Sındır: Tasarı Bu Haliyle Kabul Edilemez
CHP Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır, 'Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'na tepki göstererek, "Tasarı bu haliyle kabul edilemez" dedi.
CHP Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır, 'Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'na tepki göstererek, "Tasarı bu haliyle kabul edilemez" dedi.
CHP Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır, partisinin İzmir'in Bergama ve Dikili İlçe başkanlıklarını ziyaret etti. Partililerle bir araya gelen Sındır, TBMM genel kurulunda görüşülecek tanun tasarısını eleştirdi. Türkiye, bölge ve gelecek için hayati önemde olduğunu belirttiği bu düzenlemenin çok tehlikeli olacağını anlatan Sındır, "Neden zeytinlikler? Altın madencileri sırf Zeytincilik Kanunu önlerinde engel oluyor diye zeytincilik kanunundaki değişikliği istiyor. Buna sonuna kadar karşıyız. Ulus aşırı sermayeye ve altın işletmelerine boyun eğmeyeceğiz. Altın madencilerinin lobilerine boyun eğmeyeceğiz. Asla ve kata zeytinliklerimizin yok olmasına, zeytinlik alanlarımızın talan edilmesine izin vermeyeceğiz. Genel kurulda tasarının yasalaşmaması için mücadele edeceğiz, en güçlü sesle itiraz edeceğiz. İktidara çağrımız bu hatadan derhal dönün. Zeytin ve zeytin ağaçları bir değerdir. Korumamız gerekir" dedi.
Bölge haklının bu yasa değişikliğine karşı itirazlarını iktidara en güçlü şekilde duyurması, hissettirmesi gerektiğini belirten Sındır şöyle devam etti:
"Burada toplumsal muhalefeti harekete geçirmek için her yurttaşa, partilimize görev düşüyor. Tasarı bu haliyle kabul edilemez. Bu torba yasa değil çorba yasa. İçerisinde Yüksek Öğrenim Kanunu da var, zeytinlik alanlarımızın yok edilmesinin önünü açacak hükümler de var, meraların talan edilmesine neden olacak hükümler de var, kıyı kanunundaki değişiklikle dolgu alanlarının ve kıyı alanlarının sanayiye, ranta, konuta terk edilmesini sağlayacak maddeler de var."
"ÇEKİLEN MADDELER TAVŞAN MADDELER"
Komisyon görüşmelerinde çekilen 2 madde için 'tavşan maddeler' benzetmesini yapan CHP'li Sındır, şöyle devam etti:
"Yoğun bir şekilde 3 maddeye itirazlarımızı yaptık. İktidar iki maddeyi geri çekti. Çekilen iki madde tavşan maddelerdi. Çekiyoruz, çektik dediler bir algı yaratmaya çalıştılar. Esas tehdit olan geri çekilmeyen madde 4. madde, yani zeytincilik kanunun 20. maddesinde yapılan değişiklik. Bu maddede zeytinliklere 3 kilometre mesafede kimyasal toz, kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran hiçbir tesis yapılamaz hükmü, Bakanlık tarafından kamu yararı ilkesi çerçevesinde endüstri bölgeleri, organize sanayi bölgeleri, sanayi tesisleri gibi işletmelerin açılabilmesinin önünü açan düzenleme. Bu tasarı, zeytinliklerin katilidir fakat zeytin ağacı kendisine yapılan ihaneti unutmayacak. Kamu yararı değil iktidar yararı."
- İzmir