Sinan Paşa Cami, Özgün Kimliğine Kavuşuyor
Bursa Belediyesi, Kosova-Makedonya sınır şeridindeki Sinan Paşa Camii´nin restorasyon çalışmaları törenle başlattı.
Bursa Büyükşehir Belediyesi, Osmanlı padişahlarından 3. Murat ve 3. Mehmet´in sadrazamı Sinan Paşa tarafından 1594 yılında yaptırılan ve zamanla orijinalliğini kaybeden Kosova- Makedonya sınır şeridindeki Sinan Paşa Camii´nin restorasyon çalışmaları törenle başlattı. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ´ın da katıldığı törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, ecdadın miras olarak bıraktığı eserleri gelecek nesillere aktarmak için gece-gündüz çalıştıklarını belirterek, tarihi caminin restorasyon çalışmalarının 1 yıl içerisinde tamamlanacağını söyledi.
Bursa'nın yaşayan canlı bir müze kent olması amacıyla 8500 yıllık Arkeopark'tan 2300 yıllık Bitinya surlarına, 600-700 yıllık Osmanlı eserlerinden Cumhuriyet dönemi sivil mimarlık örneği yapılara her alanda yoğun bir çalışma yürüten Büyükşehir Belediyesi, Balkanlar'daki tarihi miras çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. Kosova´nın Kaçanik bölgesinde yaklaşık 500 yıl önce yaptırılan Sinan Paşa Camii´ni özgün kimliğine kavuşturmak için restorasyon çalışmalarına başlandı. Sadrazamlığın yanında Tunus´tan Yemen´e, İran´dan Mısır´a, Macaristan´dan Avrupa´nın içlerine kadar birçok bölgede Osmanlı ordularına komutanlık yapan Sinan Paşa tarafından inşa edilen ve zamanla güçsüz düşen tarihi cami, Büyükşehir Belediyesi´nin girişimleriyle Bursalı hayırsever işadamları Ali Yedikardeş ve İbrahim Alagöz tarafından orijinaline uygun hale getirilecek.
Sinan Paşa Camii´nin restorasyonuna yönelik çalışmaların başlatılması nedeniyle düzenlenen törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, içerisinde namaz kılmaktan zevk aldığı 500 yıllık mabedi yeniden özgün kimliğine kavuşturacak adımları atmaktan dolayı duyduğu mutluluğu dile getirdi. Bursa´yla Kosova´yı bir gördüklerini ve çalışmaları bu doğrultuda sürdürdüklerini belirten Başkan Altepe, "Kosovalı ve Kaçanikli yöneticilerin tek talebi, bölgelerinde bulunan tarihi eserlerin Osmanlı´nın gerçek sahibi uzman eller tarafından restore edilmesiydi. Biz de Büyükşehir Belediyesi olarak, Bursalı hayırsever işadamlarımızın desteğiyle çalışmalara başladık. ´İşin en güzeli, en kısa zamanda bitenidir´ diyoruz. İnşallah en geç önümüzdeki yıl bu camiyi avlusu ve çevre düzenlemeleriyle beraber tamamlayarak, açılışa hazır hale getireceğiz. Kosova için kültürümüz için hayırlı olsun" dedi.
Balkan ülkeleriyle Bursa´nın ve Türkiye´nin bağlarının Osmanlı padişahları tarafından yüzyıllar önce çözülmeyecek şekilde örüldüğünü kaydeden Başkan Altepe, Büyükşehir Belediyesi olarak tarihin kendilerine yüklediği sorumluluğa sahip çıktıklarını, üzerlerine düşen görevleri büyük bir heyecanla yerine getirdiklerini söyledi. Balkan ülkelerindeki tarihi eserlerin ayağa kaldırılmasıyla ilgili projelere hız kesmeden devam ettiklerini ifade eden Başkan Altepe, "İnşallah 15 gün sonra, Üsküp´teki Rıfai Dergahı ve Gazi Baba Türbesi´nin rekonstrüksiyon çalışmalarına start vereceğiz. Hemen ardından, Cuba şehrinde okul projesi ve meydan çalışmalarını başlatacağız. Daha sonra da Bulgaristan-Çepintsi´deki büyük bir caminin onarımını, Kirkova´daki tarihi bir caminin restorasyonunu gerçekleştireceğiz" diye konuştu.
Törende konuşan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ise, yüzyıllar boyunca minarelerinden ezan okunan, Müslümanların ibadetleriyle şenlenen tarihi Sinan Paşa Camii´nin restore edilerek nice 500 yıllar daha yaşatılmasına zemin hazırlamanın önemli bir adım olduğunu söyledi. Gösterdiği hassasiyetten dolayı Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe´yi tebrik eden Başbakan Yardımcısı Bozdağ, "Bugün buradaki hizmeti planlamak, bunun için hayırsever işadamlarını bir araya getirmek ve ecdat yadigarı esere sahip çıkmak çok önemli. Bursalı bir büyükşehir belediye başkanına da ancak bu yakışırdı" dedi.
Başkan Altepe´nin Balkan ülkelerine yatırım yapmasının bir nevi zorunluluk olduğuna işaret eden Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, konuya ilişkin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan´la yaşadığı bir anıyı aktardı. Kosova ziyaretinden bir gün önce İstanbul-Esenler´de iftar ziyaretinde bulunduğu sırada Başbakan Erdoğan tarafından telefonla arandığını kaydeden Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, "Kendilerine Kosova´yı ziyaret edeceğimi söyledim. Başka bir görev vereceklerdi fakat söz konusu Kosova olunca, ´Benim için akan sular durur´ dedi ve programıma devam etmemi söyledi. Sonra öğrendim ki beni göndereceği programa kendisi gitmiş. Türkiye Cumhuriyeti´nin Başbakanı için Kosova dendiği zaman akan sular duruyorsa, Türkiye için Türk halkı için de akan sular durur. Başbakanı böyle düşünürse, Büyükşehir Belediye Başkanı yerinde duramaz. Sanki Bursa´da koşturuyormuşçasına Kaçanik´te, Prizren´de, Gostivar´da koşmak zorunda kalır. Çünkü baştaki koşuyor. Onunla beraber, onlar da koşmak zorunda. Onun için ben, tekrar Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Törende konuşan Kosova İslam Birliği Başkanı Naim Tırnova ile Kaçanik İslam Birliği Başkanı Dr. Besim İlizy de, tarihi Sinan Paşa Camii´nin restore edilmesinin ulusal hakimiyetin korunması açısından büyük önem arz ettiğini ifade etti. Restorasyon çalışmaları nedeniyle Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe´ye teşekkür eden Tırnova ve İlizy, Kosova´nın tam bağımsızlık yolunda Türkiye´nin de desteğiyle emin adımlarla ilerleyeceğini vurguladı.
Törende Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ve Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Kaçanikliler´in yoğun sevgi gösterileriyle karşılaştı. Sinan Paşa Camii´ne geldiklerinde alkış yağmuruna tutulan protokol üyeleri, konuşmaların ardından kurdele keserek restorasyon çalışmalarını başlattı.