Haberler

Sinema Sektörüne Hazırlıklı Olun

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde gerçekleşen söyleşide yönetmen Ömer Uğur ve Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Hülya Uğur Tanrıöver öğrencilerle bir araya geldi.

50. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin 'Usta Öğrenci' buluşmaları kapsamında Akdeniz Üniversitesi öğrencileriyle bir araya gelen yönetmen Ömer Uğur, her yıl yaklaşık bin üniversite öğrencisinin sinema sektörüne mezun verdiğini belirterek, "Sadece diploma yeterli değil. Hangi alanda çalışmak istiyorsanız hazırlıklı olun" tavsiyesinde bulundu.

Ömer Uğur, öğrencilerin okul bitince sektöre nasıl girebileceklerine dair deneyimlerini paylaşırken, "4 yıllık üniversite hayatından sonra hayatın sert yüzü ile karşı karşıya geleceksiniz. Sinema artık bir sektör haline geldi. Antalya Altın Portakal Film Festivali'ne bu yıl 68 film başvuru yapmış. Adana Film Festivaline de bir o kadar başvuru yapıldı. Eskiden yılda 4 film çekiliyordu şimdi 80 film çekiliyor" dedi.

Projeniz olmalı

Yönetmen Ömer Uğur, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Her yıl sektöre bin üniversite öğrencisi dahil oluyor. Okul bitince bu sektöre hazır olmanız gerek. Sadece teorik olarak kamera ve ışık bilmek yetmiyor. Hangi alanda çalışacaksınız derinleşmeniz gerekiyor. Okul bitince bir projenizin bulunmasında fayda var. Bu işi tutkuyla yaparsanız başarılı olursunuz. Çalışma koşulları çok zor. İşinizi sevmeniz gerekiyor. Dünya'da en zor iş olarak maden işçiliği gösterilir ama bana göre sinema sektöre bir zor bir iştir. Artık fikir önemli hale geldi. İnsanlar fikir satarak yaşayabiliyor. Bu işi yapacaksınız bir de İstanbul'da yapmanız gerekiyor, sektörün kalbi orada atıyor çünkü."

En iyiler artık üniversitelerden çıkmalı

Öğrencilere sektörün akademisyenlik yönünü paylaşan Hülya Uğur Tanrıöver, "Bu festivalleri düzenlemek çok önemli. Şimdiye kadar düzenleyenlere teşekkür ediyorum. Ama bundan sonra bu festivalleri düzenleyen siz öğrenciler olmalısınız. Bu sektörde olan birisi tarih bilmeli, roman okumalı, hukuk bilgisine sahip olmalıdır. Biz kendi üniversitemizde buna yönelik dersler veriyoruz. Herkes gönlünde yatanın en iyisi olmak istiyor. Yeni bir sinema dergisi çıkınca eleştirmen ne demiş okuyun. Ama bizler artık en iyi film eleştirmenlerinin, en iyi sinemacıların bu fakültelerden çıkmasını istiyoruz. Galatasaray Üniversitesi, Türkiye'deki beş araştırma üniversitesinden biridir. Hangi alanda çalışma yapacaksınız buna yönelik araştırmalar yapın. Dizelerdeki, filmlerdeki mekan kullanımdaki değişimler, tarihsel ve siyasal gidişata dair incelemelerde bulunun" diye konuştu.

Ustaların paçalarına yapışın

Ders programlarını hayata göre eklemlediklerini aktaran Hülya Uğur Tanrıöver, "İstanbul'da Nisan ayında derslerde öğrenci olmuyor. Çünkü İstanbul Film Festivali var. Derslerde devam zorunluluğu olmasına rağmen öğrenciler gelmiyor. Bizde üniversite olarak öğrencilerin festivalde dünya sinemalarına yönelik araştırmalar yapması için programlar yaparak öğrencileri buraya yönlendiriyoruz. Mezun olan öğrenciler sektöre dahil olma zorluğu yaşıyor. Bunun için stajlar son derece önemli hale geldi. Zorunlu stajı ikinci sınıfa çektik. 4. sınıfta seçmeli dersler koyduk. Vakit geçmeden yöneldiğiniz alanda derinleşin. Girişken olmaktan çekinmeyin. Ustaların paçalarını yapışın. Antalya Film Festivali sizler için büyük avantajdır. Sektör temsilcileriyle bu gibi festivallerde diyalog haline geçin" diye tavsiyelerde bulundu.

Daha sonra Hülya Uğur Tanrıöver ve Ömer Uğur öğrencilerin sorularını cevaplandırdı. Söyleşinin sonunda ise Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Saadetin Sarı katılımcılara plaket takdim etti.

