir çadır kuracağız. 3 gün boyunca herkes bu çadırı gezebilecek. Ayrıca okulumuz tarafından 100'üncü yıla mahsus 'Çanakkale Zaferi'nin 100'üncü Yılı Özel sayısı' isimli bir dergi çıkardık" dedi. Yaklaşık 1 aydan bu yana anma törenine hazırlanan okul öğrencileri, kurulan çadırda sergileyecekleri tiyatro gösterisi ile 100 yıl önce okullarından ayrılan ve geri dönemeyen şehitlerini anacak. - Sivas

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
Yenidoğan Çetesi lideri Fırat Sarı sanık kürsüsünde! İşte ilk sözleri

Bebek katili çetenin lideri sanık kürsüsünde! İşte ilk sözleri

'Kayyum atanacak belediye sayısı 16'yı bulacak' iddiası

"16 belediyeye daha kayyum" iddiası! Bir şehre özellikle dikkat çekildi

Tunceli ve Ovacık belediyelerine atanan kayyumlar göreve başladı

Verdikleri ilk talimat bakın ne oldu

Maserati'ye mi biniyor? İşte Yavuz Ağıralioğlu'nun özel plakalı makam aracı

Maserati'ye mi biniyor? İşte Ağıralioğlu'nun özel plakalı makam aracı

title