Sivas Ağacı Yaşken 'Baston' Yapıyor
Ağacı yaşken 'baston' yapıyor Sivas'ta Yeşilyurt Mahallesi'nde oturan 77 yaşındaki Mustafa Ateş, evinin bahçesinde yetiştirdiği ağaç dallarına büyürken baston şekli verip, daha sonra bunları bastona dönüştürüyor.
Ağacı yaşken 'baston' yapıyor
Sivas'ta Yeşilyurt Mahallesi'nde oturan 77 yaşındaki Mustafa Ateş, evinin bahçesinde yetiştirdiği ağaç dallarına büyürken baston şekli verip, daha sonra bunları bastona dönüştürüyor.
30 yıl işçi olarak çalıştığı İsviçre'den 1994 yılında emekli olduktan sonra memleketi Sivas'a dönen evli ve 1 çocuk sahibi Mustafa Ateş, can sıkıntısı ve boş vakitlerini değerlendirmek için baston üretim işine merak saldı. Eşi Emine Ateş ile birlikte, Yeşilyurt Mahallesi'ndeki müstakil evinde, farklı yerlerden topladığı ağaç kök ve dallarıyla baston üretmeye başladı. Bahçesine ektiği fidanları ve ağaç dallarını baş kısmını iple kıvırarak 'baston' eğimi veren Ateş, belirli bir büyüklüğe ulaştıktan sonra ise bunları kesip bastona dönüştürüyor. Baston üretimine hazır halde büyüyen ağaç dalı ve fidanları zamanı gelince kolayca baston haline getiren Ateş, yaptığı ürünlere 'Uzun Ali', 'Musanın asası', 'Yunus'un balığı', 'Derviş baba', 'Cadı karı', 'Gül baba', 'Karaoğlan' gibi isimler koyuyor. Ayrıca yaptığı bastonların sap kısmını ise yunus balığı, yılan ve kurt başı gibi hayvan figürleriyle süslüyor. Emekli olduktan sonra boş vaktini kahvehanelerde geçirmek yerine böyle bir şeyle değerlendirmek istediğini söyleyen Mustafa Ateş, "Burada kendimi eğlendirmek için baston yapıyorum. 1996 yılında işe başladım bu atölyeyi yaptım. O günden bu güne boş vakitlerimde bu işle uğraşıyorum. Ezan okunduğu zaman gidip namazımı kılıyorum, yemek zamanı yemeğimi yiyorum ve daha sonra burada vakit geçiriyorum. Baston yaparken aklıma kim gelirse bastona onun adını koyuyorum. Bastonları yaparken ilk olarak diktiğim fidan daha gençken ucunu kıvırarak iple bağlıyorum. Daha sonra büyüdüğü zaman kuruyor ve kuruduktan sonra kesiyorum. Genellikle vişne, kiraz, elma, armut ağacından baston yapıyorum" dedi.
"PARAYLA SATMIYORUM"
Bastonlarını kıymetini bilenlere hediye ettiğini söyleyen Ateş, "Mahalledeki komşularım atölyemi merak edip geliyorlar geziyorlar, gelip bakıyorlar 'Güzel olmuş' diyorlar. Bazıları atölyemi görünce onlar da özenip yapmaya çalışıyorlar ama yapamıyorlar. Yaptığım bastonları parayla satmıyorum. İsteyen olursa hediye olarak veriyorum ama herkese vermiyorum. Birine kızılcıktan çok güzel bir baston yapmıştım. Hediye olarak birine verdim oda gidip başkasına vermiş. Yaptığım bastonları kıymetini bilene hediye ediyorum" dedi.