***

Gençlerden 'Belik' hikayesi

50'nci Altın Portakal Film Festivali'ne 'Özel Gösterimler' başlığı altında katılan 'Belik' adlı film, AKM Aspendos Salonu'nda izleyiciyle buluştu.

Genç yönetmen Süllü Veli Arpaç'ın filmi 'Belik' izleyicinin beğenisini kazandı. Sinema eğitimi almamış fakat yıllardır sinemayla ilgili bir ekibin elinden çıkan 'Belik', Anadolu'nun farklı bölgelerini gezerek peruk imalatçıları için saç toplayan, aynı zamanda saç fetişi bir adamı anlatılıyor. Geçmişte annesinin erkeklerle para karşılığı birlikte olmasını hazmedemeyen filmin kahramanı, bu acısını farklı yollar deneyerek unutmaya çalışmaktadır.

Gösterim sonunda izleyiciyle buluşan film ekibi kendilerinin alaylı olduğunu ve sinema aşkıyla bir araya geldiklerini söyledi. Saç toplama mesleğini kuaför olan ablasından öğrendikten sonra böyle bir senaryo oluşturmak istediğini belirten Süllü Veli Arpaç, film konusunun daha önce işlenmemiş olmasının kendilerine heyecan verdiğini söyledi. Saç toplayan karakteri oynayan İbrahim Bozgüney ise genç kadroya destek vermek için böyle bir çalışmada yer aldığını ve sinemada gençlere destek verilmesi gerektiğini söyledi.

Söyleşiye katılan izleyiciler de genç kadronun profesyonel bir iş çıkardığını söyleyerek genç ekibi övdü.

***

Corci'den makyaj uygulamaları

Türk sinemasının makyaj ustası Corci, 50'nci Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında Asmek Çaybaşı Kurs Merkezinde bir atölye çalışması gerçekleştirdi.

"Kadına Şiddete Hayır: Her Kadın Güzeldir" temasıyla gerçekleştirilen atölye çalışmasına kursiyerler yoğun ilgi gösterdi. Kadını güzelleştirmenin bir sanat olduğunu söyleyen Corci, güzel makyaj yapma konusunda tavsiyelerde bulundu. Altın Portakal Film Festivali kapsamında her sene etkinlik yaptığını hatırlatan Corci, makyaj uygulamasının ardından izleyenlerin sorularını yanıtladı. Türkiye sinemasının önemli yönetmenleri arasında yer alan Ertem Göreç de atölye çalışmasını izleyenler arasındaydı.

Bay Corci ile Makyaj Uygulamaları, 10 -11 Ekim Perşembe - Cuma günleri saat 13:00'te "Sinemanın Mutfağı" başlığı altında AKM Fuayesi'nde gerçekleşecek.

***

Sinema Emekçileri Fotoğraf Sergisi

Aydan Öksüz ve İsmail Hilmi Adıgüzel'in küratörlüğünde hazırlanan İsmail Hilmi Adıgüzel objektifinden "Sinema Emekçileri Fotoğraf Sergisi" 10 – 11 Ekim tarihlerinde Antalya Dedeman Otel ve Terracity Alışveriş Merkezi'nde sanatseverlerle buluşuyor.

10 Ekim Perşembe günü saat 17:00'de Antalya Dedeman Otel'de açılışı yapılacak sergi, 11 – 13 Ekim tarihleri arasında da Terracity AVM'de ziyaret edilebilecek.

Sergi küratörleri Aydan Öksüz ve İsmail Hilmi Adıgüzel, sergiyi 50. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin yanında olmak, festivale katkı sunmak amacıyla hazırladıklarını bildirdiler.

"Sinema Emekçileri Fotoğraf Sergisi"nde; sinema salonlarının vazgeçilmezleri makinist, yer gösterici, gişe görevlisi ve setlerin vazgeçilmezleri kameraman, ışıkçı, makyöz, çaycı gibi, farklı görevleri üstlenerek sinemaya omuz veren emekçilerin fotoğrafları yer alıyor.

Unutulan değerleri hatırlatmak ve sinemanın emekçilerine hem destek vermek hem de vefa göstermek amacıyla oluşturulan "Sinema Emekçileri Fotoğraf Sergisi"nde Türkiye'nin ilk sinema salonu, ilk senarist ve belgesel niteliği taşıyan filmlerden kareler de görücüye çıkıyor.

Sinema emekçilerine saygı niteliği taşıyan fotoğraflar, bu sene 50. Yılını kutlayan Antalya Altın Portakal Film Festivali için özel olarak hazırlandı.

Kaynak: Bültenler / Güncel
Kayyum kararının ardından harekete geçen CHP, 414 belediye başkanını Ankara'ya çağırdı

Kayyum kararının ardından harekete geçtiler! 414 belediye başkanına çağrı

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi feci şekilde can verdi

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi 20. kattan düşerek can verdi

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

title