Haberler

Sincan'daki "Himmet" Davası

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ankara'nın Sincan ilçesinde kurdukları dernek adına cami yaptıracaklarını söyleyerek, "himmet" adı altında topladıkları parayı kendilerine yakın kurum, vakıf, kişi ve kuruluşlara usulsüz aktardıkları iddiasıyla 18 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Ankara'nın Sincan ilçesinde kurdukları dernek adına cami yaptıracaklarını söyleyerek, "himmet" adı altında topladıkları parayı kendilerine yakın kurum, vakıf, kişi ve kuruluşlara usulsüz aktardıkları iddiasıyla 18 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya bazı tutuksuz sanıklar ile avukatları katıldı.

Mahkeme Başkanı, suça konu cami inşaatıyla ilgili bilirkişiden istenen ek raporun gelmediğini belirtti.

Söz alan sanık avukatlarından Mahmut Karatekin, "Mahkeme tarafından derneğe atanan kayyum Cemal Toptancı, basına bilgi vermiştir. Savcılığa şikayette bulundum. Tarafsızlık ortadan kalkmıştır. Kayyumluk azline karar verilmelidir." diye konuştu.

Diğer sanık avukatları ise ek rapor geldikten sonra beyanda bulunmak için süre istedi.

Cumhuriyet savcısı, mütalaasında, ek bilirkişi raporu ve kayyum hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına yapılan şikayetin sonucunun beklenmesini talep etti.

Mahkeme, ek bilirkişi raporunun beklenmesi ve sanık avukatlarının bilirkişi raporunu inceleyip beyanda bulunmaları için süre verilmesine hükmetti.

Ayrıca mahkeme, kayyumun değiştirilmesi yönündeki talebin Cumhuriyet Başsavcılığının soruşturma sonucuna göre değerlendirilmesi, ilgili dosyanın da incelenmek üzere istenmesine karar vererek duruşmayı erteledi.

İddianame

Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ahmet Hamdi Kaya tarafından hazırlanan iddianamede sanıkların, Sincan'da kurdukları Kültür Derneğimizi Yaşatma ve Eğitime Hizmet Derneği ile "Sincan'a yakışır, tarihi özellikleri olan, Kocatepe Camisi gibi bir cami" yaptıracaklarını beyan ederek, vatandaşlardan "himmet" adı altında topladıkları yardım ve bağışları kendilerine yakın gördükleri kurum, vakıf, kişi ve kuruluşlara "bağış" adı altında usulsüz şekilde aktardıkları belirtiliyor.

İddianamede, şüpheli olarak Mehmet Yiğit, Pevril Geçer, Beytullah Çakmak, Hüseyin Sözen, Muharrem Fiyci, Abdulhamit Altınbaş, Cafer Taşan, Mustafa Gezer, Yusuf Duru, Osman Turgut, Atila Ulucan, Mustafa Ekinci, Aşkın Bayhan, Ayhan Kerim Doğan, Ahmet Arslan, Harun Yeşilyurt, Adem Akın ve Hilmi Özsoy yer alıyor.

Dernek yönetim kurulu üyelerinin, bilirkişi raporunda belirtildiği gibi, sorumlulukları altında bulunan derneğe ait parayı usule aykırı, kime, ne amaçla verildiği belli olmayacak şekilde Maltepe Dershanesine aktardıkları savunulan iddianamede, derneğin 5 Haziran 2012'de kurduğu Kültür Sincan İnşaat Mimarlık Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi tarafından iki ayrı tarihte Turgut Özal Üniversitesine "bağış" adı altında ödeme yaptığı kaydediliyor.

İddianamede, bağışların muhasebe kayıtlarında kasa ve banka hesaplarında gösterilmediği, fatura ve dekontların incelenmesinden böyle bir bağışın yapıldığı sonucunun çıkarıldığı savunuluyor.

İddianamede sanıkların, "müteselsilen (zincirleme) dini inanç ve duyguların istismarı suretiyle dolandırıcılık", "müteselsilen vakıf veya dernek tüzel kişiliklerinin araç kullanılması suretiyle dolandırıcılık", "tacir veya şirket yöneticisi olan ya da şirket adına hareket eden kişilerin ticari faaliyetleri sırasında dolandırıcılık", "ihaleye fesat karıştırma", "müteselsilen özel belgede sahtecilik", "müteselsilen resmi belgede sahtecilik", "suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama" ve "müteselsilen hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma" gibi suçlardan cezalandırılması talep ediliyor.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close