Haberler

Sineması Olmayan Bayburt'ta Film Yarışması

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sinema ve tiyatro salonu bulunmayan Bayburt'ta, "Dede Korkut 1. Uluslararası Kısa Film Yarışması"nın ödül töreni yapıldı.

Sinema ve tiyatro salonu bulunmayan Bayburt'ta, "Dede Korkut 1. Uluslararası Kısa Film Yarışması"nın ödül töreni yapıldı.

Bayburt Bilim Eğitim ve Kültür Derneği (BEKDER) ile Kenan Yavuz Kültürevince düzenlenen "Dede Korkut 1. Uluslararası Kısa Film Yarışması"nın ödül töreni Şair Zihni Kültür Merkezi'ndeki gerçekleştirildi.

Törende konuşan Vali İsmail Ustaoğlu, şehirlerin kimliğinin oluşmasında ortak değer ve şahsiyetlerin önemli olduğunu söyledi. Bu anlamda Bayburt'un şanslı şehirlerden olduğunu belirten Ustaoğlu, şöyle devam etti:

"Bayburt, geçmişinde, kadim kültüründe toplumun ortak mayası olmuş, birleştirici en önemli unsurların başında gelen önemli şahsiyetleri kendi bağrında, kendi bünyesinde yetiştirmiş önemli şehirlerin başında geliyor. Bunların başında da Türk dünyasında çok önemli yeri olan, kadim geçmişimizde, tarihimizde öyküleriyle, hikayeleriyle, masallarıyla çok önem atfedilen Dede Korkut'u kendi bağrında yetiştiren bir şehir. Bu anlamda yine tarihimizde çok özel yeri olan Şair Zihni'yi kendi bağrında yetiştiren bir şehir."

"Bayburt'un insanı çok kültürlü ve sanata değer veren insanlardı"

Ak Parti Bayburt Milletvekili Şahap Kavcıoğlu, kentte sinema ve tiyatro salonu bulunmadığı ve yıllardır bunun eleştirildiğini ifade ederek şunları söyledi:

"Ben çocukluğumda üç tane sinemanın olduğunu biliyorum. Köyden gelip Bayburt'ta sinemaya gittiğimi biliyorum ama benim çocuklarım şu anda ben milletvekili olduğum halde Bayburt'ta sinema yok ve sinemaya gidemiyorlar. Bu da bizim için bir ayıp. Bu gerçekten bu şehre yakışmıyor ve bu insanlar bunu hak etmiyor. Bu şehir geçmişte gerçekten bir kültür şehriydi. 'Bayburt Bayburt olalı böyle zulum görmedi'nin aslı farklıdır. Bayburt'un insanı çok kültürlü ve sanata değer veren insanlardı. 1970'li yıllarda, daha öncesinde Bayburt'ta oynanan tiyatrolar, söylenen müzikler... Ama maalesef 1980'li yıllardan sonra göçün de etkisiyle, bizlerin de biraz vurdumduymazlığıyla bu şehir o altyapısı olan kültür değerlerini bizim kuşağa ve bizden sonraki kuşağa taşıyamadı. Bu anlamdaki çalışmaları, bu anlamdaki böyle faaliyetleri, organizasyonları gördükçe tabii ümidimiz daha fazla artıyor."

BEKDER Başkanı Mete Emir, Bayburt'un sözlü kültürel miras açısından çok önemli iki değer yetiştirdiğini ifade ederek "Bunlardan biri Dede Korkut'tur şüphesiz. Biri de Bayburtlu Zihni'dir. Dolayısıyla Bayburt'un kültürel planlamasında kesin ve kati olarak Dede Korkut'un çok güçlü yer alması lazım, Bayburtlu Zihni'nin çok güçlü yer alması lazım. Onun için bu kısa film yarışmasının adını biz 'Dede Korkut Kısa Film Yarışması' olarak belirledik. Niye uluslararası olsun istedik? Çünkü Dede Korkut artık dünya aydınlarının da çok yakından tanıdığı, Türk dünyasında ise ana birleştirici bir değer." dedi.

"Gençlerin bu tür etkinliklere daha fazla katılımını sağlamamız gerekiyor"

Kenan Yavuz Kültürevi Kurucusu Kenan Yavuz ise Bayburt'un kültürel yaşamı, manevi ruhu ve tarihsel geleneklerinin bu topraklarda yeniden hayat bulması için bu tür etkinliklere ihtiyaç olduğuna dikkati çekerek şunları kaydetti:

"Özellikle Bayburtlu gençlerin bu tür etkinliklere daha fazla katılımını sağlamamız gerekiyor. Onların farkındalıklarını arttırmamız gerekiyor. Bayburt'un kültürel yaşamına, geleneksel yaşamına sahip çıkmalarını sağlamamız gerekiyor. Anadolu'daki Türk tarihini incelediğimiz zaman Bayburt bu tarihin en önemli mihenk taşlarından bir tanesini oluşturuyor. Dolayısıyla kültürel yaşam olmadan, sanat olmadan, bilim olmadan medeniyetin filizlenmesi, gelişmesi, zenginliğin olması, refahın olması ve hep beraber ülkemize, devletimize yönelik yükselmesi mümkün değil. Dolayısıyla altyapıyı iyi oluşturmamız gerekiyor ve bu altyapı da elbetteki kültür yaşamından geçiyor."

Konuşmaların ardından, yarışmaya katılan 80 eser arasından ödüle layık görülen kısa filmlerin gösterimi yapıldı ve eser sahiplerine ödülleri takdim edildi.

Yarışmada "Babaannemin Caz Tutkusu" filmiyle Ercan Salim Öngöz birinci, "Huzurevi" filmiyle Ahmet Toklu ikinci, "Anadolu'da Bir Akşam" filmiyle Fatih Sezgin üçüncü oldu. Jüri özel ödülü ise "Hasat Zamanı" adlı eseriyle Mahmut Furkan Daşbilek'e verildi.

Törene, Garnizon Komutanı Jandarma Albay İbrahim Ayhan Vural, Belediye Başkan Vekili Cemil Polat, Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Uğurlu ile davetliler katıldı.

Sineması Olmayan Bayburt'ta Film Yarışması
Kaynak: AA / Güncel
title
Close