Haberler

Sınav Öncesi Evde Olağanüstü Durum İlan Edilmemeli"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Bülent Dilmaç, hafta sonu yapılacak Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) öncesi evde olağanüstü durum ilan edilmemesi gerektiğini belirterek, "Günlük yaşantı devam etmeli. Ebeveynlerin beklentileri çok fazla ise ve böyle bir yükleme yapılmışsa, öğrencilerin kaygı düzeyi artar. Bu da ders çalışma ve sınav performansını etkileyecektir.

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Bülent Dilmaç, hafta sonu yapılacak Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) öncesi evde olağanüstü durum ilan edilmemesi gerektiğini belirterek, "Günlük yaşantı devam etmeli. Ebeveynlerin beklentileri çok fazla ise ve böyle bir yükleme yapılmışsa, öğrencilerin kaygı düzeyi artar. Bu da ders çalışma ve sınav performansını etkileyecektir." dedi.

Dilmaç, gazetecilere yaptığı açıklamada, üniversite hayali kuran öğrencilerin LYS'de ter dökeceğini anımsattı.

Öğrencilerin sınava giden süreçte normal yaşama devam etmesi gerektiğini belirten Dilmaç, öğrencilere sınavdan bir gün önce ders çalışmayı bırakmalarını tavsiye etti.

Bu süreçte beslenmeye de dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Dilmaç, şöyle devam etti:

"Aileler aşırı kaygıya neden olacak tutumlardan uzak durmalı. Normal seviyede olan kaygı, başarıyı olumlu etkiler ancak olağanüstü düzeydeki kaygı üniversite adaylarının sınavda başarısız olmasına neden olur. Bu süreçte özellikle ebeveynlere büyük görevler düşüyor. LYS öncesi evde olağanüstü durum ilan edilmemeli. Günlük yaşantı devam etmeli. Ebeveynlerin beklentileri çok fazla ise ve böyle bir yükleme yapılmışsa, öğrencilerin kaygı düzeyi artar. Bu da ders çalışma ve sınav performansını etkileyecektir."

"Denemelerdeki stratejiler sınavda değiştirilmemeli"

Dilmaç, öğrencilerin takıldıkları sorularda fazla oyalanmaması, dikkatin dağıldığı anda yaklaşık bir dakikalık ara vermesi gerektiğini ifade etti.

Deneme sınavlarındaki stratejileri aynen uygulamanın başarı için önemli olduğunu vurgulayan Dilmaç, adaylara sınav öncesi düzenli bir kahvaltı yapmalarını, evraklarını önceden hazırlamalarını ve trafiği hesaba katarak yola çıkmalarını tavsiye etti.

LYS'nin hayattaki pek çok sınavdan biri olduğunun unutulmaması gerektiğinin altını çizen Dilmaç,"Sınava bu bilinçle girilmesi gerekir. Sınavı istediği gibi geçmeyen öğrenciler, sınavı unutup bir sonraki hafta gerçekleştirilecek LYS'lere odaklanmalı. Bir sınavdan başarısız olmak diğerlerinde de başarısız olunacağı anlamına gelmez." diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close