Sınırın Sıfır Noktasında Kazı Çalışmaları
Karkamış Antik Kenti'ndeki kazılarda Babil Kralı Nebukadnezzar'ın büyüklük olarak dünyada örneği olmadığı belirtilen bir steli bulundu Kazı Başkanı Doç. Dr. Marchetti: "Karkamış, bölge için '...
Suriye sınırının sıfır noktasındaki Karkamış Antik Kenti'ndeki kazılarda, Babil Kralı Nebukadnezzar'ın büyüklük olarak dünyada örneği olmadığı belirtilen bir steli bulundu.
Kazı Başkanı Doç. Dr. Nicola Marchetti, antik kentteki 3. dönem çalışmaların sona ermesi nedeniyle Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonunda düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, Karkamış'ın bölgede bir örneğinin olmadığını belirtti.
Karkamış'ta iyi bir ekip çalışması yaptıklarını anlatan Marchetti, " Karkamış, bölge için 'hazine' gibi, potansiyeli çok büyük. Kazı tam sınırın sıfır noktasında. 55 hektarı Türkiye'de, 35 hektarı ise Suriye'de kalan büyük bir alan. Kazı alanını turistlerin ziyaret edebilmesi için çalışmalarımız sürüyor" dedi.
Gelecek yıl açılması planlanan Karkamış Arkeoparkı ile ilgili çalışmaların da devam ettiğini aktaran Marchetti, sınırın sıfır noktasında olmasına karşın bölgenin sorunsuz ve güvenli olduğunu dile getirdi.
Bu yılki kazılarda Karkamış Kralı Katuva'nın sarayından heykeller ve M.Ö 800'e ait çok ilginç çivi yazılı bir tablet bulduklarını dile getiren Marchetti, ayrıca 300'ün üzerinde heykel ve luvi hiyeroglifli yazıt parçası ile bir mozaiğin ortaya çıktığını söyledi.
"Destek oluyoruz"
Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey ise Karkamış'ın bütün dünyanın dikkatini çektiğini hatırlattı. Antik kentin bir tarafının Suriye'de diğer tarafının ise Türkiye'de olduğunu anımsatan Güzelbey, "Türkiye'de sınırın sıfır noktası. Suriye ile Türkiye arasındaki demiryolu köprüsünün bu tarafı Karkamış diğer tarafı da insanlık dramının yaşandığı bir bölge" dedi.
Karkamış'ın önemine değinen Güzelbey, "Dünyanın ilk yazılı barış anlaşmasının bu bölgede imzalandığını bildiğimiz için ve aradan geçen 4 bin yıl sonra halen insanların birbirini yediği, kardeş kanının aktığı bir bölgede Kadeş Anlaşması'nın yapılmış olması bugün için çok ayrı bir önem arzetmektedir" diye konuştu.
Kazılara ellerinden gelen desteği vermeye çalıştıklarını kaydeden Güzelbey, arkelogların ve öğrencilerin kalabilmesi için bir mekan ve eserlerin muhafaza edilmesi için de bir depo yaptırdıklarını ifade etti.
Türk ve İtalyan ekipler tarafından sürdürülen kazıların 3. sezonunun tamamlandığını vurgulayan Güzelbey, bulunan Babil Kralı Nebukadnezzar'ın steli hakkında şu bilgileri verdi:
"2013'de bulunan eserlerin içinde çok önemlisi. Kudüs'ü tahrip eden, M.Ö 605'de Karkamış'ı ele geçiren ve Asya'da hüküm süren ünlü Babil Kralı Nebukadnezzar'ın büyüklük olarak dünyada örneği olmayan bir steli burada muhafaza edilmektedir. Nebukadnezzar önemli bir hükümdardır. Babil hükümdarıdır ve bu bölgede uzun yıllar hükümranlığını sürdürmüş birisidir."
Kazı heyetinden Yrd. Doç. Dr. Hasan Peker ise Karkamış'ın bilimsel anlamda zenginliklerle dolu olduğunu kaydetti.
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Akça da Karkamış'ın turizme ve ekonomiye kazandırılması için büyük çaba gösterdiklerini ifade etti. - Gaziantep