Şirketlerde Sürdürülebilir Başarının Yolu Bu Programdan Geçiyor
Tüm işletmelerin pazarda var olabilmek, karlılığını korumak ve artırmak için ticaret, finans ve lojistik bilgi ve becerisini artırması gerektiğini söyledi.
İzmir Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. M. Hakan Keskin, hangi alanda mal veya hizmet üretirse üretsin tüm işletmelerin pazarda var olabilmek, karlılığını korumak ve artırmak için ticaret, finans ve lojistik bilgi ve becerisini artırması gerektiğini söyledi.
Günümüzün karmaşık iş dünyasında nitelikli bir iş bulabilmek için tek bir alanda uzmanlaşmanın artık yeterli olmadığını belirten Uluslararası Ticaret, Finans ve Lojistik Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. M. Hakan Keskin, hangi alanda mal veya hizmet üretirse üretsin tüm işletmelerin de pazarda var olabilmek, karlılığını korumak ve artırmak için ticaret, finans ve lojistik bilgi ve becerisini artırması gerektiğini söyledi. Sürdürülebilir başarının birden fazla alanda bilgi ve beceri sahibi olmaktan geçtiğini vurgulayan Keskin, "Hem ticaret, hem finans ve hem de lojistik alanlarında ister mavi yakalı ister beyaz yakalı olsun her seviyede nitelikli iş gücüne ihtiyaç var" dedi. Uluslararası ticaret, doğrudan dış yatırımlar, uluslararası ticaretin finansmanı, uluslararası proje finansmanı ve uluslararası lojistik ve tedarik zinciri yönetimi konularına bütüncül yaklaşımı ile Türkiye'de benzeri bulunmayan Uluslararası Ticaret, Finans ve Lojistik Yüksek Lisans Programının 16 öğrencisi ile güz döneminde eğitime başladığını hatırlatan Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Keskin, eğitim içeriğinin İzmir'de faaliyet gösteren iş dünyası ile yapılan görüşmeler sonucu hazırlandığını söyledi.
Ticaret, Finans ve Lojistiği öğrenerek maddi ve manevi kayıpların önüne geçin
Dış ticareti bilmeyen işletmelerin çok uluslu ticari operasyonlarında kayda değer sorunlar, ciddi parasal kayıplar yaşadığına, idari ve yasal problemlerle karşılaştığına ve bu nedenle ticari itibarını kaybeden, iflas eden firmaların olduğuna işaret eden Keskin, finans bilgi ve becerisine sahip olamayan işletmelerin yatırımlar, destekler gibi işletmeyi mali açıdan doğrudan ilgilendiren konularda sorun yaşadığını söyledi. Lojistiğin son 50 yılın yükselen değeri olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Keskin, "Üretim yapmadan sadece tedarik zinciri yöneterek çok ciddi ölçeklerde ve cirolarla faaliyet gösteren çok uluslu birçok işletme var. Üretim için gerekenleri zamanında ve yeteri kadar temin edemeyen veya ürettiğini müşterisinin istediği zamanda ve yerde bulunduramayan bir işletme nasıl var olabilir?" değerlendirmesinde bulundu.
Hedef nitelikli personel
Bahar döneminde İzmir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde eğitim vermeye başlayan Uluslararası Ticaret, Finans ve Lojistik Yüksek Lisans Programına öğrenci almaya devam edeceklerini, bu kapsamda nitelikli öğrenci adaylarını programa beklediklerini belirten Keskin, "Hedefimiz, stratejik seviyede sorun çözebilen işletme süreçlerine doğrudan uyum sağlayabilecek yüksek niteliklere sahip öğrencilerin yanı sıra sektörde halen çalışan kendisini geliştirmek isteyen, bulunduğu işletmelere daha fazla katkı yapmayı düşünen nitelikli personeli de eğitebilmek" dedi.