"Sınav Çetesi"Nin Yargılanmasına Başlandı
Başarılı öğrencileri, para karşılığı sahte evraklarla başkalarının yerine sınava girmelerini sağladıkları ileri sürülen "sınav çetesi" ile, başkalarının yerine sınava giren zanlıların yargılanmasına başlandı
Başarılı öğrencileri, para karşılığı sahte evraklarla başkalarının yerine ÖSYM tarafından yapılan ÖSS, YGS, LYS, ALES, KPSS gibi birçok sınava girmelerini sağladıkları ileri sürülen "sınav çetesi" ile, başkalarının yerine sınava giren sanıkların yargılanmasına başlandı.
İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, 22 tutuklu sanık, bazı tutuksuz sanıklar ve sanık avukatları katıldı.
"Suç işleme amacıyla örgüt kurma", "Suç örgütlerinin isimlerini kullanarak tehditte bulunmak", "Resmi belgede sahtecilik", "Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Başkanlığının teşkilat ve görevleri hakkındaki kanuna muhalefet" suçlarından 396,5 yıl hapis cezası istenen tutuklu sanık Mehmet Kenan Ö, aylık gelirinin ne kadar olduğu sorusuna 200 ile 300 bin lira olduğu yanıtını verdi.
Kenan Ö, savunmasında 2010 ve 2011 yıllarında iki kişinin yerine sınava girdiğini, bunun dışında 10 kişiyle irtibata geçerek başkalarının yerine sınava girmelerini sağladığını ancak bütün bu işleri tek başına yaptığını, kimseyi tehdit etmediğini, zorla sınava girmesini sağlamadığını, yaptıklarından dolayı pişman olduğunu söyledi.
Örgüt yöneticisi olduğu iddia edilen diğer sanıklar da sınavlar için aracılık ettiklerini itiraf ederken, herhangi bir örgütün var olmadığını söylediler.
İddianemede "joker" tabir edilen ve para karşılığı başkalarının yerine sınava girdiği ileri sürülen tutuklu sanıklardan Ali İ. de, 7 çocuklu bir ailenin ferdi olduğunu, babasının çiftçilik yaptığını, kendisinin de Ege Üniversitesi'nde öğrenim gördüğünü, ancak 550 liralık kirasını ödemekte güçlük çektiğini, Kenan Ö'nün bu parayı çıkarıp kendisine verdiğini ve "Senin de bir gün bize iyiliğin dokunur" diyerek bu parayı almaya ikna ettiğini anlattı.
2010 yılında Kenan Ö'nün bir akrabasının sınavlarda başarısız olduğunu söyleyerek, onun yerine sınava girip giremeyeceğini sorduğunu, yaptığı iyilikler karşılığında kendisini borçlu hissetmesi nedeniyle bunu kabul ettiğini ifade eden Ali İ, "Çok pişmanım. 14 aydır tutukluyum. Kamu vicdanını zedeledim. Hak kaybına uğrayanlardan binlerce özür diliyorum. 14 aydır bunların muhasebesini yapıyorum. Tahliyemi talep ediyorum" dedi.
Sanık Mehmet Ali B. de ekonomik sıkıntılar nedeniyle sınavlara girdiğini ancak hiçbir örgüte üye olmadığını, böyle bir örgütün varlığından haberdar dahi olmadığını, 14 aydır tutuklu bulunduğunu, bunun bedelini çok ağır şekilde ödediğini, yaptığı hatadan dolayı ailesinin yüzünü kara çıkardığı için çok pişman olduğunu söyledi.
Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi olan ve öğretmenlik yapan tutuklu sanık İbrahim Halil D, iyi bir okula girmesini sağlamak için ilk olarak kardeşinin yerine sınava girdiğini, daha sonra da toplam 5 sınava girdiğini, 6. sınava başvurduğu sırada tutuklandığını belirterek, "Suçluyum ve hatamın farkındayım, pişmanım" dedi.
Mahkeme Başkanı Dilek Öztürk, duruşmaya 9 Eylül Pazartesi günü kaldığı yerden devam edilmek üzere ara verdi.
Operasyon
İzmir Emniyeti Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, geçen yıl temmuz ve kasım aylarında sınav çetesine yönelik operasyon gerçekleştirilmiş, aralarında kamu görevlilerinin de bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alınmıştı. Emniyetteki sorgularının ardında adliyeye sevk edilen zanlılardan 22'si tutuklanarak cezaevine konulmuştu.
Cumhuriyet Savcısı Ender Karadeniz tarafından hazırlanan 360 sayfalık iddianamede, sınav çetesinin lideri Mehmet Kenan Ö. hakkında "suç işleme amacıyla örgüt kurma", "Suç örgütlerinin isimlerini kullanarak tehditte bulunmak", "Resmi belgede sahtecilik", "Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Başkanlığının teşkilat ve görevleri hakkındaki kanuna muhalefet" suçlarından 396,5 yıl, 22'si tutuklu 60 sanık hakkında ise 5 ile 12,5 yıl arasında değişen hapis cezaları talep edilmişti. - İzmir