Sınırdaki Servet" Turizme Kazandırılacak
Suriye sınırındaki mayınlı arazilerin temizlenmesine yönelik yürütülen "Alt Bölge Hazırlama" çalışmaları tamamlandı BKİ Başkanı Karahocagil: "Mayınlı arazilerdeki bütün varlıklar kayıt altına alındı" HRÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çullu: "Arazilerdeki toprak sınıfını açığa çıkararak mayınlı.
HALİL FİDAN - Suriye sınırındaki mayınlı arazilerin temizlenmesine yönelik yürütülen çalışmalar kapsamında bölgede tarihi eserlerin yanı sıra endemik bitki türleri tespit edildi.
GAP Bölge Kalkınma İdaresi (BKİ) Başkanı Sadrettin Karahocagil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 60 yıl önce Suriye sınırına "güvenlik" gerekçesiyle yerleştirilen mayınların temizlenmesinin Suriye'deki iç karışıklık nedeniyle sekteye uğradığını söyledi.
Bölgenin bir gün mutlaka temizleneceğini ve kendilerinin de buna hazır olduğunu ifade eden Karahocagil, mayından temizlenecek alanların işletmesine ilişkin bazı modeller hazırladıklarını belirtti,
Harran Üniversitesi ile (HRÜ) "Alt Bölge Hazırlama" çalışması yaptıklarını aktaran Karahocagil, şunları kaydetti:
"Mayınlı arazilerdeki bütün varlıklar kayıt altına alındı. Çalışmayla ilgili rapor çıktı ve önümüzdeki hafta bize teslim edilecek. Buralarla ilgili bildiklerimiz vardı ama botanik açısından çok özel endemik ürünler tespit edildi. İleride belki endemik ürün müzeleri yapılarak turizme kazandırılmasını düşünüyoruz. Şu anda bütün alanın işletme modelini geliştiriyoruz. Yani nerede nasıl bir model uygulayıp geliştireceğiz, nerede organik tarım yapacağız, nerede sulu tarım yapacağız, nerede orman varlığı var, nerede endemik bitki parkları yapacağız bunların tamamı belirlendi."
Çalışmaların 3 boyutlu sisteme aktarıldığını dile getiren Karahocagil, arazilerin temizlenmesiyle ülke ekonomisine önemli katkı sunulacağına işaret etti.
Bölgelerin doğru şekilde kullanılması gerektiğini vurgulayan Karahocagil, "Bu bölgelerde temizlendiğinde çok ciddi bir alan ortaya çıkacak özellikle bu arazilerin bakir olması çok önemli. Petrol ve maden çıkacak yerler var, bunların tamamı belirleniyor. Burayı Türk tarımı, insanı, kültürü ve enerji potansiyeline dahil edeceğiz" diye konuştu.
62 kültürel miras tespit edildi
HRÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi ve proje sorumlusu Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu da Suriye sınırındaki mayınlı arazilerde ciddi toprak potansiyelinin bulunduğunu belirtti.
Söz konusu arazinin yıllardır tarım sektöründe kullanılmadığını anlatan Prof. Dr. Çullu, "Çalışmalarımızda Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin ve Şırnak'taki mayınlı arazinin 584 kilometre uzunluğunda ve 19 bin 88 hektar olduğunu belirledik. Bu arazilerin de yüzde 84'lük kısmının yüksek tarımsal potansiyele sahip olduğunu gördük" dedi.
Mayınlı alan ve yakın çevresinde 62 kültürel miras ortaya konulduğunu ve bunların arasında 3 antik kentin yer aldığını anımsatan Çullu, uzun zamandır kullanılamayan arazilerin endemik bitki varlığının da gözler önüne serildiğini söyledi.
Turizm bölgeleri belirlendi
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin çok sayıda bitkinin ana vatanı olduğuna dikkati çeken Çullu, şöyle devam etti:
"Botanikçi, arkeolog, iktisatçı, ziraatçı ve petrol uzmanından oluşan 20 kişiyle yaklaşık 1,5 arazi çalışması yaptık. Arazilerdeki toprak sınıfını açığa çıkararak mayınlı alan ve yakın bölgesinde arkeolojik değerler, höyük, sit alanı gibi turizme kazandırılması gereken bölgeleri veri tabanına işledik."
Çullu, mayınlı alanlardaki incelemelerinde birçok endemik bitki ve tarihi eserlerin korunduğunu da gözlemlediklerini ifade etti.
Mayın temizliği sonrası sınır boyunca uzanan bu alanın tamamının tarımsal amaçlı kullanılmasının birçok bitkinin tahribine neden olabileceğine işaret eden Çullu, "Bunun yanında ülkenin güvenliğinde de ciddi sorunlara neden olacağını düşünüyoruz. Bu bölgelerin çalışmalar neticesindeki özelliğine göre kullanılması daha iyi olacaktır" şeklinde konuştu. - Şanlıurfa