Sineması Olmayan Tunceli'de Film Festivali
Sineması olmayan Tunceli'de 25-29 Mayıs tarihleri arasında bu yıl 2'incisi düzenlenen 'Uluslararası Dersim İnsan Hakları Film Festivali' başladı.
Sineması olmayan Tunceli'de 25-29 Mayıs tarihleri arasında bu yıl 2'incisi düzenlenen 'Uluslararası Dersim İnsan Hakları Film Festivali' başladı.
Tunceli Belediyesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen Türkiye'nin ilk insan hakları temalı film festivali, geçen yıl başladığı yolculuğuna bu yıl da devam ediyor. Danışma kurulunda belgesel ustası Enis Rıza, akademisyen Prof. Dr. Selahattin Yıldız, genç belgesel yönetmeni Bingöl Elmas, Mezopotamya Sinema Kolektifi çalışanlarından Memet Dalmaz ve Tunceli Belediyesi çalışanlarından Mahmut Nizam Özlütaş'ın yer aldığı Uluslararası Dersim İnsan Hakları Film Festivali, insan hakları, çocuk, kadın ve doğa temalı filmlerin yer aldığı güçlü programı ile sineması olmayan Tunceli'de izleyicisi ile buluşmaya devam edecek. Festival kapsamında yerli ve yabancı film gösterimlerinin yanı sıra film ekipleri ile söyleşiler, paneller, kent gezisi, çocuklar için sinema atölyesi gibi birçok etkinlik de gerçekleştirilecek.
Festivalin açılışı töreni, İl Kültür Müdürlüğü Konferans Salonu'nda yapıldı. Törende konuşan Belediye Başkanı Edibe Şahin, geçen yıl sadece bir proje olarak başladıkları festivalin büyük bir ihtiyaca cevap verdiğini görünce bunu geleneksel hale getirdiklerini söyledi. Şahin, "Geçmişten bu güne yaşadığı doğaya uyumlu, bu uyumu bozmayan bir kentteyiz. Ama aynı zamanda tarihinde de çok büyük acılar yaşamış, özellikle insan hakları konusunda büyük ihlaller yaşanmış bir kentteyiz. Bunu düzenlerken amacımız aynı zamanda bu konuda diğer ülkelerde yaşananları da burada buluşturabilmekti. Bir umudumuz da bu tür acıların bir daha yaşanmayacağı bir yerde yaşayabilmektir" dedi.
Sinemacı Meral Balık ise, festivalde 60'a yakın film gösterileceğini, bunlardan 9'unun yerli, 7'sinin yabancı olduğunu, yaklaşık 20'ye yakın da yerli ve yabancı belgesel, yine 20'nin üzerinde kısa film yer aldığını dile getirdi. Balık, "Festivalde çocuklara yönelik çocuk atölyesi programları geliştiriliyor. Aynı zamanda paneller ve seminerler geliştirilecek. Bence panellerin konuları özellikle önemlidir. Belgesel sinema konusunda toplumsal travma ve bellek üzerine bir panelimiz var. 'Türkiye sinema tarihinde kadının yeri' konulu bir panelimiz var. Panelistlerimiz, panellerimizde konuşmacılarımız 9 Eylül Üniversitesi'nden Doğan Çetin Özkan, Türkiye'nin önemli kadın sinemacılarından Bingöl Elmas, Sabite Kaya olacaktır. Festivalin alt başlıkları aynı zamanda kadın, çocuk ve çevre temalı filmlerden oluşuyor. HES ve barajlara karşı filmlerden özel bir seçki yapıldı. Sineması olmayan bir kentte sinema festivali yapmak insanların dikkatini çekiyor. Birçok yönetmen bizi gülerek karşıladı. 'Sineması olmayan bir kentte nasıl festival yapıyorsunuz' dediler. Amaçlarımızdan biri de Dersim'in en kısa sürede bir sinema salonuna kavuşmasıdır" şeklinde konuştu. - TUNCELİ