Sırp Taraftar Cinayeti Davasına Başlandı
Galatasaray Liv Hospital ile Kızılyıldız arasındaki THY Avrupa Ligi maçı öncesi çıkan olayda Sırp taraftar Marko Ivkoviç'in hayatını kaybetmesine ilişkin 1'i tutuklu 7 sanığın, "Haksız tahrik altında adam öldürme" suçundan 12 yıldan 18 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davaya başlandı.
Galatasaray Liv Hospital ile Kızılyıldız arasındaki THY Avrupa Ligi maçı öncesi çıkan olayda Sırp taraftar Marko Ivkoviç'in hayatını kaybetmesine ilişkin 1'i tutuklu 7 sanığın, "Haksız tahrik altında adam öldürme" suçundan 12 yıldan 18 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davaya başlandı.
Müşteki sıfatı ile duruşmaya katılan Marko Ivkoviç'in ablası Bojana Jankeviç, "Ben turistik olan İstanbul'a turist olarak gelmek isterdim. Bu şekilde gelmekten üzüntü duyuyorum. Olaya karışanlardan şikayetçiyim" dedi.
Galatasaray Liv Hospital ile Kızılyıldız takımları arasında 21 Kasım 2014'te Abdi İpekçi spor salonunda oynanan THY Avrupa Ligi maçı öncesi çıkan olayda Sırp taraftar Marko Ivkoviç'in öldürülmesine ilişkin davanın ilk duruşması bugün Bakırköy 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapıldı.Duruşmaya tutuklu sanık Kadri Aktaş ile tutuksuz sanıklar Volkan Sarı, Serhan Yücel Aydoğmuş, Çağatay Hız, Atakan Bodan, Gökhan Yıldız ve Yusuf Veliroğlu ve tarafların avukatları katıldı.
MARKOVİÇ'İN KIZKARDEŞİ VE SIRP KONSOLOSU DA DURUŞMADAYDI
Duruşmada, maktul Marko Ivkoviç'in ablası Bojana Jankelic ve eşi ile İstanbul Sırbistan Konsolosu Sandra Vujinovic de hazır bulundu. Dün yayınlanan HSYK kararnamesi ile Uşak Hakimliği'ne atanan mahkemenin başkanı Ömer Diken izin alarak duruşmaya katılmazken, yerine üye hakim Ömer Güngör başkanlık yaptı.
'CİNAYETİ BEN İŞLEMEDİM'
Kimlik tespitinden sonra sorgusu yapılan davanın tek tutuklu sanığı Kadri Aktaş, cinayetle suçlandığını ancak kendisinin cinayet işlemediğini söyledi. Olay tarihinde arkadaşlarıyla birlikte 1-2 saat öncesinden maç yerine gittiklerini ve mangal yaptıklarını belirten Sanık Aktaş, "Birden büyük bir gürültü duydum. Gürültünün olduğu yere baktığımda 300-500 kişilik karşı takımın taraftarları ellerinde meşale, taş ve çelik coplarla Galatasaray taraftarına saldırdılar. Birden ortalık karıştı. Sol tarafımdan darbe aldım. Mangal yaptığım için bir elimde bıçak vardı ama bıçağı sallamadım. Olaya bakmak için yolun karşısına geçtim. Etrafımda bir takım insanlar vardı. Bana vuran uzun saçlı ve boylu birisiydi. Akabinde polis biber gazı sıktı. Bunun üzerine kalabalık dağıldı. Gazdan etkilendiğim için bıçağı orada bıraktım maça gittim. Bıçakla kimseye saldırmadım" dedi.
Sanık Aktaş, Mahkeme Başkanı Ömer Güngör'ün Aktaş'ın "Elimdeki bıçağı salladım, isabet ettiremedim" şeklinde emniyette verdiği ifadeyi hatırlatması üzerine, "Şimdiki ifadem doğrudur. Ben bıçağı sallamadım. Maçtan sonra ertesi gün Sırp taraftarların birbirlerini bıçakladıklarını kahvede duydum" dedi.
Tutuksuz sanıklardan Volkan Sarı, tribünde gördüğü için Kadri Aktaş'a aşina olduğunu belirerek, "Galatasaray ile Kızılyıldız taraftarları arasında taşlı, sopalı kavga çıktı. Her yer toz duman oldu. Polisler müdahale etti. Ben kaldırımda dururken üzerime karşı takım taraftarlarından 2-3 kişi koşmaya başlayınca kendimi savunmak için tekme savurdum. Ancak tekmelerim kimseye gelmedi. Sonra polisler biber gazı sıktı ve kalabalık dağıldı. Kadri Aktaş'ı görmedim, bıçaklama olayını görmedim. Maça girdim ve çıkınca eve gittim. Gazetelerde ertesi gün Sırp taraftarlarının birbirlerini bıçakladıklarını okudum. Suçlamayı kabul etmiyorum" şeklinde konuştu.
BAŞKAN GÜLEN AVUKATI UYARDI: KARŞI TARAFIN ACISI VAR
Sanıkların savunmalarını yaptığı sırada sanık avukatlarından Serdar Öktem'in sesli gülmesi üzerine mahkeme başkanı Ömer Güngör, "Avukat bey, burada bir cinayet davası görülüyor. Ayrıca karşı tarafında acısı var" diyerek uyardı.
