Haberler
Meclis Başkanlığı'na sunuldu! 2 milyar TL'lik Genel Sağlık Sigortası borcu silinecek

Meclis Başkanlığı'na sunuldu! 400 bin kişinin borcu siliniyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan dizilerdeki şiddet sahnelerine tepki

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı kızdıran sahne!

7 kişiyi katleden berberin dükkan camındaki yazı dikkat çekti

7 kişiyi katleden berberin dükkan camındaki yazı dikkat çekti

Ayhan Bora Kaplan: Bürokratlara ve devlet büyüklerine iftira atmamı istediler

Ayhan Bora Kaplan'dan ortalığı karıştıracak suçlama: O isimlere iftira atmamı istediler

Sivas Katliamı Foça'da Unutulmadı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Madımak Katliamında yaşamını yitirenler 24 Yılında Foça'da söyleşi ve türkülerle anıldı…

Foça Belediyesi Reha Midilli Kültür Merkezi'nde, geçen 24 yılın ardından, 2 Temmuz 1993'te yaşanan Sivas katliamında kaybedilen canlar için anma programı düzenlendi.

Foça Belediye Başkan Vekili Halil Çıtak, Atatürkçü Düşünce Derneği Foça Şubesi Başkanı Şeniz Ararat ve Foça Bağarası Alevi Kültür Derneği Başkanı Munzur Küçük, saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın söylenmesinin ardından açılış konuşmalarını yaptı.

Şair-Yazar Ataol Behramoğlu ve Alevi Kültür Dernekleri'nden Ali Tekin Dede söyleşide düşüncelerini aktardı. Ardından, Müzisyen Haluk Çetin, mini dinletisinin sonunda, Ataol Behramoğlu'nun 'Yangın Yeri' isimli eserini seslendirdi. Sazı ve sözü ile Cengiz Onur ve arkadaşları Onur Haskan, Hasan Arslan, Erencan Ceyhan, Umut Yılmaz, Murat Şenol ve Melisa Akpınar, Sivas şehitleri için duygusal türküler seslendirdi.

Konuşmasında; yobazlığın ve gericiliğin ileri boyutlara gelmesindeki başlıca etkenin burjuvazinin yarattığı aymazlık ve densizlik olduğunu belirten Ataol Behramoğlu; ''Sivas'ta yaşananları hep aklımızda tutacağız, hesabını soracağız fakat bugün ne yapmalı ki? Ülkemiz çok daha korkunçlarını yaşamasın. Bu aymazlıktan kurtulmak için elden geleni yapmak lazım… Bu suskunluk, bu korku, bu işbirlikçilik utanç vericidir. Türkiye'de iflah olmaz bir gerici toplumsal tabaka var, bir de aydınlanmacılar var. Herkesin devrimci olması gerekmiyor. Ama uygar, laik, doğru, yurtsever olmak, bu kadar da güç olmasa gerek. Bu kadar korkmamak gerek. Bu konularda düşüncelerimizi derinleştirmeli ve neler yapabileceğimizi konuşmalıyız'' dedi.

Daha sonra konuşan; Ali Tekin Dede, ''Canlar, aydın ve çağdaş düşünüyor, insanı hak görüyorlar. İnsanı merkeze koymaları birilerinin işine gelmiyor. Çünkü en yüce varlık insandır inancımızda, kültürümüzde. İnsan kadar yüce bir varlık yoktur. Sivas'ta aydınlığı, çağdaşlığı yok etmeye çalıştılar. İlimi, bilimi tercih eden bu toplum orada da zulümle karşılaştı. Yapılan zulüm insanlık ayıbıdır. İnsanlığın yüz karasıdır. Bırakın Türkiye'yi tüm dünyanın ayıbıdır. Hangi dinde, hangi mezhepte insan yakmak var? Dilerim ki bundan sonra olmasın. Birlik ve bütünlük içinde olmamız gerekir. Sevgi bağlarını güçlendirmeliyiz. Dinimiz, dilimiz ırkımız, mezhebimiz ne olursa olsun önce insan olalım. İnsan sevgisinde birleşelim'' dedi.

Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, Sivas katliamını anma mesajında; ''2 Temmuz 1993'te Sivas'ta bir insanlık suçu işlenmişti. 35 canın yaşamını yitirdiği bu katliam; çağdaş, demokratik, laik cumhuriyetimize yapılmış bir saldırıdır. Sivas'ta yitirdiğimiz aydınlarımızı özlem acı ve saygıyla anıyorum. Acı anıları birer demokrasinin ışığı olan aydınlarımızı unutmadık unutturmayacağız, acımız sonsuza dek sürecek!'' dedi.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title