'KADRİ'Yİ GÖRDÜM SURATI KANIYORDU'
Tutuksuz sanık Gökhan Yıldız savunmasında, maç saatini beklerken Kızılyıldız taraftarlarının slogan atarak olay yerine geldiklerini, Galatasaray taraftarlarına ellerinde meşale ve taş fırlattıklarını bu olayların üzerine polisin biber gazı sıktığını bildirdi.
Gazın etkisinden kurtulmak için otopark tarafına geçtiğini anlatan Yıldız, "Otoparkta tribünlerden tanıdığım Kadri Aktaş'ı gördüm. Suratı kanıyordu. 'Ne oldu' diye sorduğumda bir Sırp'ın kendisine vurduğunu söyledi. Çok kalabalık olduğu için konuşamadık" diye konuştu.
'EMNİYETTE BASKI GÖRDÜM'
Emniyet ve savcılıkta verdiği ifadesinde yer alan "Kadri ağabeye ne oldu diye sordum. O da 'bir tane Sırp'ı bıçakladım" sözleri hatırlatılan Yıldız, "Ben olayı görmedim. Emniyette büyük bir baskı uyguladılar, 'herkes Kadir'in yaptığını söylüyor sen niye söylemiyorsun' diye. Aslında ben Kadir'e sorduğumda bana bir Sırp'ın kendisine vurduğunu, kendisinin de ona vurduğunu ancak bıçakla vurduğunu söylemedi" şeklinde konuştu.
Suçlamaları kabul etmeyen tutuksuz sanıklardan Yusuf Velioğlu ise sorgusunda şunları söyledi: "Ben olayı görmedim. Önceden tanıdığım sanıklardan Kadri Aktaş ve diğer arkadaşlarla maç saatini bekliyorduk, mangal yapıyorduk. Sırp taraftarların, Galatasaraylı taraftarlar doğru gittiğini gördük. Ne olduğuna bakmak için olaylarına olduğu yere gittim. Polis araya girdi. Meydana gelen kargaşada ben kimseye vurmadım, kimse de bana vurmadı. Kadri Aktaş'ın ne yaptığını görmedim. Ondan olayla ilgili bir şey de duymadım. Elinde de bıçak görmedim. Daha sonra maça girdim. Ertesi gün sosyal medyadan olayları öğrendim. Emniyette baskı yapıldığı için bana orada verdiğim ifadeleri kabul etmiyorum. Suçlamaları kabul etmiyorum."
TUTUKSUZ SANIKLAR SUCLAMALARI KABUL ETMEDİLER
Tutuksuz sanıklar Atakan Bodan, Serkan Yücel Aydoğmuş olay anını görmediklerini belirterek kendilerine yöneltilen suçlamaları kabul etmediler. Yine tutuksuz sanıklardan Çağatay Hız ise, olay sırasında Sırp taraftarların saldırısına uğradıklarını belirterek, "Polis gaz attıktan sonra maça gittik. Olayı bir gün sonra internetten öğrendim. Tribünde eski olduğum için Kadri'yi sima olarak tribünden tanırım. Olayı da görmedim orada Kadri'yi de görmedim" dedi.
MAKTULÜN ABLASI: BEN TURİSTİK BİR ŞEHİR OLAN iSTANBUL'A TURİST OLARAK GELMEK İSTERDİM
Sırbistan'dan gelerek müşteki sıfatı ile duruşmaya katılan Marko Ivkovic'in ablası Bojana Jankelic, "Ben turistik bir şehir olan İstanbul'a turist olarak gelmek isterdim. Ancak bu şekilde gelmekten üzüntü duyuyorum. Davaya katılmak istiyorum. Anlamadığım şey 50 yaşındaki insanın genç bir insana karşı nasıl böyle bir davranış içerisinde olduğudur. Babamız öldükten sonra kardeşim evin reisi olarak kalmıştı. Kendisi tek kardeşimdir. Olaya karışan herkesten şikayetçiyim" dedi. Bojana Jankeviç Mahkeme Başkanı Ömer Güngör'ün, "Anneniz de davaya katılacak mı?" sorusunu, "Annem buraya gelemedi, psikolojik durumunun buna imkan verip veremeyeceğini bilemiyorum. Bu konuda avukatlarımız gerekli açıklamayı yapacaklardır. Sanıklardan şikayetçiyim" şeklinde yanıtladı. Mahkeme, bu celse dinlenmeyen tanıkların dinlenmesi için duruşmayı erteledi.
İDDİANAMEDEN
Galatasaray ile Kızılyıldız arasında 21 Kasım 2014 tarihinde oynanan THY Avrupa Ligi maçı öncesi iki taraftar gurubu arasında kavga çıkmış, Sırp taraftar Marko Ivkoviç, bıçaklanarak öldürülmüştü. Olaydan sonra Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında olaya karıştıkları iddiasıyla Kadri Aktaş, Volkan Sarı, Serhan Yücel Aydoğmuş, Çağatay Hız, Atakan Bodan, Gökhan Yıldız ve Yusuf Velioğlu gözaltına alınmıştı. Kadri Aktaş tutuklanmış, diğer 6 kişi serbest bırakılmıştı. Hazırlanan iddianamede 7 kişilik bu gurubun sırp taraftarlara saldırdığı, Kadri Aktaş'ın kavga sırasında Marko Ivkoviç'i bıçakladığı bilgisine yer verilerek, Kadri Aktaş'ın pantolonunda maktül Ivkoviç'in kan lekesine rastlandığı belirtilmişti. 7 taraftar, "Haksız tahrik altında kasten adam öldürme" suçundan yargılanıyorlar. - İstanbul